Rolul Atitudinii și Motivației în Învățământul Preșcolar

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

1. Scurt istoric
2. Prezentare generala a notiunilor "atitudine" si "motivatie"
3. Obiective de lucru
4. Ipoteze
5. Operationalizarea obiectivelor
6. Desfasurarea cercetarii
6.1. Lotul experimental
6.2. Metode si instrumente folosite
6.3. Desfasurarea cercetarii
7. Rezultate obtinute si interpretarea lor
7.1. Rezultatele obtinute la Gradinita cu Program Prelungit Nr.44
7.2. Rezulate obtinute la Gradinita cu Program Prelungit Nr. 16
8. Concluzii

Extras din proiect:

1. Scurt istoric

Gradinita cu Program Prelungit nr. 44 din Timisoara functioneaza din anul intr-o zona dezvoltata a orasului, fiind situata pe strada Iosif Vulcan nr.1. Subordonata M.E.C. si I.S.J. Timis activitatea se desfasoara intr-o cladire amenajata pentru prescolarii cu varste cuprinse intre 3-6/7 ani

Unitatea functioneaza in regim de program prelungit, intre orele 6 - 17 00, oferind copiilor inscrisi servicii de cantina, cu mic dejun, pranz si o gustare la ora 1500.

Procesul instructive -educativ precum si activitatea administrative-gospodareasca se deruleaza cu personal competent, angajat pe o perioada nedeterminata sau nedeterminata: personalul didactic cuprinzand: 9 educatoare din care 3 cu gradul didactic I, una cu gradul didactic II, 2 cu gradul didactic definitivat si 2 debutante,iar personalul nedidactic - 2 ingrijitaore, 1 administrator, 1 bucatareasa repatizate pe sectoare de activitate in functie de interesul institutiei. Sunt cuprinsi 104 copii cu varste de 3 - 6/7 ani, distribuiti in 4 grupe: o grupa mica, o grupa mijlocie, o grupa mare si o grupa pregatitoare.

Gradinita cu Program Prelungit Nr. 44 este finantata de la bugetul de stat precum si din

fondurile locale ale primariei realizandu-se in anul 2004 o serie de imbunatatiri.

Viziunea unitatii:

- Deriva din nevoile de educatie, identificate la nivelul societatii si al comunitatii inca de la varsta prescolara, vizand urmatoarele aspecte:

- Dezvoltarea individuala a copiilor pe toate planurile

- Crearea unui climat de munca si invatare stimulativ si creativ

- Garantarea pregatirii pentru adaptarea la viata scolara, apoi cea sociala

MISIUNEA

- Asigurarea unui act educational de performanta, care sa contribuie la formarea unei personalitati autonome si creative, la formarea unor copii sanatosi, creativi, eficienti, activi, cooperanti care sa se adapteze usor la regimul muncii scolare si la orice situatie in viata.

- Acumularea de catre copii a tehnicilor de munca intelectuala si practica necesara instruirii si autoinstruirii pe durata intregii vieti.

- Insusirea cunostintelor specifice, a valorilor nationale si universale.

- Educarea copiilor in spiritul respectarii drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului, al demnitatii umane si tolerantei, al schimbului liber de opinii.

2. Prezentare generala a notiunilor "atitudine" si "motivatie"

Motivatie = Ansamblu de factori sau imbolduri care declanseaza, energizeaza, mentin (sau intrerup) si directioneaza actiunile sau comportamentele unei persoane. Diferentele in abordarea teoretica a motivatiei isi au originea in conceptia despre om si mediul sau, in accentul pus pe importanta relativa a factorilor biologici (cum ar fi dispozitiile bioereditare), a factorilor intrinseci (interese, aspiratii, asteptari etc.) sau a celor extrinseci (punitivi sau recompensatori), precum si pe interactiunea lor. Teoriile despre motivatie tind sa se bazeze pe presupozitia ca viata individuala este animata de doua categorii de forte opuse care interactioneaza si motiveaza actiunile sau comportamentele. Una grupeaza fortele generatoare de echilibru (homeostazie, stabilitate, consistenta, balansare), iar cealalta fortele care provoaca schimbarea si dezechilibrul (incertitudine, incongruenta, inconsistenta). Multe teorii tind sa se concentreze asupra ultimei categorii de forte, pe care le considera innascute (S. Freud, R.R. White), de natura fiziologica (D.E. Berlyne, R. Pribram) sau dobindite (H.A. Murray). Mediul poate provoca o stare de incertitudine, de dezechilibru sau indispozitie personala, ce nu poate fi tolerata intrucit ar produce tulburari accentuate. Omul ar deveni astfel motivat sa actioneze pentru restabilirea echilibrului sau inlaturarea tensiunii interne. Varietatea fortelor motivatorii este foarte mare: nevoi sau trebuinte, atractii, interese, convingeri, aspiratii, intentii, tendinte, scopuri, idealuri etc.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Rolul Atitudinii si Motivatiei in Invatamantul Prescolar.DOC
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
35 pagini
Imagini extrase:
35 imagini
Nr cuvinte:
5 867 cuvinte
Nr caractere:
31 433 caractere
Marime:
164.24KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Sociologie
Tag-uri:
prescolar, personal didactic
Predat:
la facultate
Materie:
Sociologie
Sus!