Studiu de caz - Metode cantitative

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

a) Descrierea tarilor alese

Alegerea mea pentru acest proiect a fost analiza a 12 tari din Europa din punctul de vedere al indicelui de volum pe locuitor - PIB , sporului natural si nu in cele din urma, a numarului de abonamente la telefonia mobila din aceste tari. Datele culese sunt luate din ,, Anuarul statistic al Romaniei din 2008 -Statistica internationala" .

Indiferent de locatie telefonia mobila se supune cu usurinta activitatilor umane. Ne permite sa ne

miscam, sa gandim, sa vorbim, chiar si sa ne folosim mainile simultan, amplificand dimensiunea de a fi

capabil sa comunici cu cineva care se afla la o distanta mare. John Perry Barlow, fondator al ,,Electronic

Frontier Foundation" (www.eff.org) spunea ca ciberspatiul este acolo unde exista o conexiune la telefon. Daca este asa atunci utilizarea telefoanelor mobile extinde si schimba notiunea de ciberspatiu, deoarece prin adaugarea mobilitatii ciberspatiul poate fi Oriunde, Oricand.

Operatorii de telefonie mobila de pe piata locala vor ajunge la 32 milioane de cartele SIM, fata de 22 de milioane in iunie 2008.

Romania va fi una dintre putinele tari de pe glob care vor avea in 2013 o rata de penetrare a telefoniei mobile de peste 150%, ceea ce inseamna ca in urmatorii cinci ani numarul de cartele SIM de pe piata locala va ajunge la aproape 32 de milioane, potrivit unui studiu al companiei de cercetare.

La nivel global, rata de penetrare se va apropia de 75% in 2013, iar tarile cu cele mai mari rate ale penetrarii telefoniei mobile vor fi Grecia (183%), Ucraina (173%), Italia (168%), Rusia (153%) si Romania (152%), releva studiul Informa Global Mobile Forecasts 2013.

Rata de penetrare a telefoniei mobile din Romania a fost de 123% la sfarsitul primului semestru al acestui an, conform Autoritatii Nationale pentru Comunicatii (ANC). Acest indicator a fost calculat avand in vedere o populatie de 21,528 milioane de locuitori si un numar de 26,5 milioane cartele SIM active - la finele lunii iunie 2008.

Totusi, avand in vedere ca in iunie 2008 numarul de cartele SIM care erau efectiv utilizate era mai mic, de 22,1 milioane cartele, rata de penetrare a telefoniei mobile de pe piata locala era de aproximativ 102%. ANC sustine ca diferenta dintre numarul total de cartele SIM valabile si cele efectiv utilizate este generata de un numar de peste patru milioane de cartele preplatite, care nu au fost utilizate deloc in prima jumatate a anului curent.

Informa apreciaza ca veniturile anuale generate global de sectorul telefoniei mobile vor totaliza 1.030 mld. dolari (circa 771 mld. euro) pana in 2013, atunci cand numarul total de cartele va depasi 5,3 miliarde.

b) Justificarea variabilelor alese

Indicatorii alesi si folositi in prezentul proiect de analiza a legaturilor dintre fenomene au fost urmatorii:

o pentru caracteristica rezultativa y am ales numarul de abonamente la telefonia mobila

o primul factor cauzal x1 - indicele de volum pe locuitor - PIB

o cel de-al doilea factor cauzal x2 - sporul natural

Am ales acesti indicatori pentru ca sunt destul de importanti din punct de vedere demografic si economic pentru fiecare tara in parte; de asemenea am dorit sa aflu daca intr-adevar PIB-ul/locuitor si sporul natural influenteaza numarul de abonamente la telefonia mobila.

Numarul de abonamente la telefonia mobila

In ultimii 10 ani putem spune ca numarul acestor utilizatori la nivel global s-a dublat daca nu triplat. Acest lucru se datoreaza in primul rand dezvoltarii industriei IT&C; dezvoltarea tarilor si cresterea nivelului de trai au contribuit si ele la majorarea acestui numar.

PIB-ul/locuitor

Produsul intern brut este un indicator macroeconomic care reflecta suma valorii de piata a tuturor marfurilor si serviciilor destinate consumului final, produse in toate ramurile economiei in interiorul unui stat in decurs de un an.

PIB-ul pe cap de locuitor este PIB-ul impartit la numarul locuitorilor. Acesta este adesea dat ca ajustat, insemnand ca este astfel calculat incat nivelurile diferitelor preturi sunt mascate in diferite tari. Astfel poate fi comparata eficienta diferitelor tari.

Sporul natural al unei populatii, raportat la o anumita perioada, ca valori absolute, reprezinta diferenta dintre numarul nascutilor-vii si numarul decedatilor in perioada de referinta.

Dupa evolutia numarului populatiei, sporul natural poate fi:

o pozitiv, cand numarul nascutilor-vii este mai mare decat numarul decedatilor;

o negativ, cand numarul nascutilor-vii este mai mic decat numarul decedatilor;

o zero, cand numarul nascutilor-vii este egal cu numarul decedatilor.

Observații:

Analiza legaturii dintre fenomene.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Studiu de caz - Metode cantitative.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
1 121 cuvinte
Nr caractere:
9 961 caractere
Marime:
90.25KB (arhivat)
Publicat de:
Sava Iordache
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Statistică
Tag-uri:
pib, sporul natural, ANC, telefonia mobila, Statistica internationala, John Perry Barlow
Predat:
la facultate
Materie:
Statistică
Sus!