Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

SCURT ISTORIC PRIVIND GREVA

Fenomenul de greva este cunoscut de foarte mult timp. Astfel, incetarea muncii, ca protest impotriva conditiilor grele de lucru, este cunoscuta inca din antichitate in atelierele mestesugaresti sau pe marile santiere. In Egiptul Antic sub Ramses al II-lea muncitorii care lucrau in Valea Regilor la construirea mormintelor faraonilor au incercat o greva a "demnitatii". In Talmudul din Babilon se regaseste formularea ca "muncitorul poate parasi lucrul chiar si in mijlocul zilei". Potrivit acestui document, muncitorii liberi aveau dreptul sa ceara chiar un fel de "arbitraj".

Evident, aceasta reglementare, prima de acest gen cunoscuta in istoria omenirii, privea muncitorii liberi, dreptul asupra vietii si a mortii sclavilor depinzand , dupa cum este cunoscut, de stapanii lor care aveau deplina libertate de a hotari. Civilizatia greaca, cautatoare consecventa a armoniei sociale, pare a nu fi cunoscut framantari sociale de amplitudine si nici ceea ce astazi denumim "greve".

Anticipand parca secolul nostru, romanii au fost preocupati de doua categorii de "greve" considerate ca fiin extrem de grave: grevele privind serviciile publice si cele legate de nevoile esentiale ale societatii, cum erau cele ale brutarilor, ale marinarilor de pe navele care transportau cereale, ale lucratorilor de moneda si chiar ale lucratorilor de la pompele funebre.

Analiza sumara a evolutiei grevelor pune in evidenta faptul ca miscarile revendicative se amplifica in perioadele de avans ale societatii si se agraveaza in momentele de criza ale civilizatiei.

La sfarsitul sec. XVIII-lea si inceputul sec.XIX-lea, o data cu dezvoltarea industriala, grevele au luat un nou avant. In Anglia, datotita nivelului scazut al salariilor, cresterii continue a costului vietii, discrepantelor dintre salariile diferitelor categorii de muncitori, grevele au luat amploare. Mai intai, locul luptei greviste spontane este luat de lupta grevista organizata.

In secolul trecut, tot in Anglia, tara cea mai dezvoltata industrial, au aparut si grevele cu caracter politic, ca si prima greva generala.

La 1 mai 1866, in S.U.A., la Chicago este organizata o mare greva prin care se cere stabilirea zilei de munca la 8 ore si care afost sangeros reprimata. In amintirea acesteia, ziua de 1 Mai a fost proclamata zi a solidaritatii internationale a muncitorilor.

Revolutia franceza condamna dreptul de asociere al muncitorilor ca si greva, modul sau normal de actiune nefacand nici o referire la dreptul de asociere al patronilor.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Greva.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
17 pagini
Imagini extrase:
17 imagini
Nr cuvinte:
6 928 cuvinte
Nr caractere:
37 447 caractere
Marime:
31.51KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Știința Administrației
Tag-uri:
greva, munca
Predat:
la facultate
Materie:
Știința Administrației
Sus!