Principalele Momente ale Formării Uniunii Economice și Monetare

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Uniunea economica si monetara europeana este rezultatul unui proces integrativ complex, atat in planul economiei reale cat si in cel al economiei monetare, derulat de-a lungul unei jumatati de secol in spatiul comunitar, proces care a presupus parcurgerea mai multor etape. Dintre acestea, cele mai importante sunt:

- Crearea unui aranjament monetar numit Uniunea Europeana de Plati (1950) format nu doar din state europene ci, prin intermediul lirei sterline si a zonei francului, si din tarile africane afl ate in spatiul colonial.

- Crearea Comunitatii Economice Europene care a insemnat liberalizarea fl uxurilor de bunuri si miscarii factorilor de productie.

- Crearea Sistemului Monetar European (1979), inlocuit ulterior de catre Mecanismul Ratei de Schimb cu cele doua forme ale sale.

- Summitul de la Haga din 1969 in care s-a pus problema crearii unei uniuni economice si monetare;

- Raportul Werner din 1970, care a propus crearea Uniunii Monetare Europene prin fixarea irevocabila a paritatilor dintre monedele statelor membre si liberalizarea totala a fluxurilor de capital;

- Crearea, in 1988, a Comitetului pentru Studiul Uniunii economice si monetare, sub conducerea presedintelui Comisiei Europene din acea perioada, Jaques Delors, care a propus, prin raportul care ii poarta numele, o noua baza pentru unifi carea monetara in Europa. Raportul Delors a definit strategia care a condus la realizarea, in mai multe etape, a uniunii monetare.

- Tratatul de la Maastricht (1992) privind constituirea Uniunii Europene, care in plan monetar, a consfi ntit constituirea unei Banci Centrale la nivelul Uniunii si a stabilit criteriile pe care statele membre trebuie sa le indeplineasca pentru a deveni membru al spatiului monetar european.

Bibliografie:

"Guvernarea in noile tari membre ale Uniunii Europene" - Campbell, Kevin, Minguez-Vera, Antonio Frunza, Ramona - Editura Universitatii "Alexandru Ioan Cuza", 2008;

"Uniunea Economica Si Monetara" - Lucrare elaborata in cadrul proiectului Phare RO-2002/000-586.03.01.04.02 - Publicatie a Institutului European din Romania

"Implementarea Politicii Monetare in zona Euro" - Publicatie a Bancii Centrale Europene, accesibila la : http://www.ecb.int/pub/html/index.en.html - accesat la data de 28.01.2011;

"Rapoartele anuale" ale Comisiei Europene din perioada 1998-2006.

http://europa.eu/abc/12lessons/lesson_7/index_ro.htm accesat in data de 28.01.2011;

http://www.ecb.int/ecb/history/emu/html/index.ro.html#stage3 accesat in data de 28.01.2011;

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Principalele Momente ale Formarii Uniunii Economice si Monetare.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
3 581 cuvinte
Nr caractere:
19 469 caractere
Marime:
25.10KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Știința Administrației
Tag-uri:
Economie, uniunea europeana
Predat:
la facultate
Materie:
Știința Administrației
Sus!