Argumente Privind Regionalizarea

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Argumente privind regionalizarea Romaniei

Conform dicitioarului regionalizarea inseamna "impartirea in regiuni sau districte administrative: a aranja regional". Regionalizarea este adesea confundata cu regionalismul si este considerata de unii ca fiind o amenintare la adresa statutului national. Regionalizarea nu este o amenintare la unitatea teritoriala a Romaniei. Adeptii procesului de descentralizare nu doresc sa dezintegreze tara ca stat ci urmaresc sa-i imbunatateasca performantele economice printr-o guvernare de tipul multi-nivel.

Prin urmare, regionalizare inseamna dorinta de a ajunge la un echilibru al dezvoltarii economice, prin ridicarea nivelului zonelor mai slab dezvoltate, iar pentru aceasta, regionalismul militeaza pentru ajungerea regiunii la puterea de decizie. Fie ca e vorba despre regionalism, fie despre regionalizare, descentralizarea este principalul beneficiu al regionalizarii. Descentralizarea aduce cu ea si procesul de guvernare multi-nivel.

Consiliul Municipalitatilor si Regiunilor Europene, a fost fondat la Geneva in 1951 este cea mai mare organizatie a autoritatilor locale si regionale din Europa, avand membrii din 50 de asociatii nationale de orase, municipii si regiuni din 40 de tari. Aceste asociatii reprezinta aproximativ 150.000 de autoritati locale si regionale. A.R.E (Adunarea Regiunilor Europene), fondata in 1985 este cea mai mare retea independenta de autoritati regionale din intreaga Europa, reunind peste 250 de regiuni din 35 de tari, impreuna cu 16 organizatii interregionale. Acestia sunt lobbistii intereselor locale si regionale la Bruxelles. Impreuna, in decembrie 2011 au semnat documentul ,,Guvernanta in parteneriat - Uniti pentru a construi o Europa mai puternica", document care subliniaza rolul cheie al unei guvernante multi-nivel in concordanta cu obiectivele strategiei Europa 2020.

Structura administrativa actuala a Romaniei s-a realizat conform nevoilor de dezvoltare din 1968. Multe dintre statele europene o guvernare multi-nivel, diferind de la federalismul Germaniei, la comunitatile autonome din Spania, de la voievodatele Poloniei, la statutul celor cinci regiuni autonome din Italia, din totalul celor 20 de regiuni. Articolul 120 din Constitutia Romaniei consacra urmatoarele in legatura cu descentralizarea Romaniei: ,,Administratia publica din unitatile administrativ-teritoriale se intemeiaza pe principiile descentralizarii, autonomiei locale si deconcentrarii serviciilor publice." Acesta este principiul de baza al descentralizarii in Romania, insa in practica acesta lipseste cu desavarsire ramanand un principiu doar pe hartie. Romania este un stat puternic centralizat, ceea ce a dus la neglijarea zonelor de provincie in favoarea capitalei si la centralizarea deciziilor Descentralizarea nu este altceva decat o garantie a stabilitatii unei democratii functionale. Romania este membra a UE, iar in Europa principiul subsidiaritatii este un termen de baza. Europa este una a colectivitatilor locale descentralizate, care permit o colaborare si dezvoltare mai rapida a regiunilor si a comunitatilor locale.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Argumente Privind Regionalizarea.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
5/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
1 728 cuvinte
Nr caractere:
10 020 caractere
Marime:
32.46KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Știința Administrației
Tag-uri:
regionalizare, argumente
Predat:
la facultate
Materie:
Știința Administrației
Sus!