Tehnologia de prelucrare electrochimică

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

1.Calculul si constructia electrodului-scula
1.1 Determinarea dimensiunilor si a formelor constructive
1.2 Elaborarea desenului de executie
2.Stabilirea parametrilor electro-tehnologici ai regimului de lucru
3.Calculul si constructia camerei de contrapresiune
3.1Desen de ansamblu

Extras din proiect:

Lustruirea - aplicata in special la probele metalografice, a constituit defapt primul pas in dezvoltarea ulterioara a procedeelor de prelucrare electrochimice.

Schema de lucru este specifica procesului de electroliza si consta in scufundarea intr-o baie de electrolit atat a piesei legate la polul pozitiv cat si a electrodului-scula la polul negative al unei surse de curent continuu.

Lustruirea se datoreaza faptului ca in dreptul varfurilor microneregularitatilor rezistenta opusa de pelicula de electrolit la trecerea curentului electric este minima si in aceasta zona densitatea de curent este maxima si va avea loc o prelevare de material pana la realizarea acestor microneregularitati.

Tehnologia de lustruire electrochimica cuprinde intotdeauna trei etape specifice:

- Pregatirea suprafetei piesei prin imbunatatirea rugozitatii si curatirea de eventualele pelicule de oxizi, grasimi si alte impuritati;

- Lustruirea propiu-zisa;

- Operatii finale prin care se urmareste indepartatrea electrolitului coroziv de pe suprafata curatata, prin spalare in baie alcalina, apoi cu apa calda si ungere cu ulei mineral fierbinte pentru indepartarea umiditatii si protejarea anticoroziva ulterioara

Prin electrochimie se pot lustrui, in general, orice tip de piese utilizate in constructia de masini, cu ar fii: armatura, diferite repere de la masini si aparate acoperite cu pulberi metalice, scule aschietoare, organe de masini, probe metalografice, arcuri, tevi, benzi, sarma, palate de turbine etc.

Suprafetele lustruite electrochimic sunt caracterizate printr-o uzure foarte mica si printr-un

Coeficient redus de frecare

Procedeul de lustruire electrochimica este utilizat cu succes si la lustruirea benzilor si sarmelor (lustruire electrochimica bipolara).

Lustruirea electrochimica, in afara principalului efect de imbunatatire sensibila a rugozitatii suprafetei, implica si cresterea rezistentei la oboseala datorita eliminarii din stratul superficial al tensiunilor interne remanente si a ecruisarii, fenomene caracteristicecare insotesc lustruirea mecanica.

1.Calcului si constructia electrodului scula

1.1Determinarea dimensiunilor si a formelor constructive

Constructia electrozilor-scula utilizati la prelucrarea elctrochimica impune determinarea teoretica a formei geometrice a acestora in functie de profilulcare trebue realizat, cat si de conditiile de prelucrare, cu anumite corecturi experimentale.

Stabilirea analitica a formei geometrice, cel putin teoretic, determinarea profilului ideal deoarece, in practica sunt necesare numeroase corecii determinante de prezentare si variabilitatea unei multitudini de factori dependenti de parametrii electrotehnici, cinematici si hidrodinamici.

Utilizarea metodelor teoretice de calcul a dimensiunilor electrozilor-scula sunt necesare pentru obtinerea intr-o prima aproximatie a dimensiunilor finale ale electrozilor scula. De aceea, la confectionarea acestora este necesara rezolvarea unor multiple proleme legate de utilizarea unor materiale corespunzatoare, fixarea in camerra de contra presiune , conectarea la sursa de alimentare cu curent continu, circulatia electrolitului in interiorul interstitiului de lucru, izolarea unor zone, in scopul reducerii modificarilor care sa necesite prelucrari suplimentare.

Stabilirea variantei constructiva optima a zonei de atac se poate face atat analitic cat si experimental pentru diversele tipodimensiuni de gauri prelucrate electrochimic. De asemenea, o influenta deoasebita asupra preciziei de prelucrare o au forma si dimensiunile stratului izolator pe exteriorul sculei pentru a evita dizolvarile suplimentare care conduc atat la pierderea preciziei de prelucrare cat si la un consum suplimentar de energie electrica.

Astfel in cazul prelucrarii gaurilor, in special al celor profilate , stratul izolator exterior poate avea o forma circulara, fie format de acelas profil cu cel al zonei de atac al electrozilor-scula corespunzator formei care trebuie realizata.

Cunoasterea acestor date este deosebit de importanta pentru proiectarea si constructia sculelor, deoarece influenteaza direct asupra modului de curgere a electrolitului in zona de lucru, fiind legate direct de marimea distantei, constatete de varialile- X0, care trebuie parcurse de electrolit de la iesirea din interiorul catodului pana la iesirea din zona de lucru.

1.2 Elaborarea desenului de executie

Pentru prelucrarea suprafetei evidentiate in Anexa 1 se vor folosi un electrod in constructie asamblata al carui desen de ansamblu se gaseste in anexa 2.

Alegerea acestei solutii permite prelucrarea relativ usoara a canalelor de curgere a electrolitului si duce la o economie de material.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tehnologia de prelucrare electrochimica.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2016
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
1 757 cuvinte
Nr caractere:
11 175 caractere
Marime:
1.13MB (arhivat)
Publicat de:
Laurian Dragomir
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Știința Materialelor
Tag-uri:
suprafata, material, prelucrare, lustruire
Predat:
la facultate
Materie:
Știința Materialelor
Nota primită:
Nota 7
Sus!