Metode și tehnici de asistență socială la nivel individual - studiu de caz

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Definirea notiunilor si a conceptelor

Familia este principalul agent al socializarii, ea avand un rol extrem de important in viata copiilor dar si a adultilor. Aceasta s-a dovedit a fi una dintre cele mai vechi si stabile forme de comunitate umana, cea care asigura perpetuarea speciei umane, evolutia si continuitatea vietii sociale.

Ioan Mihailescu definea familia din perspectiva sociologica ca fiind "un grup social constituit pe baza relatiilor de casatorie, consanguinitate si rudenie, membrii grupului impartasind sentimente, aspiratii si valori comune" (Mihailescu, 2003, p. 157). Asadar, sociologic vorbind, familia reprezinta grupul primar la baza caruia stau relatiile informale, directe si nemediate.

O alta definitie din perspectiva sociologica o gasim si la Anthony Giddens si anume, "o familie este un grup de persoane, legate direct prin relatii de rudenie, ai carei adulti isi asuma responasabilitatea pentru cresterea copiilor" (Giddens, 2001, p. 154).

Din punct de vedere juridic, familia reprezinta un grup formal care are la baza acte normative si legi a caror nerespectare va fi sanctionata in consecinta. Astfel, din perspectiva juridica "familia reprezinta un grup de persoane intre care s-a instituit un set de drepturi si obligatii, reglementat prin norme legale. Aceste norme se refera la modul de incheiere a casatoriei, stabilirea paternitatii, drepturile si obligatiile sotilor, relatiile dintre parinti si copii, modul de transmitere a mostenirii etc" (Mihailescu, idem)

Principala modalitate de a constitui o familie o reprezinta casatoria. "Casatoria consta in asocierea a doua persoane adulte (si implicit a grupului de adulti din care acestea fac parte) pentru a convietui sexual, economic si cultural in conditii de recunoastere sociala" (Vlasceanu, 2011, p. 650). De obicei casatoria se bazeaza pe relatiile afective dintre parteneri, insa sunt si cazuri in care casatoria se intemeiaza pe motivatii economice, legate de clasa sau de cultura. Odata cu modernitatea a inceput sa fie cultivata si atractia romantica a dragostei si din fericire in opinia mea, in prezent s-a ajuns pana acolo incat acum casatoria este asteptata sa se bazeze aproape doar pe dragostea romantica si pe intimitatea reciproca in familia nucleara. Increderea, fidelitatea, devotamentul, sinceritatea sunt valori ideale care vor duce la o buna functionare a casatoriei si la un echilibru constant in familie.

Familia este un grup social complex cu multiple functii. In tara noastra, in studiile din perspectiva sociologica a familiei, cea mai mult acceptata si utilizata clasificare este cea a profesorului Henri H. Stahl, care evidentiaza urmatoarele aspecte: familia realizeaza doua functii - interne si externe. Functiile interne ale familiei sunt:

"- functii biologice si sanitare, prin care se asigura satisfacerea nevoilor sexuale ale membrilor cuplului, procrearea copiilor, necesitatile igienico-sanitare ale copiilor si dezvoltarea biologica normal a membrilor familiei;

-functii economice, care constau in organizarea gospodariei si acumularea de resurse necesare functionarii menajului pe baza unui buget comun;

-functii de solidaritate familiala, care se refera la ajutorul bazat pe sentimente de dragoste si respect intre membrii familiei;

-functii pedagogico-educative si morale, prin care se asigura socializarea copiilor" (Mihailescu, 2003, p. 162).

In mod normal, familia ar trebui sa isi indeplineasca toate functiile ce ii apartin, insa in realitate aceste functii sunt indeplinite in moduri diferite de la familie la familie sau si mai rau aceste functii nu sunt indeplinite deloc uneori. Asadar, unele familii sunt bogate functional, pe cand altele prezinta carente in indeplinirea functiilor, nereusind sa realizeze unele functii sau sa le realizeze intr-o nota discordanta, la nivel de societate. Astfel apar disfunctiile din cadrul familiei cu consecinte asupra sotilor, copiilor si relatiilor familiei cu exteriorul. Acestea se concretizeaza in conditiile in care partenerii se separa (in fapt sau divort), a abandonului familial, violentei domestice sau in conditiile delincventei juvenile. Destramarea unei casatorii este aproape intotdeauna insotita de un stres emotional si poate crea dificultati financiare dar si de alta natura pentru una sau ambele parti.

Bibliografie:

o Chelcea, S. (2010) Psihosociologie. Iasi: Editura Polirom;

o Cusson, M. (2006) Devianta, in Boudon R. (coord.), Tratat de sociologie. Bucuresti: Editura Humanitas;

o Giddens, A. (2001) Sociologie. Bucuresti: Editura BIC ALL;

o Mihailescu, I. (2003) Sociologie generala. Iasi: Editura Polirom;

o Vlasceanu, L. (2011) Sociologie. Iasi: Editura Polirom.

Observații:

Concepte definite, caz de asistenta sociala solutionat

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Metode si tehnici de asistenta sociala la nivel individual - studiu de caz.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
2 779 cuvinte
Nr caractere:
13 799 caractere
Marime:
25.90KB (arhivat)
Publicat de:
Rafila Baciu
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Sociologie
Tag-uri:
tehnici, metode, asistenta sociala, nivel individual
Predat:
Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala , Universitatea din Bucuresti din Bucuresti
Specializare:
Asistenta sociala
Materie:
Sociologie
An de studiu:
I
Profesorului:
Valentina Rujoiu
Sus!