Asociația tineretul ONU din România

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

Capitolul I :
1.1.Organizatia Natiunilor Unite- Informatii generale si domeniul de activitate 4
1.2.Structura Organizatiei Natiunilor Unite 7
1.3.Mentinerea pacii si a securitatii si a drepturilor omului 11
Capitolul II: Asociatia Tineretului ONU din Romania- filiale si structuri 13
1.1 Asociatia Tineretului ONU din Romania- infiintare si evolutie 13
2.2 Obiect de activitate 15
2.3 Valori si principii 15
2.4 Filiale ale Organizatiei Tineretului ONU din Romania 16
Capitolul III: Functionarea Asociatiei 17
3.1.Statutul Asociatiei Tineretului ONU din Romania 17
3.2.Organigrama Asociatiei 19
3.3. Membri Asociatiei Tineretului ONU din Romania 23
3.4. Proiecte ale Asociatiei Tineretului ONU din Romania- Filiala Iasi 25
3.5. Dezvoltare Regionala 27
Capitolul IV: Un YOUTH Romania- Iasi Branch 27
4.1. Membri si structura 28
4.2.Activitati si Proiecte 30
4.3Departamente 32
4.4. Regulamentul de Organizare si Functionare al Asociatiei Tineretului ONU din Romania- Filiala Iasi 34
Capitolul V: Metode de cercetare aplicate. Interpretari si analize 35
5.1.Interviu membru fondator al filialei Iasi- Ovidiu Stefan 35
5.2.Interviu UN YOUTH Delegate Romania-Luca Ciubotaru 40
5.3. Interpretare chestionar 43
Concluzii 48
Bibliografie

Extras din proiect:

Acest proiect isi propune sa analizeze Asociatia Tineretul ONU din Romania-Filiala Iasi, plecand de la conexiunile acesteia cu Organizatia Natiunilor Unite si ajungand la functionarea concreta si la proiectele implementate de aceasta asociatie. In cele ce urmeaza vom realiza o analiza a acestui ONG la nivel national, urmand sa ne concentram atentia asupra filialei din Iasi, aceasta avand o structura similara cu cea a celorlalte filiale.

Abordarea acestui subiect in prezenta lucrare are la baza o serie de motivatii. In primul rand, consideram ca aceasta asociatie este una atractiva, bucurandu-se si de trimiterea, mai ales prin prisma denumirii, catre Organizatia Natiunilor Unite a carei valori si principii sunt promovate de tinerii voluntari. Consideram ca valorile pe care se ghideaza aceasta asociatie sunt extrem de importante nu doar spre a fi insusite de voluntari, cat si de societate in genere. Un alt argument pentru justificarea alegerii prezentarii acestui ONG este reprezentat de faptul ca este o asociatie cu un grad relativ crescut de vizibilitate. Am avut ocazia de a participa la unele dintre evenimentele acestora, fapt ce ne-a trezit interesul si dorinta de a cunoaste mai bine felul in care functioneaza aceasta asociatie. Fiind studenti la Relatii Internationale si Studii Europene, proiectele de tip BISMUN si Mini MUN reprezinta un punct de interes. La momentul actual, aceasta este singura asociatie din tara care se ocupa cu precadere cu organizarea evenimentelor de acest gen, oferind tinerilor posibilitatea de a participa la evenimente de nivel inalt care le permit cunoasterea si simularea unor situatii reale, exact asa cum se intampla la ONU, oferind in acelasi timp si sansa deplasarii la Bucuresti, la Palatul Parlamentului. De asemenea, asociatia organizeaza conferinte si dezbateri a caror invitati sunt si din randul profesorilor universitari, avand astfel o expertiza.

Un alt element atractiv al asociatiei este legat de structura riguroasa si setul de reguli stricte care stau la baza functionarii sale, precum si doza de profesionalism ce se regaseste in activitatea acestora.

Un alt motiv ce a stat la baza alegerii noastre este faptul ca asociatia, desi are in componenta sa un numar majoritar de studenti, nu este o asociatie studenteasca, ci una a tinerilor. Este asadar interesat de analizat felul in care voluntarii reusesc sa colaboreze in ciuda diferentelor de varsta, existand atat membri de liceu cat si persoane care au finalizat studiile universitare( o a doua facultate chiar). In acest sens, consideram ca asociatia reuseste, prin aceasta diversitate, sa lucreze cu o parte reprezentativa a tinerilor.

In ceea ce priveste optiunea noastra pentru un ONG, acest fapt se datoreaza implicarii noastre in acest gen de organizatii, cunoasterea conceptului de voluntariat si transpunerea sa in domeniul practicii. Consideram ca acest gen de activitati sunt extrem de importante, atat din punct de vedere personal( pentru dezvoltarea personala- dobandirea de abilitati multiple, evolutie etc.), cat si prin prisma rezultatelor obtinute la nivel social fiind un exemplu, promotori ai schimbarii mentalitatilor si implicarii active in viata sociala.

