Noua Perspectivă și Strategia Parteneriatelor

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Capitolul III. Noua perspectiva si strategia parteneriatelor - Pasi decisivi spre globalizarea securitatii

Inceputul de mileniu a gasit Uniunea Europeana angajata intr-un activism tot mai relevant, dezvoltat in regiunile de importanta strategica de pe continentele ce inconjoara Europa: Asia, Africa si America Latina. Practic, dupa 2000, organizatia si-a multiplicat demersurile pe aceste spatii, avand ca scop stabilizarea, dezvoltarea si securitatea acestora. Anul 2007, cel putin, a adus, sub presedintia germana si cea portugheza ale Consiliului UE, o deschidere spre sporirea cooperarii organizatiei, pe de o parte, cu regiunile Asiei Centrale, Caucazului si Marii Negre, iar pe de alta parte, cu cele ale Africii si Americii Latine.

Noua Politica Europeana de Vecinatate, propusa de presedintia germana, a condus la o extindere a securitatii, stabilitatii si bunei guvernari dincolo de granitele geografice ale Uniunii.

O scurta privire retrospectiva arata ca, in efortul de adaptare a organizatiei la cerintele globale de securitate, a fost lansata, in primii ani ai actualului mileniu, initiative pentru noii vecini, ce a fost transformata, la finele anului 2003, in Noua Politica de Vecinatate a UE, dedicata statelor bazinului medieranean. Aceasta s-a facut in conditiile extinderi spatiului European cu inca zece state, pentru a se evita aparitia de noi linii de separare in Europa si de a crea, pe coordonatele PESC, o zona de inalt nivel de cooperare economica si integrare politica, care sa promoveze stabilitatea, securitatea si prosperitatea comuna in interiorul Uniunii si la frontierele sale, facand din vecinii sai ,,viitori aliati"

In mod concret, Uniunea a trecut la securizarea frontierei sudice si la sprijinirea nevoilor de dezvoltare si stabilitate ale vecinilor din nordul Africii si Orientului Mijlociu, prin realizarea unei cooperari mai ample si a unui parteneriat mai avansat cu acestia, si-a decis sa asigure o consolidare a frontierei rasaritene extinse.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Noua Perspectiva si Strategia Parteneriatelor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
21 pagini
Imagini extrase:
21 imagini
Nr cuvinte:
7 084 cuvinte
Nr caractere:
39 691 caractere
Marime:
38.89KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Științe Politice
Tag-uri:
politica, strategie
Predat:
la facultate
Materie:
Științe Politice
Sus!