Politica în Domeniul Transporturilor la Nivel European

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

Introducere 3
Politica de transport in Uniunea Europeana 4
1.1. Istoricul politicii de transport in Uniunea Europeana 4
1.2. Actori institutionali ai politicii de transport 6
o Parlamentul European - Comitetul de Transport si Turism 6
o Consiliul European 6
o Comisia Europeana 6
o Banca Europeana de Investitii 6
o Comitetul Economic si Social 7
o Comitetul Regiunilor 7
1.3. Obiective 7
1.4. Politici sectoriale de transport - transportul feroviar 8
Transportul Feroviar 8
1.5. Logistica 10
1.6. Taxarea pentru infrastructura 10
1.7. Retele de transport trans-europene 12
Bibliografie: 14

Extras din proiect:

Industria de transport reprezinta peste 6% din produsul intern brut (PIB) al Uniunii Europene, peste 6% din forta de munca, 40% din investitiile Statelor Membre si 30% din consumul de energie din UE. Acest sector a inregistrat o crestere constanta in ultimele doua decenii, de 2,3% pe an la transportul de bunuri si 3,1% la cel de pasageri. In acelasi timp, a crescut presiunea exercitata de sectorul transport asupra mediului si societatii.

Corelatia dintre cresterea trafi cului rutier si a riscurilor de sanatate nu este imposibil de schimbat. Problema nu poate fi insa rezolvata printr-o singura masura sau politica, ci este necesara o abordare integrata pentru a reduce efectele negative atat ale emisiilor, cat si ale zgomotului.

Municipalitatile, de exemplu, pot adopta strategii de management in transport care sa promoveze alternative la utilizarea autoturismelor - reducerea numarului de autoturisme din trafic, si respectiv utilizarea mijloacelor de transport in comun, mersul pe bicicleta sau pe jos vor reduce dramatic poluarea si nivelul de zgomot.

Pe baza principiului ,,poluatorul plateste", toti utilizatorii de transport (firmele de transport, conducatorii auto, calatorii) trebuie sa fie responsabili financiar de costurile calatoriilor, inclusiv pentru daunele rezultate din actiunile lor asupra mediului natural si cel construit, societatii si economiei. Taxarea pentru utilizarea infrastructurii, taxele de mediu sau pentru congestiile de trafic ar determina reducerea traficului si respectiv impactul transporturilor asupra sanatatii si mediului; ar fi disponibile astfel si fondurile de investitii in acest sens.

Studiile arata ca politicile de transport ce pornesc de la premisele unui impact cat mai redus asupra mediului nu numai ca vor imbunatati calitatea vietii si starea de sanatate a populatiei ci vor duce si la o rata mai mare de angajare. Strategii simple pot ajuta in reducerea daunelor cauzate de transport sanatatii umane: chiar si implementarea riguroasa a unor limitari de viteza si unor reglementari privind parcarea pot duce in multe orase la limitarea emisiilor, cresterea sigurantei si a utilizarii transportului public.

Politica de transport in Uniunea Europeana

1.1. Istoricul politicii de transport in Uniunea Europeana

In urma Tratatului de la Roma din 1957 au fost stabilite politicile fundamentale care stau la baza Politicii Comune de transport (PCT). Aceasta politica este sub guvernarea Capitolului IV (art 78-79) al Tratatului.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Politica in Domeniul Transporturilor la Nivel European.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
14 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
4 181 cuvinte
Nr caractere:
23 873 caractere
Marime:
36.82KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Transporturi
Tag-uri:
politica, transport
Predat:
la facultate
Materie:
Transporturi
Sus!