Managementul Conflictelor Interetnice în Europa de Sud-Est - Bosnia și Kosovo

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Sarajevo este un loc cu simbolistica simetrica: loc ,,incarcat" cu memoria asasinatului din 1914 care a dus la declansarea Primului Razboi Mondial, este menit, la sfarsitul secolului al XX-lea sa devina terenul predilect de confruntare a furiilor etnonationalismelor concurente din fostul spatiu iugoslav. Conceptul de ,,natiune" are o formula tautologica, adica ,,o natiune este ceea ce se considera drept natiune" deoarece ,,natiunile nu se bazeaza pe realitati, ci pe ceea ce oamenii apreciaza ca fiind realitati". Confuzia dintre demos si ethnos, dintre ,,suveranitatea politica" si aspiratia egoista a puritatii etnice, religioase sau culturale a devenit astazi o amenintare serioasa la adresa stabilitatii internationale, deoarece duce la ,,asimilari fortate, la asuprire sau expulzare si genocid"

,,Principiul etnonational este legat de dreptul de autodeterminare al popoarelor, care, dupa Primul Razboi Mondial, a avansat pana la a deveni sloganul politicii internationale". Imposibilitatea de a defini popoarele dupa criterii obiective a facut irealizabil acest deziderat. Altermatt si Hobsbawm afirma: ,,Incercarea de impartire a Europei in state teritoriale compacte, cu o populatie omogena din punct de vedere etnic si lingvistic, a generat barbarizarea, adica izgonirea in masa si distrugerea minoritatilor"

In 1995, filosoful francez Jean Baudrillard scria in ziarul Lettre: ceea ce se intampla in fosta Iugoslavie este ,,o etapa in evolutia logica a Noii Ordini Europene. Sarbii, in rolul lor de executanti ai epurarii etnice, reprezinta varful de lance al unei Europe pe punctul de a se naste". Jean Baudrillard are dreptate in aprecierea fundamentala, dar etnonationalismul nu este de data recenta, Europa aflandu-se intr-un continuu proces de etnicizare inca din secolul al XIX-lea. In era globalizarii, in privinta vietii economice europenii se adapteaza unii altora, dar in plan cultural ei se retrag intr-un soi de rebeliune impotriva acestui fenomen. De teama pierderii identitatii culturale, se izoleaza unii de altii, ridica citadele etnonationaliste si folosesc deosebirile culturale drept pretext pentru a-l elimina pe strain. Scriitorul Pedrag Matvejevic sustine ca ,,identitatea existentei castiga tot mai mult teren in defavoarea identitatii actiunii". Aceasta identitate nu ar fi decat un accesoriu si s-ar invecina cu retorica, in esenta caricaturista, care accentueaza peste masura trecutul national si originea. Razboiul din Iugoslavia (1991-1995) a aratat neputinta Uniunii Europene in privinta politicii ,,epurarii etnice". Interventia americana a pus capat acestui razboi, iar acordurile de la Dayton si Paris au impus noile granite create prin forta armelor. Pacea geopolitica a fost obtinuta pe seama separatiei etnice

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Managementul Conflictelor Interetnice in Europa de Sud-Est - Bosnia si Kosovo.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
59 pagini
Imagini extrase:
59 imagini
Nr cuvinte:
25 477 cuvinte
Nr caractere:
131 405 caractere
Marime:
86.89KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Științe Politice
Tag-uri:
conflict, etnie
Predat:
la facultate
Materie:
Științe Politice
Sus!