Monografie Călărași

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Gradina Zoologica,Calarasi

Odinioara era una dintre cele mai mari gradini zoologice din tara.A fost infiin- tata in 1979 si se intinde pe o suprafata de 150000 km2.Detinea pe vremuri 157 de specii dintre care 5 unice in tara.In februarie 1986 tot orasul Calarasi a fost inundat din cauza surparii digului unui canalsiderurgic aflat in construc- tie;aproximativ 80% dintre animale au murit din cauza dezastrului.

Manastirea Radu Negru

Aflat la 9 km de municipiul Calarasi,a- cest asezamant monarhal a fost construit in anul 1980 si renovat in 1990.

Muzeul Dunarii de Jos,Calarasi

Adapostit intr-o cladire datand din secolul al XIX,muzeul a fost deschis in 1950,fiind impartit pe urmatoarele sectiuni:arheologie preistorica,arheo- logie daco-romana,arta plastica romaneasca si istorie.

Muzeul de Arheologie,Oltenita

A fost amenajat intre anii 1970-1971 si expune numeroase obiecte(mai ales unelte confectionate din diverse ma- teriale) ce apartin culturii Gumelnita, una dintre cele mai reprezentative culturi neolitice din sud-estul Europei.

Lunca Dunarii

Situata la o distanta de 11 km de municipiul Calarasi,reprezinta princi-

pala zona de agrement.De aici se pot organiza excursii cu vaporul spre Balta Ialomitei,unde se practica pescuitul si vanatoarea.

Pe unsprezece a unsprezecea 1933,la ora unsprezece,pe strada Calarasi,actuala strada a Pompierilor,la nr 22 din Calarasi s-a nascut un pui de om cat o poveste,si anume Stefan Banica Senior.

STEFAN BANICA JR POVESTESTE:"Ca om si ca parinte era un tip sincer si deschis.Era un tip foarte elegant si ordonat.Iubea cel mai mult viata.Era un actor cu o intuitie fantastica,cu o personalitate unica si cu o plurivalenta cu care putini se nasc."

Judetul Calarasi este situat in partea de sud-est a Romaniei si a Campiei Romane,pe malul stang al Dunarii. Se intinde pe o suprafata de 5088 km2.

Reprezinta o proportie de 2,1 % din suprafata totala a tarii.Cuprinde 2 municipii,3 orase,48 comune si 160 sate si se invecineaza cu judetele:la nord Ialomita, la est si sud-est cu Constanta,la vest cu Giurgiu si Ilfov, fiind marginit de granita cu Bulgaria la sud.Argesul afluiaza in Dunare la vest de Oltenit,dupa confluienta cu Dambovita la Budesti.Ca izvoare de campie(rauri)amintim:Valea Berza,Cucuteanu,Vanata,Milotina,Corata,Valea Rasa,Luica,Calnau.

In afara lacurilor,pe raza judetului mai exista o retea de lcuri de acumulare dintre care amintim Iezeru-Mostistea(2840 ha),Rasa Gatalui (552 ha),Frasinet (1460 ha),Gurbanesti (430 ha),Fundulea (440 ha),Tama- dau (50 ha).Acestea sunt amenajari complexe avand ca utilitate principala asigurarea apei pentru irigatii si secundar asigurarea luciului de apa pentru piscicultura in regim refurajat.

Clima este temperat continentala ,temperatura medie anuala fiind cuprinsa intre 10,3C la Fundulea si 11,3C la Calarasi .Maximele absolute inregistrate pina in prezent au atins la 10 august1957 , +44C la Valea Argovei si 41,4C la Calarasi (la nivel de tara +44,5C in judetul Braila la aceeasi data.) Minima absoluta a fost inregistrata la Calarasi , de -30,0C la 9 ianuarie 1938 fata de -38,5C valoarea nationala inregistrata la Bod (Judetul Brasov) la 25 ianuarie1942.In conditiile mentionate mai sus precipitatiile inregistreaza valori medii la fel de omogene ca si temperaturile intre 500-540 mm (in anii secetosi acestea scad sub 350mm).

Apele sunt de reprezentate de fluviul Dunarea care delimiteaza la sud si sud-est teritoriul judetului. In afara riului Arges si a afluentului sau Dimbovita care strabat vestul judetului celelalte riuri apartin retelei autohtone (Rasa, Barza ,Argova , Belciugatele , Luica ).Lacurile naturale sunt iezerul Calarasi(656 ha) si Lacul Mitreni (lacuri de lunca ).

In reteau de profil functioneaza 7 spitale, cu un numar total de 1953 paturi .La acestea se adauga 7 policlinici , 83 dispensare,39 farmacii, un centru de sanatate ,36 de cabinete medicale private.

Inceputurile invatamintului ,in judetul Calarasi sunt legate de numele Dvornicului Stirbei care cerea ,in anul 1833,sa se infiinteze scoli in toate judetele si al polcovnicului Grigore Poenaru-arendas al Minastirii Coltea -care,in anul 1873 o materializeaza la Calarasi.

Acum in judet functioneaza 76 unitati scolare cu clasele I-IV,104 unitati scolare cu clasele V-VIII, 4 licee teoretice , 9 grupuri scolare,2 scoli profesionale

Acestea sunt:

1.Grup Scolar Economic

2.Liceul Stirbei

3.Liceul Mihai Eminescu

4.Grup Scolar Celuloza

5.Grup Scolar Danubius

6.Grup Scolar Auto

7.Grup Scolar Agricol Calarasi

8.Grup Scolar Agricol Dragalina

9.Grup Scolar Fundulea

10.Liceul Lehliu

11.Liceul Sarulesti

12.Liceul Nicolae Balcescu

13.Liceul Neagoe Basarab

14.Grup scolar de arte si meserii

15.Scoala profesionala auto Calarasi

Principala bagatie naturala o constituie terenurile agricole,care ocupa peste

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Monografie Calarasi.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2012
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
32 pagini
Imagini extrase:
32 imagini
Nr cuvinte:
12 715 cuvinte
Nr caractere:
71 108 caractere
Marime:
156.44KB (arhivat)
Publicat de:
Camil şerban
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Sociologie
Tag-uri:
geografie, turism, cultura, demografie, fauna
Predat:
la facultate
Materie:
Sociologie
An de studiu:
IV
Sus!