Dependența de internet

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Problema identificata de noi care afecteaza sanatatea oamenilor din ziua de azi si este in crestere este dependenta de internet,care este confirmtata si unii specialisti care o considera o problema a secolului XXI. Mai mult de 10 ore pe zi on-line, incluzand orele de serviciu poate fi definita ca dependenta de internet.

S-au efectuat studii care demonstreaza ca ,,sindromul dependentei de internet "(IAD) produce la nivel cerebral modificari similare cu cele produse de alcool sau droguri.

Victimele lumii virtuale sunt tot mai mari ceea ce ii ingrijoreaza pe specialistii in domeniu care vor sa introduca in categoria tulburari compulsiv-impulsiv asa-numitul ,,sindrom al dependentei de internet" (Internet Addiction Disorder - IAD). Accesul la internet este o poarta catre metareprezentare: parte a creierului care deseneaza lumea si cu ajutorul careia o persoana poate sa simta emotii paradoxale, halucinatorii atunci cand foloseste internetul excesiv", mai precizeaza psihiatrul.

,,Termenul exista din 1995, insa atunci nu a fost luat in serios si s-a dorit a fi un fel de pamflet la adresa noii clasificari a bolilor mintale. Nu toata lumea credea in aceasta categorie si un psihiatru a facut in ras un set de criterii de diagnostic pentru dependenta de internet, pe care le-a discutat pe forum cu prietenii. Acestea erau imprumutate de la dependenta de heroina. In viitorul apropiat este insa obligatoriu ca dependenta de internet sa fie recunoscuta oficial ca boala", explica medicul psihiatru Gabriel Diaconu. Ingrijorati de numarul tot mai mare de victime ale dependentei de Internet, cercetatorii au ajuns la concluzia ca ,,afectiunea" ar trebui inclusa in sfera tulburarilor compulsive. Un nou studiu sustine ca dependenta de internet poate provoca schimbari la nivelul creierului, similare cu cele intalnite la alcoolici si dependentii de droguri impulsive. In urma studiului, specialistii au concluzionat ca, la nivelul creierelor dependentilor de internet, se gasesc "anomalii ale materiei albe". Aceasta modificare indica faptul ca traseele neuronale ale celor testati prezinta intreruperi la nivelul cailor legate de emotii, capacitatea de a lua decizii si control.

Aceasta problema a dus la situatii tragice chiar pana sinucideri si omoruri. Putem exemplifica situatiile in urmatoarele cazuri:

a) Ionut Savin (17 ani) si-a ucis mama adoptiva, pe Adriana (39 de ani), pentru ca nu a platit factura la internet.

b) Chris Staniforth (20 de ani) a murit din cauza unui cheag de sange care i s-a format pe creier dupa ce s-a jucat pe Xbox mai mult de 12 de ore. Pana atunci, tanarul nu avusese nicio problema de sanatate

c) Brandi, o fetita de 3 ani din SUA, a murit de foame in timp ce mama ei, Rebecca Colleen Christie, juca ,,World of Warcraft "pe calculator. Femeia a fost condamnata la 25 de ani de inchisoare.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Dependenta de internet.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
2 163 cuvinte
Nr caractere:
11 935 caractere
Marime:
44.82KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Sociologie
Tag-uri:
internet, dependenta
Predat:
la facultate
Materie:
Sociologie
Sus!