Fabricarea celulozei din rășinoase

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

1.Tema de proiectare 4
2.Memoriul ethnic 5
3.Caracteristicile produsului finit si ale materiei prime 6
3.1caracteristicile produsului finit 6
3.2Caracteristicile materiei prime 11.
4.Descrierea procesului tehnologic 14
4.1 Descrierea detaliata a procesului pe faze tehnologice 14
4.1.1 Fierberea tocaturii din lemn de rasinoase 14
4.1.2 Recuperarea caldurii 22
4.1.3 Instalatia de de recuperare a terebentinei 22
5.Consideratii teoretice asupra proceselor adoptate 24
5.1 Chimismul dezincrustarii alcaline 24
5.2 Factorii de influenta a delignificarii 26
5.2.1 Adaosul si concentratia alcaliilor active 26
5.2.2 Compozitia lesiei albe.Sulfiditate 28
5.2.3 Temperatura si durata 29
6.Bilant termic de materiale 30
7.Bibligrafie 41
8.Anexa 1 42

Extras din proiect:

Sa se proiecteze o instalatie de obtinere a celulozei folosind ca materie prima lemnul de rasinoase.Instalatia va avea un randament in celuloza de 48%.

Dezincrustarea se va face prin procedeul alcalin,folosind un ados de alcalii active de 15%Concentratia lesiei albe folosita va fi 110 g/l Na2OH alcalii active iar cea a lesiei negre folosite pentru completarea hidromodulului va fi de 20% s.u si cea pentru spalarea in fierbator va fi de 5% s.u.

Pierderile le inalbire vor fi de 8% ,cele prin noduri vor fi de 3% iar de la refuzul de sortare fina vor fi de 2%. 2. MEMORIUL TEHNIC

Proiectul de fata reprezinta proiectul de an realizat pentru disciplina: Tehnologia celulozei si hartiei si are ca tema proiectarea unei fabrici de celuloza din rasinoase.

Proiectul este structurat astfel:in capitolul 1 este prezentata tema de proiectare urmand ca in capitolul 2 sa fie facut un scurt rezumat al proiectului;in cel de al treilea capitol sunt prezentate proprietatile materiilor prime si ala produsului finit,urmand ca in capitolul patru sa fie descries procesul tehnologic de obtinere a celulozei din lemn de rasinoase;capitolul cinci cuprinde consideratiile teoretice asupra proceselor adoptate; acestea fac referire la chimismul dezincrustarii alkaline si la factorii de influenta a delignificarii.In cel de-al saselea capitol este prezentat bilantul termic de materiale.

Proiectul mai are anexat si schema instalatiei de obtinere a celulozei din rasinoase.

3.1CARACTERISTICILE PRODUSULUI

FINIT

Istoric al celulozei

Celuloza a fost prezenta pe Terra de cand au aparut copacii si plantele fiind constituentul principal al peretilor celulari vegetali. Recunoasterea celulozei ca fiind un constituent principal al peretelui vegetal celular a fost in anul 1838 datorita descoperirilor botanistului francez Anselme Payen care a izolat celuloza pentru prima data din lemn. Atunci a fost inteleasa structura sa. In prezent celuloza este polizaharida cea mai raspandita in natura si se afla sub observatia oamenilor de stiinta producandu-se schimbari in procesul de prelucrare, utilizari si genetica plantelor (multi fermieri fiind interesati de mutatiile genetice pentru a produce cantitati mai mari de bumbac).

Surse de celuloza

Apare in stare pura in componenta bumbacului intr-un procent de 91% celuloza. Se gaseste in combinatie cu lignina in lemn (40-60%). Fibrele de celuloza prezente in lemn sunt sub forma unui polimer complex: lignina. Acesta tratat cu substante alcaline duce la formarea hartiei.

Alte surse sunt inul, canepa, stuful (50%). Formarea celulozei in plante este rezultatul unui proces de biosintez fotochimica. Peretele celular vegetal este alcatuit din celuloza cu exceptia catorva tipuri de alge. Celuloza este organizata in microfibre. Structura confera rigiditate plantei si un mediu poros favorabil circulatiei apei, mineralelor si altor substante nutritive. Celuloza formeaza partile de sustinere ale plantelor impreuna cu lignina si alte substante necelulozice si confera acestora elasticitate.

Structura celulozei

In anii 1900 celuloza a fost descrisa mai amanuntit de Cross si Bevan. Ei au indepartat partile vegetale prezente in mod normal in celuloza prin dizolvarea lor in solutie concentrata de dioxid de sodiu. Partea care nu s-a dizolvat a fost numita a-celuloza. Materialul solubil (ss-celuloza si ?-celuloza) s-a dovedit mai tarziu a nu fi celuloza ci zaharuri si carbohidrati.

Fig.2: Molecula de celuloza

Astfel ?-celuloza descoperita de Cross si Bevan este ceea ce numim noi astazi celuloza. Formula chimica este (C6H10O5)n unde n variaza intre 700 - 800 si 2500 - 3000. Celuloza este formata din molecule de glucoza unite in pozitia 1-4. Este o substanta organica, un polimer sau mai specific o polizaharida care este formata din peste 3 000 de molecule de glucoza.

Bibliografie:

1.Dr.Ing.Paul Obrocea, Dr.Ing.D.Gavrilescu, Dr.Ing.Elena Bobu - "Tehnologia Celulozei si Hartiei" , Aplicatii practice, vol.I, 1987;

2.www.roenciclopedia.ro

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Fabricarea celulozei din rasinoase.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
40 pagini
Imagini extrase:
40 imagini
Nr cuvinte:
6 669 cuvinte
Nr caractere:
38 416 caractere
Marime:
96.83KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Știința Materialelor
Tag-uri:
hartie, celuloza
Predat:
la facultate
Materie:
Știința Materialelor
Sus!