Avand in vedere aceste argumente, consideram ca prezentarea Asociatiei Tineretul ONU din Romania si in special filiala acesteia din Iasi, reprezinta o alegere obiectiva ce va reusi sa aduca in plan principal activitatea acesteia, un model de implicare pentru tineri si un model de functionare chiar pentru alte asociatii.

Capitolul 1. Organizatia Natiunilor Unite- Informatii generale si domeniul de activitate.

Acest capitol isi propune sa analizeze succint Organizatia Natiunilor Unite, fiind un element strict necesar pentru intelegerea valorilor si principiilor pe care le utilizeaza Asociatia Tineretul ONU din Romania in activitatea sa. ONG-ul adus in centru atentiei in aceasta lucrare promoveaza valorile ONU si creeaza evenimente ce se bazeaza pe obiectul de activitate al acestei organizatii. In acest sens, intelegerea structurii si functionarii asociatiei este mai greu de atins fara precizarile ce fac referire la modelul abordat de aceasta.

Sediul O.N.U. -New York

1.1. Istoricul Organizatiei Natiunilor Unite. De la justificarile infiintarii la functionarea actuala

Organizatia Natiunilor Unite este fara indoiala cel mai important factor de decizie in rezolvarea crizelor si conflictelor internationale. Este o organizatie interguvernamentala ce are ca punct principal promovarea cooperarii la nivel international. Ea apare ca o inlocuire pentru Liga Natiunilor cea care si-a demonstrat limitele.

Organizatia Natiunilor Unite a fost infiintata pe 24 octombrie 1945 imediat dupa finalizarea celui de-al Doilea Razboi Mondial avand desigur menirea de a preveni reinceperea unui nou asemenea conflict. Bazele acesteia s-au pus inca din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial cand presedintele Franklin D. Roosvelt initiaza un proiect care sa inlocuiasca Liga Natiunilor, astfel intre aprilie-iunie 1945 este prezentat proiectul ce avea sa devina Carta Natiunilor Unite. La inceput principala misiune a noii organizatii a fost ingreunata de intrarea in ceea ce avea sa se numeasca Razboiul Rece ce a avut loc intre Statele Unite si aliatii lor ce promovau democratia la nivel mondial respectiv Uniunea Sovietica si aliatii lor ce promovau la randul lor comunismul. La inceput Carta Natiunilor Unite a fost semnata de catre 51 de state.

Sediul general al Natiunilor Unite se afla in Manhattan, New York dar mai are si alte oficii situate in Geneva, Viena si Nairobi. O.N.U primeste finantari de la statele membre. Obiectivele sale principale fiind promovarea si respectarea drepturilor omului, mentinerea unui

Bibliografie:

- Anca PANDEA, Romania in Consiliul de Securitate, Editura Agentia Nationala de Presa Rompres, Bucuresti, 2004

- Adrian Iacob, David Ungureanu, Adriana Voicu, Marian Cretu, "Organizatia Natiunilor Unite", Editura SITECH, Craiova, anul 2009

- TABARA Radu, Rolul Organizatiilor Internationale in domeniul prevenirii si sanctionarii crimelor de razboi, Editura Universitatii Nationale de Aparare ,,Carol I", Bucuresti, 2015,

- TANASE Tiberiu, DUMITRESCU Adrian, TUDORANCEA Roxana, Organizatia Natiunilor Unite- schimbare si continuitate, Editura Academiei Nationale de Informatii ,,Mihai Viteazul", Bucuresti ,2009

- E. GLASER, Ce este Organizatia Natiunilor Unite?, Editura ,,Colectia societatii pentru raspandirea culturii si stiintei", Bucuresti, 1957

Documente:

- Statutul Asociatia Tineretul ONU din Romania

- Act Constitutiv Asociatia Tineretul ONU din Romania

- Carta ONU

Link-uri

- http://bucuresti.unyouth.ro/proiecte/proiecte-nationale/moot-courts/

- http://association.unyouth.ro/

- http://bismun.com/

- http://cluj.unyouth.ro/

- http://uniunea.ro

- http://unyanet.org

- http://www.constanta.unyouth.ro/

- http://www.craiova.unyouth.ro/

- http://www.iasi.unyouth.ro/

- http://www.mae.ro/

- http://www.nytimes.com/

- http://www.timisoara.unyouth.ro/

- http://www.un.org/

- http://www.un.ro/

- http://www.undp.ro/

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Asociatia tineretul ONU din Romania.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
52 pagini
Imagini extrase:
52 imagini
Nr cuvinte:
15 242 cuvinte
Nr caractere:
79 697 caractere
Marime:
703.27KB (arhivat)
Publicat de:
Ludovic Burlacu
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Științe Politice
Tag-uri:
ONU, asociatie, natiuni
Predat:
Facultatea de Filosofie si Stiinte Social-Politice , Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi
Materie:
Științe Politice
Sus!