Principalele probleme ale societății romanești

Extras din proiect:

Reactiile oamenilor pusi in fata unor schimbari sociale majore reprezinta unul dintre cele mai importante elemente ale tranzitiei: oamenii sunt atat principalii actori ai reformelor cat si principalul obstacol in calea acestora.

In cazul Romaniei transformarea oamenilor din tovarasi comunisti in cetateni democrati, a insemnat nasterea unei noi epoci, care ne-a pus fata in fata cu cele mai mari probleme ale omenirii.

Pe parcursul sau istoric, omenirea a transformat natura si societatea pentru a-si putea asigura existenta si dezvoltarea. Astfel au luat nastere fenomene precum: saracia, somajul, coruptia, discriminarea, criminalitatea. Toate aceste probleme ale omenirii afecteaza in mod direct si Romania.

Saracia este o realitatea cruda a zilelor noastra, care multileaza societatea umana. Ea este greu de justificat deoarece omenirea n-a fost niciodata mai bogata si nu a avut nicicand mai multe resurse tehnologice si intelectuale ca acum.

Imediat dupa Revolutia din '89, conducerea tarii a fost constienta ca tranzitia va aduce costuri sociale semnificative. Anii '90 au insemnat insa, pentru Romania, o explozie neasteptata a saraciei.

In 1991-1993 s-a produs un prim val de saracie. Daca in 1989 dupa un deceniu de deteriorare accentuata a standardului de viata saracia afecta aproximativ 7% din populatia, in 1994 rata saraciei se plasa la 22%.

La sfarsitul secolului al XX -lea in Romania, numarul

saracilor era de 9,3 milioane de persoane, reprezentand 41% din totalul populatiei. Desi in ultimul timp populatia tarii a scazut, gradul de saracie a crescut, fiind unul dintre cele mai ridicate din Europa

Cauzele saraciei sunt foarte complexe:

crizele si recesiunile economice si finaciare

intrigile politice

discriminarile economice si sociale

lacomia

nerespectarea drepturilor omului

razboaiele

dezastrele naturale

abuzurile si coruptia

insuficienta protectiei impotriva violentei.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Principalele probleme ale societatii romanesti.ppt
Alte informații:
Tipuri fișiere:
ppt
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
14 pagini
Marime:
1.33MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Sociologie
Tag-uri:
problema, societate, romania, schimbare, social, element, tranzitie, reforma, cale
Predat:
la facultate
Materie:
Sociologie
Sus!