Cercetări privind utilizarea metodelor statistice în optimizarea selecției personalului și tehnicii de luptă pentru misiunile specifice armei artilerie

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

I. CONSIDERATII GENERALE
II. CONTINUT
III. CONCLUZII
IV. ANEXE
I. CONSIDERATII GENERALE
1. Scop
2. Cadru
3. Populatie
4. Timp
5. Spatiu
6. Metoda
7. Caracteristici
8. Masuri organizatorice
9. Limite
II. CONTINUT
1. Inregistrare
2. Analiza grafica
3. Ajustare
4. Calculul indicatorilor
5. Analiza regresiilor si a corelatiilor
6. Interpretarea indicatorilor
7. Testarea reprezentativitatii esantioanelor si claselor
9. Estimarea parametrilor
10. Verificarea ipotezelor
III. CONCLUZII

Extras din proiect:

Studiul face parte dintr-un proiect stiintific amplu in care e implicata Academia Fortelor Terestre in cadrul programului de cercetare ,,Aparare si Securitate" 2005 prin care se urmareste culegerea unor date necesare perfectionariii procesului de selectie a personalului si tehnicii si realizarea unui model decizional de optimizre a selectiei capabilitatilor pentru misiuni specifice. Complexitatea actiunilor militare, din zilele noastre, implica selectarea personalului si tehnicii in functie de caracteristicile individuale in concordanta cu cerintele reale ale actiunilor. Componenta umana ocupa un rol important in ceea ce priveste cresterea sau scaderea puterii de lupta a unei subunitati. De aceea, selectarea militarilor trebuie facuta, riguros si pe baza stiintifica, prin utilizarea instrumentelor matematice, atat la stabilirea criteriilor(studii statistice) cat si la elaborarea deciziei.

Analizand caracteristicile misiunilor de artilerie, am identificat factorii de risc carora le-am atribuit o pondere, am studiat regresia caracteristicilor psiho-individuale ale personalului si caracteristicilor tehnicii de lupta asupra succesului misiunii dependent de factorii de mediu si teren.

Prin completarea a doua chestionare ofiterii au avut posibilitatea sa-si exprime propriile opinii in legatura cu procesul pe care il investigam si sa contribuie, in mod direct, la imbunatatirea activitatilor specifice profesiei militare.

Cercetarile vor veni cu informatii necesare realizarii si validarii unui model decizional pentru selectia capabilitatilor - personal si tehnica - in vederea desfasurarii misiunilor specifice artileriei in conditii de incertitudine. Rezultatele analizei statistice vor fi utilizate pentru a formula un sistem criterial necesar realizarii obiectivului propus si calcularii coeficientilor de corelatie prin studiu statistic multidimensional.

Prin urmare, in cadrul acestor cercetari, utilizand diferite metode statistice se vor studia caracteristicile psiho-individuale ale personalului si caracteristicile tehnico-tactice ale armamentului necesare pentru indeplinirea misiunilor specifice armei Artilerie, particularitatile psiho-individuale ale personalului si necesarul de tehnica, corelatiile dintre caracteristicile misiunilor desfasurate in diverse conditii, se vor determinarea ponderile caracteristicilor studiate prin analiza statistica multidimensionala.

S-au mentionat mai sus metodele statistice. Utilizarea acestora este mai mult decat importanta, intrucat duc la o calitatea mai buna a deciziilor si a intelegerii. Acestea vor evidentia anumite caracteristici, extrem de utile in realizarea sistemului criterial care va facilita sarcinile comandantilor de subunitati in stabilirea personalului si tehnicii potrivite misiunii respective.

ARMA ARTILERIE - prezentare

Societatea romaneasca parcurge o etapa de tranzitie care are ca finalitate crearea unor noi formatiuni sociale, guvernate de principiile economiei de piata si ale democratiei.

