Reglamentarea Transportului de Mărfuri Periculoase

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

In Europa, transportul rutier de marfuri periculoase este reglementat de ,,Acordul European referitor la trasportul rutier international de marfuri periculoase" - (ADR), incheiat la Geneva la 30 septembrie 1957. Incepand cu data de 1 ianuarie 1995, Romania respecta prevederile acestui acord, la care a aderat prin legea nr. 31/1994, promulgata prin Decretul nr. 75/1994 al presedintelui Romaniei (publicat in Monitorul oficial, partea 1, nr. 136 din 31 mai 1994).

1. Prezentarea generala a acordului ADR

ADR-ul este un acord elaborat de Comisia economica a Natiunilor Unite pentru Europa, la Geneva, prin care mai multe state din Europa au convenit unele reguli comune pentru transportul marfurilor periculoase pe drumurile publice pe teritoriul lor si pentru trecerea frontierei. Abrevierea ,,ADR" is gaseste originea in cuvintele cheie din titlul in limba franceza: A - Accord, D - Dangereuse, R - Route.

La inceputul anului 1999 erau membre semnatare ale acordului urmatoarele state: Germania, Austria, Belarus, Belgia, Bosnia-Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Danemarca, Spania, Estonia, Republica Iugoslava a Macedoniei, Federatia Rusa, Finlanda, Franta, Ungaria, Grecia, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Republica Moldova, Republica Ceha, Romania, Marea Britanie, Slovacia, Slovenia, Suedia, Elvetia si Iugoslavia.

Acordul propriu-zis este scurt si simplu. Articolul cheie este cel de-al doilea. El precizeaza: cu exceptia anumitor marfuri extrem de periculoase, celelalte marfuri periculoase pot face obiectul unui transport international in vehicule rutiere cu conditia ca:

- Ambalajul lor si etichetarea sa fie in conformitate cu prescriptiile din anexa A a acordului.

- Constructia, echipamentul si exploatarea vehiculelor sa fie conforme cu prescriptiile din anexa B.

Anexa A enumera toate marfurile periculoase care pot face obiectul unui transport international. Aceasta anexa stabileste regulile referitoare la ambalare si etichetare, inclusiv descrierea marfurilor in documentele de transport. Aceste reguli trebuie aplicate toate de catre expeditorul de marfuri.

Anexa B stabileste regulile aplicabile vehiculelor si operatorilor de transport de care transportatorul este raspunzator.

ADR-ul este un acord intre state. Nici o autoritate centrala nu poate schimba aplicarea sa. In practica, controalele rutiere sunt efectuate de partile contractante. Daca regulile sunt violate, autoritatile nationale pot urmari pe cale judiciara soferul aplicand legislatia lor interna ADR-ul nu prescrie nici o sanctiune.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Reglamentarea Transportului de Marfuri Periculoase.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
24 pagini
Imagini extrase:
24 imagini
Nr cuvinte:
8 407 cuvinte
Nr caractere:
52 118 caractere
Marime:
38.65KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Transporturi
Tag-uri:
transport, vehicule
Predat:
la facultate
Materie:
Transporturi
Sus!