Evaluarea internă în asigurarea calității - raportul de evaluare internă

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

I. Introducere 3
II. Prezentarea organizatiei scolare
II.1. Date generale despre unitate 6
II.2. Istoricul liceului 7
II.3. Profilul actual al liceului 7
II.4. Analiza SWOT 9
III. Raportul anual de evaluare interna. Studiu de caz la Liceul Vitomiresti 11
IV. Concluzii 41
V. Bibliografie 42
VI. Cuvinte cheie 43
VII. Lista de abrevieri 44
VIII. Curriculum Vitae 45

Extras din proiect:

Sistemul national de management si asigurare a calitatii reprezinta totalitatea structurilor institutionale, normelor, procedurilor si activitatilor concrete de proiectere, implementare, evaluare si revizuire/imbunatatire a calitatii la nivelul sistemului de invatamant, al sistemelor si al unitatilor scolare.

Principala responsabilitate in imbunatatirea calitatii si standardelor de educatie si formare profesionala revine unitatilor de IPT. Este vital ca unitatile de IPT sa depuna eforturi pentru a gestiona si imbunatati calitatea ofertei lor, folosind metode de asigurare a calitatii clar definite si aprobate pentru evaluarea tuturor aspectelor ofertei unitatilor de IPT.

Ca parte a monitorizarii si imbunatatirii calitatii, unitatile de IPT incurajeaza personalul sa realizeze analize si evaluari ale propriei performantei. Comisia de Evaluare si Asigurare a Calitatii va utiliza aceste analize pentru a obtine o imagine de ansamblu asupra calitatii organizatiei. Rezultatul acestui proces de evaluare trebuie sa fie planurile de imbunatatire pentru toate domeniile si nivelurile de activitate relevante.

Evaluarea interna a unei scoli este o analiza cuprinzatoare si sistematica a activitatilor si a rezultatelor sale in raport cu modelul ales pentru sistemul de management al calitatii.

Intern, evaluarea poate furniza o vedere de ansamblu a performantei scolii si a gradului de maturitate al sistemului de management al calitatii, iar extern poate sluji ca baza de evaluare a institutiei.

Evaluarea, aflata sub controlul si responsabilitatea unitatilor de IPT, poate fi definita ca un proces sistematic si progresiv prin care unitatile de IPT colecteaza si analizeaza dovezi pentru a emite aprecieri in legatura cu performanta realizata fata de obiectivele stabilite.

Principalul scop al evaluarii este imbunatatirea propriei performante. Evaluarea eficienta da posibilitatea unei unitati IPT sa-si identifice punctele tari si punctele slabe, sa compare propria performanta cu cea a altor unitati de IPT, sa identifice posibilitati de imbunatatire, sa stabileasca obiective si tinte si sa isi organizeze in ordinea prioritatii actiunilor necesare pentru a le realiza.

Organizarea unui proces de evaluare riguros este un mod important de a demonstra asumarea responsabilitatii publice; factorii interesati importanti ar trebui informati in legatura cu acest proces si implicati in acesta.

Evaluarea interna trebuie sa sprijine dezvoltarea organizationala. De aceea trebuie realizata ca o parte integranta a planificarii strategice si operationale, nu ca o activitate separata. Trebuie de asemenea sa se integreze reglementarilor unitatii de IPT vizand asigurarea calitatii, inclusiv tuturor standardelor externe de asigurare a calitatii si modelelor de comparatie cu alte institutii. Astfel calitatea si rigoarea procesului de autoevaluare constituie un mijloc important pentru demonstrarea raspunderii publice.

Responsabilitatea planificarii fiecarei etape anuale de evaluare interna poate fi delegata in intregime catre CEAC; iar raportul intre CEAC si alte persoane, grupuri si echipe relevante din cadrul organizatiei trebuie sa fie definit in mod clar. Pe de alta parte, managementul planificarii procesului de imbunatatire si implementare, care urmeaza procesului de evaluare, este responsabilitatea principala a Consiliului de Administratie.

In planificarea evaluarii interne, unitatile de IPT trebuie sa identifice:

- de ce se realizeaza evaluarea interna

- care sunt domeniile si/sau activitatile supuse evaluarii, ierarhizate in ordinea prioritatii

- cum se va realiza evaluarea - sisteme de colectare, analizare si raportare asupra performantelor, utilizand variabile-cheie.

- cine va realiza evaluarea

- cand vor fi derulate etapele procesului

- cum vor fi raportate rezultatele, prin ce modalitate vor fi facute disponibile si cine va primi/va avea acces la raport

Scopul evaluarii interne trebuie sa fie comunicat in mod adecvat tuturor membrilor personalului, elevilor si tuturor celor care beneficiaza de serviciile oferite de unitatea de IPT. Toti participantii trebuie sa cunoasca responsabilitatile

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Evaluarea Interna in Asigurarea Calitatii - Raportul de Evaluare Interna.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
31 pagini
Imagini extrase:
31 imagini
Nr cuvinte:
6 729 cuvinte
Nr caractere:
39 761 caractere
Marime:
50.58KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Sociologie
Tag-uri:
calitate, asigurare, performante
Predat:
la facultate
Materie:
Sociologie
Profesorului:
Vasiloiu Corina
Sus!