România la Președinția Ue în 2019

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

I. Esecul Tratatului de la Lisabona p. 3
II. Agenda Lisabona p. 4
III. Presedintia Uniunii Europene p.7
IV. Romania la presedintia Uniunii Europene p.8
V. Dezvoltarea durabila p.12
VI. Bibliografie p.20

Extras din proiect:

Liderii UE sperau ca Tratatul de la Lisabona va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2009, permitand instalarea primului presedinte al Uniunii Europene. "Nu"-ul irlandez a dat insa peste cap planurile. Dublinul va organiza un nou referendum, ceea ce a dat aripi negocierilor secrete legate de prerogativele viitorului presedinte al UE. Cu un mandat de 2 ani si jumatate, acesta nu va fi ales de cetateni, ci de sefii de state ai Uniunii.

Irlanda a promis ca va organiza un nou referendum pentru aprobarea Tratatului de la Lisabona pana in noiembrie 2009. Reuniti la Bruxelles in Consiliul European de iarna, liderii UE si-au dat pe 12 decembrie 2008 acordul pentru organizarea referendumului. Dublinul a primit in schimb un loc in Comisia Europeana. Desi nu se stie inca cum vor vota irlandezii in cadrul celui de-al doilea referendum, negocierile secrete privind fisa postului viitorului presedinte al UE si cea a ministrului de externe au fost demarate, relateaza The Telegraph citand surse diplomatice. Viitorul ministru de externe poarta titulatura de Inalt Reprezentant pentru politica externa si probleme de securitate, care va avea statut de vicepresedinte al Comisiei Europene. La un summit care va avea loc in decembrie 2009 vor fi alese persoanele care vor ocupa cele doua functii-cheie. In fruntea listei pentru presedintia UE se afla fostul premier britanic Tony Blair.

Totusi, Berlinul nu este dispus sa accepte un britanic, si mai ales unul care nu a avut prea mult succes in gestionarea problemelor europene. La bursa candidatilor a aparut si numele presedintelui francez Nicolas Sarkozy. Propunerea acestuia de a forma un "guvern economic" al statelor din zona Euro plus Marea Britanie a alimentat speculatiile. Cancelarul german Angela Merkel nu priveste insa cu ochi buni intentiile lui Sarkozy. Faptul ca Parisul preda presedintia rotativa a Uniunii Cehiei, o tara cu un presedinte eurosceptic si care nu face parte din zona Euro, il va ajuta pe liderul francez sa-si intareasca influenta. "La Elysee se considera fara rusine ca Sarkozy si-a asumat, in defavoarea Angelei Merkel, rolul de lider european", comenteaza cotidianul conservator german Frankfurter Allgemeine Zeitung. "Cel mai frapant este ca Parisul a incercat sa se detaseze de Berlin. Noul favorit al lui Sarkozy se numeste Gordon Brown", noteaza sursa citata. "Ne intrebam cum isi va ocupa Sarkozy timpul acum, cand Cehia va prelua presedintia UE de la 1 ianuarie 2009", se intreaba ironic publicatia germana.

II. Agenda Lisabona

Sefii de stat si de guvern reuniti in martie 2000 la Consiliul European de la Lisabona au adoptat Agenda Lisabona (sau Strategia de la Lisabona), menita sa transforme, Uniunea Europeana in "cea mai dinamica si competitiva economie din lume bazata pe cunoastere".

Procesul de globalizare, creand relatii de interdependenta tot mai stranse intre economiile tarilor de peste tot din lume, precum si revolutia tehnologica din anii 90, incluzand internetul si noile tehnologii informationale si de comunicare, a dus la

Bibliografie:

1. www.europa.eu.

2. www.infoeuropa.ro

3. www.dae.gov.ro

4. www.roumisue.org

5. www.roinfocentre.be

6. www.euroinfo.ccivl.ro

7. www.ier.ro

8. www.eu2009.cz

9. www.eupolitix.com

10. www.euexpans.com

11. www.euractiv.ro

12. www.mie.ro

13. www.finantare.ro

14. www.9am.ro

15. www.dreptulonline.ro

16. www.mae.ro

17. www.birouldeconsiliere.ro

ZIARE ONLINE:

1. www.romanialibera.ro

2. www.curierulnational.ro

3. www.gardianul.ro

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Romania la Presedintia Ue in 2019.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (6 voturi)
Anul redactarii:
2009
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
21 pagini
Imagini extrase:
21 imagini
Nr cuvinte:
5 322 cuvinte
Nr caractere:
29 225 caractere
Marime:
36.85KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Științe Politice
Tag-uri:
europa, politica, romania, guvernare
Predat:
Facultatea de Istorie si Stiinte Politice , Universitatea Ovidius din Constanta
Specializare:
Ştiinţe Politice
Materie:
Științe Politice
An de studiu:
III
Sus!