Politica de mediu

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

,,Mediul este definit ca fiind ambianta naturala in care exista omul & resursele naturale de care depinde aceasta."

Politica de mediu este orice actiune deliberata luata de guverne pentru a coordona activitatile umane cu scopul de a preveni efectele daunatoare asupra resurselor naturale & de a se asigura ca schimbarile artificiale asupra mediului nu au un efect daunator asupra oamenilor

Partea I

I. Evolutia politicii de mediu

Politica de mediu in Uniunea Europeana

Tratatul de la Maastricht evidentiaza protectia mediului ca o prioritate cheie pentru Uniunea Europeana Un mediu inconjurator sanatos reprezinta o conditie esentiala pentru proprietatea pe termen lung si pentru calitatea vietii. De aceea, cetatenii europeni cer un inalt nivel de protectie in acest domeniu.

In viitor, dezvoltarea economica si prosperitatea vor continua sa exercite o presiune puternica asupra capacitatii planetei de a raspunde cerintelor in materie de resurse si de absorbtie a poluarii. In acelasi timp, standardele ridicate de protectie a mediului reprezinta un adevarat motor pentru inovatie si pentru oportunitatile de afaceri.

Per ansamblu, societatea trebuie sa faca eforturi pentru a reduce impactul negativ exercitat de cresterea economica asupra mediului inconjurator. Activitatile economice trebuie derulate eficient din punct de vedere ecologic prin fabricarea cu mai putina energie a unei cantitati egale sau mai mari de produse, avand ca rezultat mai putine deseuri. Modelele de consum trebuie sa devina mai sustenabile.

Avand in vedere aspectele mentionate mai sus, politica Uniunii Europene de protectie a mediului se concentreaza pe urmatoarele aspecte:

-a conservarea, protectia si imbunatatirea calitatii mediului

- protejarea sanatatii populatiei

- utilizarea atenta si rationala a resurselor naturale

De asemenea, protectia mediului trebuie integrata in definirea si implementarea altor politici de sector, de care este strans legata si care au impact asupra mediului, cum ar fi agricultura, energia, industria, transporturile, protectia consumatorilor etc.

Evolutia in timp a politicii de mediu

I.1. Baza legala a politicii de mediu

Baza legala a politicii de mediu

La nivelul Uniunii Europene, preocuparea pentru mediu a dobandit un caracter distinct odata cu semnalele date privind diminuarea resurselor naturale si deteriorarea calitatii apei, aerului si solului. Legislatia europeana privind protectia mediului inconjurator a fost initiata cu prilejul unei conferinte a sefilor de stat sau guvern desfasurata in octombrie 1972, unde s-a stabilit ca este esentiala existenta unei politici comune pentru protectia mediului. In timp, politica de mediu s-a dezvoltat ca una dintre cele mai importante politici comunitare. Aceasta politica a devenit o politica orizontala a Uniunii Europene, aspectele de protectie a mediului fiind considerate obligatorii pentru celelalte politici comunitare.

De la modificarea Tratatului de la Roma prin Tratatele de la Maastricht si Amsterdam, baza legala a politicii Comunitare privind mediul o constituie Articolele 174 pana la 176 (130r pana la 130t) ale Tratatului CE si anume:

- Articolul 174: traseaza obiectivele politicii de mediu si contine scopul acestei politici

o Pastrarea, protectia si imbunatatirea calitatii mediului inconjurator;

o Protejarea sanatatii publice;

o Utilizarea prudenta si rationala a resurselor naturale;

o Promovarea masurilor la nivel international pentru a trata problemele mediului la nivel regional sau mondial.

- Articolul 175: identifica procedurile legislative corespunzatoare atingerii acestui scop si stabileste modul de luare a deciziilor in domeniul politicii de mediu

o Votul cu majoritate calificata in Consiliu si procedura de cooperare cu Parlamentul European ca regula generala;

o Votul cu majoritate calificata in Consiliu si procedura de co-decizie cu Parlamentul European pentru programele de actiune generala;

o Unanimitate in Consiliu cu consultarea Parlamentului European pentru aspecte fiscale si masuri referitoare la planificarea urbana si nationala, amenajarea teritoriului si managementul resurselor de apa, precum si pentru masuri care afecteaza politica energetica.

- Articolul 176: permite statelor membre adoptarea unor standarde mai stricte

- Articolul 95: are in vedere armonizarea legislatiei referitoare la sanatate, protectia mediului si protectia consumatorului in Statele Membre (completeaza art. 176)

- Articolul 6: promoveaza dezvoltarea durabila ca politica orizontala a Uniunii Europene si subliniaza astfel nevoia de a integra cerintele de protectie a mediului in definirea si implementarea politicilor europene sectoriale.

Consiliul European a adoptat "Programul Comunitar de politici si masuri in legatura cu mediul si dezvoltarea durabila" in decembrie 1992.

In februarie 2000 erau in vigoare 708 acte normative comunitare privind protectia mediului: 266 directive, 124 reglementari si 318 decizii care constituie legislatia orizontala si legislatia sectoriala in domeniul protectiei mediului. Sectoarele care fac obiectul politicii de mediu: gestionarea deseurilor, poluarea sonora, poluarea apei, poluarea aerului, conservarea naturii, protectia solului si protectia civila - se regasesc in planurile de actiune si in strategiile elaborate.

In afara legislatiei, Uniunea Europeana a elaborat o serie de programe de actiune insotite de directive si obiective prioritare Aceste documentele stau la baza politicii de mediu a UE si sunt cunoscute sub denumirea Programele de

Bibliografie:

http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/

www.telegrafonline.ro

www.zf.ro

www.curentul.ro

www.euro-activ.ro

www.moneychanell.ro

www.gandul.ro

www.gov.ro

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Politica de mediu.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
112 pagini
Imagini extrase:
112 imagini
Nr cuvinte:
33 044 cuvinte
Nr caractere:
197 051 caractere
Marime:
19.41MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Știința Administrației
Tag-uri:
Economie, dezvoltare
Predat:
Facultatea de Administratie si Management Public , Academia de Studii Economice din Bucuresti
Materie:
Știința Administrației
An de studiu:
III
Profesorului:
Mihaela Pacesila
Sus!