O data cu transformarile profunde ale statului roman, armata a fost si ea supusa unor serii de transformari, reevaluari si schimbari pentru a deveni armata moderna care sa corespunda tipului de societate spre care se indreapta tara noastra. Avand o indelungata traditie si un rol hotarator in ducerea actiunilor de lupta, artileria romana este supusa si ea unor transformari sub aspecte multiple: structuri organizatorice, inzestrare, modernizare, perfectionare, performante tehnico-tactice, management, invatamant, cadre etc. In acest context, artileria va continua sa fie mijlocul principal de foc pentru lovirea adversarului in toate fazele luptei armate.

Daca in prezent artileria se incearca a fi clasificata ca arma de asigurare, ea ramane totusi o arma de lupta alaturi de infanterie si blindate.

Daca pana in anul 1989 artileria romana era organizata si dotata dupa modelul sovietic si cel al statelor membre ale Tratatului de la Varsovia, in prezent se tine seama de noua pozitie politico-militara pe care o are Romania in Europa. Astfel ca Romania a devenit semnatara a actelor de drept international privind reducerea armamentului conventional si efectivele, iar misiunile armatei in general si ale artileriei in special au fost reconfigurate. De asemenea, tara noastra s-a implicat activ in cadrul Parteneriatului pentru Pace.

Toate aceste aspecte sunt luate in considerare si constituie obiectul reformei artileriei, care trebuie adaptata din mers si cat mai repede, fara a-si intrerupe indeplinirea misiunilor. Modernizarea si achizitionarea sistemelor de armament de artilerie trebuie sa fie concepute si realizate prin prisma principalelor tendinte conturate in acest sens pe plan mondial si pentru satisfacerea deplina a cerintelor de interoperabilitate cu structurile similare ale armatelor statelor membre NATO.

Conflictele de dupa anul 1989 din apropierea granitelor Romaniei (Iugoslavia, Cecenia) au evidentiat importanta artileriei in lupta. In aceste tipuri recente de confruntari artileria devine arma prioritara, cu rol determinant in obtinerea victoriei. Nici un comandant nu se poate lipsi de artilerie, indiferent de pozitia sa in structurile militare.

1. SCOP

Intrebarile la care doreste sa raspunda acest studiu:

,,Care sunt caracteristicile psiho-individuale ale personalului necesare indeplinirii diferitelor misiuni ale armei Artilerie?"

,,Care sunt caracteristicile tehnico-tactice ale armamentului de artilerie si cum influenteaza desfasurarea misiunilor?"

,,Care dintre misiuni au grad mai mare de incertitudine?"

,,Care sunt caracteristicile psiho-individuale care au inregistrat cea mai mare pondere?"

,,Influenteaza misiunile caracteristicile psiho-individuale ale persoanalului?"

,,De ce criterii ar trebui sa tina cont un comandant de subunitate in alegerea oamenilor pentru o misiune?"

Bibliografie:

- Valentin Clocotici, Aurel Stan, Statistica aplicata in psihologie, editura Polirom Iasi 2000 ;

- Doina Maria Simion, Statistica descriptiva, Editura Universitatii << Lucian Blaga >> Sibiu 2002 ;

- Angela Popescu, George Goanta, Gabriela Neacsu, Statistica, editura Universitara, Bucuresti, 2005 ;

- General de brigada doctor Eugen Popescu,Rolu, misiunile, intrebuintarea si conducerea artileriei din perspectiva integrarii euro-atlantice a armatei Romaniei, editura Militara, 2002 ;

- www. mapn. ro ;

- www. forter. ro.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Cercetari privind utilizarea metodelor statistice in optimizarea selectiei personalului si tehnicii de lupta pentru misiunile specifice armei artilerie.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
30 pagini
Imagini extrase:
30 imagini
Nr cuvinte:
5 142 cuvinte
Nr caractere:
34 435 caractere
Marime:
172.97KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Statistică
Tag-uri:
armata, forte armate, tactici
Predat:
la facultate
Materie:
Statistică
Profesorului:
Lect.Univ.Drd. Daniela Cosma
Sus!