Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Luxemburg, numit oficial Marele Ducat de Luxemburg, este situat in vestul Europei si se invecineaza cu Belgia, Germania si Franta. Impreuna cu Belgia si Olanda, Luxemburgul formeaza Benelux. Tara are o suprafata de 2586 km patrati. Locuitorii din Luxemburg sunt in majoritate de origine germana si franceza, dar au o constiinta nationala distincta. Populatia ducatului este de 500.000, iar cel mai important oras, capitala Luxemburg, numara 80.000 de locuitori. Peste 90% din populatie este de religie romano-catolica. Limba oficiala, luxemburgheza, este de origine germanica. Casa de Luxemburg a fost fondata in 1060 de contele Conrad. Pana la Congresul de la Viena din 1815, cand Luxemburg a devenit mare ducat, Luxemburgul s-a aflat pe rand fie sub dominatia Spaniei, fie sub cea a Austriei. In prezent, Luxemburgul are unul dintre cele mai inalte standarde de viata din lume si este una din cele mai sic destinatii de vacanta din

Tara este impartita in 3 districte, 12 cantoane si 118 comune. 12 comune au statut de oras, iar orasul Luxembourg, capitala, este cel mai mare din tara. Luxemburgul este una dintre cele mai mici tari din Europa. Are o suprafata de circa 2,586 km?. In vest se margineste cu provincia belgiana Luxembourg, care (la 4.443 km?) are aproape o suprafata dubla fata de cea a tarii.

Nordul tarii face parte din Muntii Ardeni, e format din dealuri si munti josi, cel mai inalt punct fiind Buurgplaatz, de 559 m. Restul tarii este de asemena deluros.

Granita estica a Luxemburgului e formata de raurile Mosel (Moselle), Sauer (Sure) si Our.

Istoria inregistrata a Marelui Ducat al Luxemburgului incepe odata cu constructia Castelului Luxemburg in anul 963. In jurul acestei fortarete s-a dezvoltat treptat un oras care a devenit centrul unui stat mic dar important. Comitatul Luxemburg este ridicat la rang de Ducat in 1354. In 1437 a avut loc o criza, familia conducatoare neavand mostenitori legitimi pentru tron. In secolele urmatoare, fortareata Luxemburg a fost in mod constant marita si intarita de cei care au ocupat-o, intre altii, Bourbonii, Habsburgii, Hohenzollernii si francezii. Chiar si dupa infrangerea lui Napoleon in 1815, cand Congresul de la Viena a conferit autonomie formala Luxemburgului, tara a devenit obiectul unei dispute intre Prusia si Olanda. Revolutia belgiana dintre 1830-1839 a injumatatit teritoriul Luxemburgului, atunci cand partea vestica a tarii, pur francofona, a fost transferata Belgiei. Independenta Luxemburgului a fost confirmata apoi in 1839, dar nu a fost ratificata formal decat in 1867, dupa ce criza luxemburgheza aproape a dus la un razboi intre Prusia si Franta. In acelasi an 1839, Luxemburg s-a alaturat Confederatiei germane.Regele Olandei a ramas seful de stat al Luxemburgului, cu titlul de mare duce al Luxemburgului pana in 1890. La moartea lui Wilhelm al III-lea, tronul Olandei a revenit fiicei sale, Wilhelmina, iar Luxemburg (pe tronul caruia nu puteau sta femei (vezi Legea Salica)) i-a fost dat lui Adolph de Nassau-Weilburg.

Luxemburg a fost invadat si ocupat de Germania in timpul primului razboi mondial si al celui de-al doilea razboi mondial. In 1942, Luxemburgul a fost oficial anexat de Al treilea Reich.In timpul celui de-al doilea razboi mondial, Luxemburg si-a abandonat politica de neutralitate, alaturandu-se Aliatilor in lupta impotriva Germaniei. Guvernul sau, in exil la Londra, a format un mic grup de voluntari, care au participat la invazia Normandiei. A devenit un membru fondator al NATO si al ONU in 1946. In 1957, Luxemburg a devenit unul dintre cele sase state fondatoare a Comunitatii Economice Europene (devenita apoi Uniunea Europeana), si in 1999 s-a alaturat tarilor care au adoptat moneda unica, euro. Mai multe organisme europene isi au sediul in Luxemburg.

Politica Luxemburgului

Luxemburg are un sistem parlamentar de guvernare, fiind o monarhie constitutionala. In conformitate cu constitutia din 1868, puterea executiva este exercitata de Marele Duce sau de Marea Ducesa, si de cabinet, constituit dintr-un prim-ministru si mai multi ministri. Marele Duce are puterea de a dizolva parlamentul si de a forma un altul.Puterea legislativa apartine Camerei Dueputatilor, alesi direct pentru mandate de cinci ani. Un al doilea corp, "Conseil d'Etat" (Consiliul de Stat), format din 21 de cetateni numiti de duce, are rol consultativ pentru Camera Deputatilor in elaborarea legilor. Marele ducat are trei tribunale inferioare (justices de paix; in Esch-sur-Alzette, in Luxembourg si in Diekirch), doua tribunale districtuale (Luxembourg si Diekirch) si o Curte Superioara de Justitie (Luxembourg), care include Curtea de Apel si Curtea de Casatie.Exista si un tribunal administrativ, o Curte Administrativa si o Curte Constitutionala, toate in orasul Luxembourg. Exista si un tribunal administrativ, o Curte Administrativa si o Curte Constitutionala, toate in orasul Luxembourg.

Luxemburgul este una dintre cele mai mici tari din Europa. Are o suprafata de circa 2,586 km?. In vest se margineste cu provincia belgiana Luxembourg, care (la 4.443 km?) are aproape o suprafata dubla fata de cea a tarii.

Nordul tarii face parte din Muntii Ardeni, e format din dealuri si munti josi, cel mai inalt punct fiind Buurgplaatz, de 559 m. Restul tarii este de asemena deluros.

Granita estica a Luxemburgului e formata de raurile Mosel (Moselle), Sauer (Sure) si Our.

Economia stabila, puternica a Luxemburgului, prezinta crestere moderata, inflatie redusa si somaj redus. Sectorul industrial, dominat de industria siderurgica, a devenit tot mai diversificat, si include produse chimice, cauciucuri si alte produse. In ultimile decenii, cresterile in sectorul financiar au compensat declinul otelului. Serviciile, in special cele legate de banci, ocupa un segment tot mai important al economiei. Agricultura se bazeaza pe mici ferme familiale. Luxemburgul are legaturi comerciale si

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Luxemburg.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
19 pagini
Imagini extrase:
19 imagini
Nr cuvinte:
2 760 cuvinte
Nr caractere:
15 437 caractere
Marime:
514.59KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Științe Politice
Tag-uri:
tara, politica, Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Științe Politice
Sus!