Statistică

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Dupa cum stim cu toti mai multe regiuni din tara noastra au fost, in vara anului 2005, devastate de inundatii.Cauzele inundatiilor sunt constituite de precipitatiile abundente, dar si de insuficienta capacitate de evacuare a retelei hidrografice, asupra carora omul a intervenit hotarator in ultimele sute de ani.Principalul factor generator, precipitatiile sunt la originea inundatiilor.Un alt aspect ce trebuie semnalat este aparitia tot mai frecventa in ultimele decenii a viiturilor rapide.Desi acestea afecteaza arii relativ putin extinse, ele au consecinte deosebit de grave, fiind de regula asociate si cu alte fenomene naturale, cum ar fi eroziunea solului si alunecarile de teren.Se poate cita, de exemplu, inundatiile produse in Romania, in luna august 2005, in judetul Harghita, soldate cu 16 victime omenesti.Mai trebuie semnalate si alte aspecte, printre care: exploatarea nerationala a padurilor, care a modificat albedoul; modificari ale cursurilor de apa, aparitia a numeroase lacuri de acumulare artificiala, introducerea irigatiilor pe suprafete din ce in ce mai mari, actiuni ce au produs modificari ale circuitului apei in natura si cresterea temperaturii. Inundatiile care au afectat anul trecut aproape toate judetele din Romania au produs pagube greu de estimat, mai ales daca ne referim la pierderea de vieti omenesti. Din punct de vedere strict material, datele prezentate de autoritati indica sume care depasesc posibilitatile statului roman.

Desi pierderile de vieti omenesti(40) si pagubele materiale produse(1,5 miliarde euro) au fost deosebite, ele sunt mai mici fata de cele produse in anul 1970(215 victime omenesti;1,08 milioane de hectare inundate si pagube care ar insemna astazi 75 miliarde de euro).Este greu de precizat daca efectele inundatiilor produse pe teritoriu Romaniei in anul 2005 au fost mai mari, comparativ cu efectele produse de inundatii in acest an in alte tari europene.

In judetul Arges, sunt afectate 30 de localitati, 401 case si 477 gospodarii sunt inundate, iar 36 de fantani sunt colmatate. De asemenea, sunt afectate 44 de poduri si podete, cinci stalpi de electricitate, 7 km de drum judetean si 23 de km de drumuri comunale.

In 28 de localitati din judetul Bacau sunt inundate 4.231 de case (dintre care 137 sunt distruse) si 168 de anexe gospodaresti. Au fost evacuate 1.060 persoane si 50 de persoane din 12 localitati sunt izolate. Sunt, de asemenea, afectate 17 obiective sociale, 1 km de drum national, o conducta de apa, 8,6 km de drumuri judetene, 81,4 km de drumuri comunale, 15 km de strazi, 173 de poduri si podete. Avarierea a 26 linii de medie tensiune a afectat 66 de localitati, iar in 20 de localitati nu functioneaza liniile telefonice.

In Galati, cinci localitati sunt afectate, fiind inundate 1.209 locuinte cu gospodariile anexe, patru blocuri cu 80 de apartamente din satul Doaga, comuna Cosmesti, iar digul din localitatea Cosmestii de Vale a fost rupt. Echipele de interventie evacuasera, pana joi dimineata, 360 de persoane.

In Romania, masurarea cantitatilor de precipitatii dateaza de 120 de ani.Nu s-ar putea spune ca aceasta perioada de observatii este scurta, dar, privit la nivelul unui ciclu climatic a carui durata este de la cateva sute la cateva mii de ani, cantitatile de

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Statistica.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
16 pagini
Imagini extrase:
16 imagini
Nr cuvinte:
2 159 cuvinte
Nr caractere:
20 797 caractere
Marime:
89.61KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Statistică
Tag-uri:
date, statistici
Predat:
la facultate
Materie:
Statistică
Profesorului:
Conf.Dr.Dragomir Luminita
Sus!