Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

Cuprins 1
1. Conceptul digital divide. definitie. societatea informationala si noua economie 2
2. Consecintele si modalitatile ce contracarare a fenomenului " digital divide" 4
3. Vulnerabilitatea internet. carcterizare. factori determinanti. 9
Concluzii 15
Bibliografie 16

Extras din proiect:

Lumea informatiei si comunicatiilor este dominta de ani buni de o tema de o importanta deosebita: digital divide (segregatia digitala).

Termenul digital divide exprima o "cumpana", o "prapastie" intre populatia (persoanele, institutiile) care are au acces la tehnologia informationala digitala si beneficiaza de avantajele acesteia si persoanele care nu au acces la aceasta facilitate din anumite motive.

Noile tehnologii digitale fac ca accesul, stocarea si transmiterea informatiei sa fie din ce in ce mai facile si mai accesibile ca tarife. Dispunand de informatia digitala, aceasta poate fi transformata in noi valori economice si sociale, creand imense oportunitati pentru dezvoltarea de noi produse si servicii. Informatia devine resursa-cheie si factor de productie pentru economia digitala.

Toate tarile dezvoltate si-au elaborat si implementat politici guvernamentale sustinute privind cercetarea, dezvoltarea si adoptarea noilor tehnologii, consolidarea infrastructurilor informationale nationale, formarea si atragerea de specialisti in domeniul TIC (inclusiv din alte tari), educarea populatiei adulte, cooperarea cu sectorul privat si incurajarea investitiilor in aceasta noua ramura economica, promovarea de proiecte guvernamentale menite sa demonstreze utilitatea serviciilor specifice societatii informationale. Fenomenul "digital divide" face obiectul multor dezbateri si programe la scara internationala ( ONU, UNESCO, OECD, Banca Mondiala etc.) fiind recunoscut faptul ca pentru tarile in curs de dezvoltare provocarea este majora. Diferentele dintre tarile cu venituri ridicate si cele cu venituri scazute se pot amplifica, iar spectrul "digital divide" poate deveni tot mai larg. Nu este vorba numai de conectivitatea propriu-zisa la infrastructura informationala, ci si de implicatiile conectivitatii (sau lipsei sale) asupra cresterii economice si a dezvoltarii durabile.

Exista o stransa legatura intre bogatia unei tari si digital divide . Pe langa aceasta legatura mai sunt si alti factori cum ar fi educatia sau venitul.

Intre tari, diferenta se face, de regula, prin numarul utilizatorilor de internet, de telefonie sau a computerelor. Dar, o problema majora in a discuta de reducerea acestei prapastii intre cele doua categorii este aceea ca, in anumite zone sau tari nu exista nici macar apa potabila, iar abordarea unei astfel de probleme devine extreme de dificila.

Cel mai mare numar de utilizatori de internet din lume se gaseste in Asia, urmata de Europa si America de Nord. Pe ultimele locuri se situeaza Africa, Orientul Mijlociu, Oceania (inclusiv Australia ).

Segregatia digitala are la baza o serie de factori, printre care :

- factori de origine financiara

- diferentiere din cauza lipsei cunostintelor

- lipsa implicarii celorlalti useri

- lipsa posibilitatilor materiale pentru a achizitiona un computer - este unul din factori, probabil cel mai putin grav dintre toti. Se poate vorbi despre acest stadiu atunci cand oamenii pur si simplu nu isi pot permite sa cumpere un computer pentru ca nu au banii necesari.

In tari ca America de Nord, Australia, Europa, Asia costurile deja nu mai reprezinta o problema. Mai mult, profesorii de la Institute of Science si Encore Software, Ltd, ambele din orasul Bangalore, au creat un ,,device" numit Simputer. Este extrem de simplu de folosit, chiar si pentru persoanele fara studii. Permite accesul la Internet si folosirea e-mail-ului. De asemenea, are un touch-screen cu iconite la fel de simplu de folosit. Chiar si pentru persoanele care nu stiu sa citeasca, acesta este prevazut cu anumite informatii accesibile prin sistemul audio. Pe site-ul www.simputer.org gasim disponibil acest minicomputer cu o piata extinsa si in celelalte tari slab dezvoltate. Este foarte clar ca accesul la Intenet si implicit la informatie este costisitor. Incepand de la aparatura in sine, continuand cu pretul conexiunii si al intretinerii. Insa, de multe ori, nu costurile pun cele mai mari probleme, ci posibilitatea de acces: nu exista conexiune in zona, de exemplu.

Imposibilitatea de a folosi un computer din cauza lipsei cunostintelor este probabil, cel mai important dintre toti factorii care contribuie la adancirea prapastiei digitale, deoarece majoritatea oamenilor nu pot sa foloseasca un computer nici daca l-ar primi gratis. Aproximativ 40% din populatia mondiala nu are posibilitatea de a intelege cum se foloseste computerul. Initierea acestora este destul de dificila, daca nu imposibila. Chiar si unele site-uri care li se adreseaza (de ex. cele ale Guvernelor) cer aptitudini deosebite pentru a intelge continutul, unele chiar studii superioare. Aceasta este problema cea mai mare legata de utilizarea Internetului. Mai mult, pentru oamenii inaintati in varsta aceasta reprezinta si o diferenta strict legata de etate. Este foarte greu sa ii invatam pe oamenii in varsta sa foloseasca un computer. Mai mult, acestia nu au abilitatile necesare pentru a ,,prinde" usor sau nu pot sa se adapteze noilor tehnologii. Pana si un telefon mobil le poate pune probleme, nemailuand in calcul un intreg sistem de operare. Probabil ca, singura posibilitate prin care impactul acestui factor asupra largirii prapastiei digitale sa fie redus, este trecerea timpului.

Bibliografie:

Lucrari si studii de caz:

1. Ghilic-Micu, B., Stoica, M., "eActivitatile in societatea informationala", Ed. Economica, Bucuresti, 2002

2. Tugui, A., Fatu, T., "Managementul resurselor informatice", Ed. Sedcom Libris, Iasi, 2004

3. Vasiu, I., Vasiu, L., "Informatica Juridica si drept informatic 2005", Ed. Albastra, Cluj Napoca, 2005

Ziare si reviste:

1. V. Baltac ,, Vulnerabilitatea sistemelor in contextul Internet", comunicare

prezentata in Sectia si Tehnologia Informatiei a Academiei Romane in 26 martie

2001, publicata in Revista Romana de Informatica si Automatica, vol. 11. nr. 4

2. D. Dragomirescu, ,, Riscul de excluziune digitala in societatea informatiei", in

volumul 10 MCTI (2004), Strategia de dezvoltare a Societatii Informationale,

Orizont 25, Septembrie 2004

Site-uri Internet:

www.internetworldsummit.org

www.mcti.ro

http://e-business.fateback.com/ebusiness/ro/studii/index.htm, Fisa personala a utilizatorului de Internet din Romania

www.simputer.org

www.curierulnational.ro

www.mcti.ro, Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor, Statistici

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Digital Divide.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
16 pagini
Imagini extrase:
16 imagini
Nr cuvinte:
4 224 cuvinte
Nr caractere:
23 323 caractere
Marime:
51.14KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Știința Administrației
Tag-uri:
informare, tehnologie, educatie
Predat:
la facultate
Materie:
Știința Administrației
Sus!