Analiza sistemului de venituri ale UE și posibilități de îmbunătățire

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Notiuni generale despre bugetul UE

Bugetul UE reprezinta ansamblul resurselor financiare de care acesta dispune anual pentru indeplinirea de catre institutiile comunitare a obiectivelor, activitatilor si interventiilor

omunitare stabilite in prezent prin Tratatul de la Amsterdam (TUE + TCE). In functie de acesta pot fi observate in fiecare an prioritatile si orientarile politice comunitare.

Comunitatea europeana pentru a finanta programele, proiectele care le deruleaza are nevoie de un buget. Bugetul comunitatii europene refelecta conceptia si stadiul integrarii europene

Actualitatea moderna a societatii europene a impus edificarea oficiala unui buget prin constituirea bugetului Uniunii Europene.

Regulamentul financiar al acestor comunitatii precizeaza ca bugetul lor este "actul care prevede si autorizeaza in prealabil, in fiecare an, cheltuielile si veniturile comunitatilor"

Pentru acoperirea (asigurarea) bugetului UE, astfel statele membre sunt dispuse sa transefere o parte din atributele nationale in materie de percepere a impozitelor si taxelor, dupa cum ponderea unei categorii de cheltuieli sau alteia in totalul bugetului UE care poate fi considerata o dimensiune a interventiei UE asupra economiilor si politicilor nationale.

Principiile bugetului

Bugetul comunitatii europene respecta regulile generale care se aplica si in statele membre, avand ca scop asigurarea transparentei veniturilor si cheltuielilor in procesul luarii deciziilor si a claritatii in monitorizarea si controlul executiei bugetului pentru protejarea intereselor financiare ale UE.

Aplicarea dreptului bugetar si procedura elaborarii, aprobarii, executarii si incheierii bugetului comunitar sunt generate de anumite principii, in doctrina moderna a finantelor publice, sunt unanim admise urmatoarele:

Anualitatea bugetului; unitatea bugetului; universalitatea bugetara; echilibrul bugetului si speciliazarea bugetara.

In acord cu doctrina moderna, aceste principii sunt consacrate si in Regulamentul financiar al comunitatii europene Bugetul aprobat de CE are prevazut deasemeni si un capitol distinct privind publicitatea bugetului in Jurnalul oficial al UE.

Principiul anualitatii bugetului. Presupune operatiunile bugetare care se vor derula, in timpul exercitiului bugetar, in comunitatea europena acesta se intinde in intervalul 1 ianuarie- 31 decembrie.

Veniturile care trebuiesc incasate in anul financiar curent si nu s-au incasat in acel an se face venit la bugetul anului urmator. Orice impozit si taxa prevazut a se plati in anul financiar curent si neonorat se anuleaza la finele anului respectiv.

Exceptii pot exista spre exemplu, in cazul in care baza legala pentru o anumita cheltuiala a fost adoptata spre sfarstul anului, iar cheltuiala nu a mai putut fi angajata si plata efectuata pana la finele anului financiar curent se poate aproba transferarea cheltuielii respective in bugetul aferent anului urmator.

Bibliografie:

Brezeanu Petre - " Finante Europene" , Editura C.H. Beck, Bucuresti 2007;

Mosteanu, Tatiana(coord.), "Politici si tehnici bugetare", Editura Universitara, Bucuresti, 2005;

Popescu, N.D., "Finante publice", Editura Economica, Bucuresti, 2002;

Mutascu, M.I., "Finante publice", Editura Augusta&Art Press, Timisoara, 2004;

Tanasescu, Elene Simina, Ciobanu-Dordea, A.(supervizare), Pascal, Ileana, s.a.(experti), "Dispozitii financiare si bugetare", Centrul de resurse juridice, Editura Dacris, Pipera, 2004

http://ec.europa.eu/budget/reform/budget_glance/index_ro.htm accesat in data de 14.12.2010;

"Imbunatatirea gestiunii financiare a bugetului Uniunii Europene: riscuri si provocari", Curtea de Conturi Europeana, avizul nr.1, 2010;

http://www.oeconomica.uab.ro/upload/lucrari/820062/23.pdf accesat in data de 14.12.1010.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Analiza Sistemului de Venituri ale UE si Posibilitati de Imbunatatire.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
18 pagini
Imagini extrase:
18 imagini
Nr cuvinte:
5 514 cuvinte
Nr caractere:
32 447 caractere
Marime:
31.15KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Știința Administrației
Tag-uri:
europa, resurse financiare
Predat:
la facultate
Materie:
Știința Administrației
Sus!