Firmele românești în confruntare cu exigențele pieței naționale, comunitare și globale

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Economia mondiala actuala se afla in epoca companiilor transnationale. Mediul de actiune al societatilor transnationale este un mediu intern, unul domestic, unul strain si unul international.Mediul, in general, presupune acele forte care influenteaza dezvoltarea si activitatea unei firme. Fortele ce definesc mediul unei firme sunt, cel mai adesea, forte necontrolabile. Acestea dau dimensiunea riscului in activitatea oricarei intreprinderi si sunt externe acesteia, cum ar fi competitia, variabilele economice, socioeconomice, financiare, legale, culturale, tehnologice, etc. Printre fortele asupra carora o firma are controlul se numara, de regula, factorii interni ai corporatiei, cum ar fi factorii de productie (capital, resurse umane) sau elemente ce tin de organizarea firmei (ca productia sau marketingul). Elementele ce pot fi controlate de catre firma alcatuiesc mediul intern al firmei. Celelalte formeaza mediul extern.

Mediul extern este extrem de complex. In cazul unei corporatii transnationale, mediul extern este unul domestic, autohton, respectiv acele elemente necontrolabile ce actioneaza in tara de origine a firmei, mediul strain, determinat de acei factori ce tin de tarile in care firma actioneaza prin intermediul filialelor si mediul international, care reprezinta interactiunea dintre mediul strain si cel domestic, precum si relatiile dintre filiale, atunci cand filiala dintr-o tara are relatii cu o alta filiala situata intr-o a treia tara. Mediul international este, in ultima instanta, ,,spatiul" de manevra al societatilor transnationale.

Atunci cand ne referim la mediul international, il privim cel mai adesea prin prisma internationalizarii firmei. Motivatiile internationalizarii sunt extrem de complexe. O prima motivatie ar constitui-o cautarea de noi piete. Se poate spune ca firma atinge un asemenea grad de dezvoltare, incat piata interna devine insuficienta si extinderea pe terte piete se arata a fi solutia cea mai buna. Un alt motiv, specific corporatiilor ce actioneaza in special in sectorul primar, il reprezinta cautarea de noi surse de aprovizionare cu materii prime sau surse mai ieftine de aprovizionare.

Forta de munca mai ieftina este un al motiv pentru care o firma isi extinde activitatea dincolo de granitele tarii de origine, iar aceasta motivatie nu este deloc de neglijat, avand in vedere ca foarte multe dintre marile companii ce actioneaza in domeniul fabricarii bunurilor electrocasnice, de exemplu, si-au delocalizat, practic, industria, in tari precum China sau Taiwan. Nici actiunile statelor gazda, de a atrage si a incuraja investitiile straine, nu sunt de neglijat. Caderea comunismului a adus, poate, cea mai mare oferta, concentrata in timp si spatiu, pentru investitii.

Multe dintre societatile transnationale care isi au sediul in tari dezvoltate isi extind activitatea dincolo de granitele nationale, ca urmare a existentei unei puternice concurente pe piata locala. Exigentele mai reduse pe anumite piete pot constitui o motivatie pentru internationalizare.

Ocolirea de bariere vamale, exploatarea diferentelor existente in nivelurile de impozitare din diferite tari, prelungirea duratei de viata a produsului, exploatarea avantajului tehnologic pe care il detine firma la un moment dat, oportunitatile oferite de o infrastructura performanta, toate acestea si inca multe altele pot constitui motive de internationalizare a firmelor.

Care sunt pietele spre care se indreapta investitorii straini?

Cea mai mare parte a investitiilor straine directe se indreapta catre tarile dezvoltate, dar tarile in dezvoltare au un potential si o atractivitate din ce in ce mai ridicata. Traditional, piata corporatiilor transnationale este dominata de triada America de Nord (SUA si Canada), al carei lider de necontestat este SUA, UE si Japonia. SUA este, inca, cea mai competitiva economie a lumii, chiar daca in ultimii ani evenimentele petrecute in economia mondiala ii determina pe unii analisti sa fie mai sceptici in ceea ce priveste suprematia americana in viitor. SUA este o tara ce a devenit mit datorita libertatilor individului, sistemului bazat pe piata, optimismului, spiritului de aventura, asumarii riscului, egalitatilor de sansa si democratiei. Visul american este, poate, cel mai de succes ,,produs" vandut de America; atunci cand ai cu adevarat ceva de spus, in orice domeniul, nu poti obtine consacrarea decat in SUA!

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Firmele Romanesti in Confruntare cu Exigentele Pietei National, Comunitare si Globale.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
5/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
23 pagini
Imagini extrase:
23 imagini
Nr cuvinte:
11 821 cuvinte
Nr caractere:
62 132 caractere
Marime:
245.83KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Știința Administrației
Tag-uri:
firma, romania
Predat:
la facultate
Materie:
Știința Administrației
Sus!