Personalul administrației publice

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

1.1 Personalul administratiei publice .............................................. 2 - 3
1.2 Formarea personalului din administratia publica ................................. 3 - 5
1.3 Recrutarea si promovarea personalului din administratia pu............. 5 - 7
1.4 Conducerea personalului din administratia publica........................ 7 - 9
1.5 Functia publica si functionarul public ....................................... 9 - 13

1.5.1 Determinarea functiilor publice
1.5.2 Clasificarea functilor publice
1.5.3 Ocuparea functiilor publice
1.5.4 Functionarul public

Concluzii................................................................................ 14
Bibligrafie............................................................................... 15

Extras din proiect:

1.1 Personalul administratiei publice

Caracterul legal al administratiei publice impune ca atat organizarea cat si activitatea acesteia sa fie reglementata de lege, in scopul asigurarii intereselor publice generale si a satisfacerii cerintelor celor administrati.

Exercitarea puterii publice in domeniul administratiei presupune indeplinirea unor sarcini, atributii, competente stabilite de lege care permit institutilor publice din acest domeniu al vietii sociale sa actioneze pentru satisfacerea intereselor generale

Aceste sarcini sunt executate de personalul administratiei publice, din aceasta un rol important revenind functionarilor publici.

Analizand doctrina de specialitate, precum si actele normative existente in material gestionarii personalului, se contureaza doua acceptiuni ce pot da notiunii de politica de personal in administratia publica.

Intr-o prima acceptiune, notiune de politica de personal are un sens restrains , referindu-se la principiile si regulile deupa care se realizeaza numirea in functie ori,dupa caz, incheierea, modificarea sau desfacerea contractului de munca, precum si obligatiile personalului din administratia publica. Mult timp in aceasta privinta , la noi nu au existat deosebiri esentiale intreregimul juridic al persoanelor salariate in cadrul autoritatilor administratiei publice si ceilaltti salariati.

Intr-o alta acceptiune, notiune de politica de personal are un sens larg, cuprizand, in afara de ceea ce am aratat la acceptiunea in sens restrains, si principiile si regulile ce se refera la realizarea conditiilor necesar a fi create in cadrul autoritatilor administratiei publice pentru desfasurarea I n bune conditii a activitatii personalului salariat. In acest sens, politica de personal are in vedere pregatirea, recrutarea, promovarea si perfectionarea functionarilor publici si a celorlalti salariati, relatiile in cadrul autoritatilor administratiei publice si cu beneficiarii administartiei, calitatile, stilul si metodele utilizate de managerii specializati in administratia publica.

Politica de personal in administratia publica trebuie sa se realizeze potrivit unor coordinate, dintre care subliniem :

-are un rol functional;

-scopul ei consta in infaptuirea optima a sarcinilor administratiei publice;

-se desfasoara cu respectarea ferma a criteriilor etico-morale si profesionale de apreciere, de repartizare si de promovare, premise ale realizarii unei calitati optime a activitatii administrative;

-are un character unitary pentru toate autoritatile administratiei publice, deoarece insesi autoritatile administartiei publice formeaza un sistem unitary; politica de personal se bizuie pe rationalitate si continuitate;

-prin ea trebuie sa se asigure continuitatea relative stabilitate a celor care lucreaza in administartia publica;

-se caracterizeaza printr-un profund umanitarism. Fara a avea drept scop bunastarea functionarilor din administratie ca problema in sine, ci bunul mers al activitatii, nu sunt neglijate interesele acestora;

-sarcinile si competetntele deosebite pe cere le au autoritatile administratiei publice impugn existent unei politici de personal coerente, care sa aiba in vedere calitatea si compententa profesionla a personalului. Eficienta si eficacitatea activitatii administratiei publice depind, indiscutabil, de modul in care cei care lucreaza in administartie inteleg si reusesc sa-si indeplineasca atributiile si serviciile care le revin, cu profesionalism.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Personalul Administratiei Publice.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
15 pagini
Imagini extrase:
15 imagini
Nr cuvinte:
4 485 cuvinte
Nr caractere:
29 047 caractere
Marime:
32.76KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Știința Administrației
Tag-uri:
administratie, sarcini
Predat:
la facultate
Materie:
Știința Administrației
Sus!