Istoria evoluției partidelor politice

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Democratia se manifesta cu adevarat odata cu aparitia si dezvoltarea partidelor ca institutii politice, ele putand sa desfasoare o activitate sistematica si de amploare numai intr-un climat democratic autentic.

Partidul politic reprezinta o grupare de oameni constituita pe baza liberului consimtamant, ce actioneaza programatic, constient si organizat pentru a servi intereselor unor clase, grupuri sociale, comunitati umane, pentru dobandirea si mentinearea puterii politice, in vederea organizarii si conducerii societatii, conform cu idealurile proclamate in platforma program.

Fara indoiala definirea partidului trebuie sa inceapa cu mentionarea faptului ca este o asociatie. Prin aceasta se exprima atat modul de formare (exercitarea de catre cetateni a dreptului de asociere) cat si compozitia (este o grupare de cetateni, un colectiv).

Partidul politic este constituit pe baza liberului consimtamant al oamenilor care adera la el, acest lucru fiind garantat de Constitutia Romaniei din 1991, unde se arata in Articolul 37 (1) ca: " Cetatenii se pot asocia liber in partide politice". Nimeni nu poate obliga o persoana sa adere la un partid s-au altul, decat daca aceasta doreste. Prin asociere cetatenii devin membrii de partid (mentionarea este necesara pentru a face distinctia intre aderenti si simpatizanti).

Partidul politic actioneaza programatic, constient si organizat. Spre deosebire de momentul aparitiei partidului, cand acesta era constituit pentru a servi anumitor interese personale si avea un caracter efemer, acum el este constituit ca o organizatie durabila, a carei speranta de viata politica sa fie superioara celei a conducatorilor sai. Pentru aceasta partidul politic trebuie sa fie constituit asemeni unei organizatii: cu sediu central, cu o organizare ierarhica a membrilor (dupa anumite competente, dupa functii in partid), trebuie sa fie inregistrat la Tribunalul Municipiului Bucuresti, sa aiba statut si program politic proprii, sa aiba patrimoniu, sa urmareasca doar obiective politice, fiecare membru sa aiba drepturi si indatoriri, sa fie prevazute sanctiunile disciplinare etc. (1)

Caracterul "constient" este dat de faptul ca cei care adera la un partid sau altul o fac prin liberul consimtamant. Aspectul "organizat" dupa cum am amintit se refera la forma organizatorica si la disciplina. Iar faptul ca actioneaza programatic ii da tocmai aspectul de continuitate, partidul fiind constituit sa dureze (atata timp cat vor exista opinii ale maselor care sa se regaseasca in programul lui, in caz contrar existenta lui nu se mai justifica).

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Istoria Evolutia Partidelor Politice.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
19 pagini
Imagini extrase:
19 imagini
Nr cuvinte:
4 325 cuvinte
Nr caractere:
26 357 caractere
Marime:
20.15KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Științe Politice
Tag-uri:
politica, guvernare, state
Predat:
la facultate
Materie:
Științe Politice
Profesorului:
Horia Sava, Bercea Emil
Sus!