Noțiunea de Administrație Publică

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

1. Sfera de cuprindere a notunii de administratie publica

Activitatea executiva (constand in organizarea executarii si executarea in concret a actelor normative) este realizata de un sistem de organe ce poarta denumirea de organe executive. Totalitatea acestor organe ce exercita atributii executive formeaza puterea executiva, alaturi de celelalte doua puteri organizate in stat : legiuitoare si judecatoreasca.

Dupa criteriul competentei materiale, organele executive se clasifica in organe cu competenta generala si organe de specialitate, iar dupa din punctul de vedere al competentei teritoriale distingem intre organele centrale si locale.

2. Distinctia dintre administratia publica centrala si administratia publica locala.

Distinctia dintre Administratia publica centrala si cea locala are la baza

utilizarea mai multor criterii cumulative. Ele au in vedere competenta teritoriala si materiala a organelor ce compun administratia publica si natura interesului pe care il promoveaza. Astfel, administratia publica centrala isi exercita competenta teritoriala la nivelul intregului teritoriu national, iar cea locala doar la nivelul unitatilor administrativ teritoriale in care au fost alese autoritatile respective. Pe de alta parte, organele ce compun administratia publica centrala dispun fie de competenta materiala generala - Guvernul, pe cand autoritatiile locale au o competenta materiala ce se circumscrie in jurul realizarii interesului local. Nu in primul rand, in timp ce administratia centrala promoveaza interesul general - national , cea locala promoveaza interesul localitatii respective.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Notiunea de Administratie Publica.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
4/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 875 cuvinte
Nr caractere:
10 546 caractere
Marime:
18.14KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Știința Administrației
Tag-uri:
notiune, Administratie Publica
Predat:
la facultate
Materie:
Știința Administrației
Sus!