Sondajul Statistic - Delimitări Conceptuale

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Cuvantul ,,statistica" precum si primele conturari ale conceptului de statistica au patruns in literatura de specialitate abia in secolul XVIII. Elementele concrete de evidenta statistica isi au insa originea in cele mai vechi timpuri. Etimologic, cuvantul ,,statistica" isi are radacina in cuvantul latinesc ,,status" care inseamna ,,situatie" , ,,stare sociala", dar si ,,stat".

Conceptul de statistica a fost definit de mai multi autori in diverse variante, insa in ciuda acestei diversitati, continutul esential al statisticii ramane invariabil legat de modalitatile practice de investigare a fenomenelor social-economice si de informare a organismelor statului. Descoperirile din domeniul calculului probabilitatilor si introducerea lor treptata in statistica au determinat o cotitura radicala in conturarea si dezvoltarea statisticii ca stiinta.

Primele incercari de valorificare a noilor descoperiri in analiza statistica a fenomenelor economice si sociale au fost facute de Jacob Bernoulli (1654-1705) si de Pierre-Simon Laplace (1749-1827) care au efectuat in Franta, in 1801, un recensamant pe baza de selectie, calculand si coeficientul de eroare. Bernoulli a formulat ,,legea numerelor mari", folosita mai tarziu ca fundament teoretic al sondajelor statistice in timp ce Karl Friedrich Gauss (1775-1855) propune metoda celor mai mici patrate, publicand o serie de consideratii privind aplicarea matematicii in investigarea fenomenelor demografice. Contributii de seama la dezvoltarea statisticii matematice au avut Moivre, Fourier, Poisson si Adolphe Quotelet (1796-1874), cel care a dominat ca statistician epoca sa.

Elementele esentiale care au revolutionat substantial gandirea statistica sunt concretizate in utilizarea notiunilor: medie, dispersie, repartitie, observare de masa, regularitate si dezvoltarea de capitole de baza precum analiza dispersionala, teoria estimatiei, calculul corelatiilor, verificarea ipotezelor si teoria selectiei. In zilele noastre, conceptul de statistica are un sens larg si un continut deosebit de complex, cuprinzand aproape toate formele sale evolutive.

Statistica, atat in partea ei teoretica dar si cea practica, opereaza cu unele concepte fundamentale pe care le prezint in continuare.

-Colectivitatea (populatia statistica) este multimea pe care se realizeaza un studiu statistic si au elemente cu aceleasi caracteristici esentiale.

-colectivitatile statice sunt acelea care exprima o stare si au o anumita intindere in spatiu, formand impreuna un existent la un moment dat.

-colectivitatile dinamice sunt formate din fluxuri de evenimente si expima un proces, o devenire in timp, caracterizarea lor presupunand inregistrarea elementelor componente pe un interval de timp

-Unitatile statistice reprezinta elementele constitutive ale colectivitatilor si se separa in unitati statice (compun efectivul de persoane, de marfuri) si unitati dinamice, (apartin aceleiasi structuri organizatorice, dar in conditii diferite de timp).

-Efectivul total al populatiei statistice reprezinta numarul total de unitati statistice iar esantionul este acea parte a populatiei statistice aleasa special pentru a fi studiata.

-Caracteristicile statistice sunt acele criterii pe baza carora se caracterizeaza unitatile colectivitatii. Formele concrete de manifestare ale caracteristicilor la nivelul fiecarei unitati a colectivitatii se numesc variante sau valori. Numarul de unitati la care se inregistreaza aceeasi varianta sau valoare se numeste frecventa sau pondere.

-Datele statistice reprezinta caracteristici numerie ale unitatilor, grupelor si colectivitatii, obtinute din observare si prelucrare, avand ca mesaj informatia.

-Indicatorii statistici reprezinta expresia numerica a unei determinari calitative obiective, obtinuta in urma efectuarii unei cercetari statistice raportata la conditii specifice de timp, spatiu si organizatorice.

-Prelucrarea statistica, ca etapa a cercetarii statistice, presupune efectuarea unor operatii cu ajutorul carora se realizeaza trecerea de la date individuale la indicatori derivati, sintetici, care reflecta esenta din manifestarea fenomenelor.

-Seria statistica reprezinta o

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sondajul Statistic - Delimitari Conceptuale.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
3 951 cuvinte
Nr caractere:
23 392 caractere
Marime:
47.44KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Statistică
Tag-uri:
statistica, indicatori, fenomene
Predat:
la facultate
Materie:
Statistică
Sus!