Demografie și metode de investigare socială

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Intre recensaminte, principalele fenomene si evenimente demografice se inregistreaza pe baza registrelor de populatie cunoscute si ca registre de stare civila. Evenimentele declarate la ofiterului de stare civila si inscrise m registre pastrate la nivel local sunt preluate si ilustrate demografic riguros, atat de catre statele membre ale Uniunii Europene cat si de statele membre ale Natiunilor Unite si se refera la:

1. nasterea vie sau nascutul viu;

2. decesul;

3. decesul foetal sau nascutul mort;

4. casatoria;

5. divortul.

Obiectul de studiu al demografiei:

- numarul populatiei,

- repartizarea geografica si teritorial-administrativa a populatiei,

- structura populatiei dupa caracteristici demografice ca: sex, varsta,

- statut matrimonial, profesiune, statut ocupational, cetatenie, etnie, limba materna, nivel de instruire etc.

- miscarea naturala a populatiei,

- miscarea migratorie a populatiei,

- prognozele si proiectiile demografice

Principalele notiuni cu care opereaza analiza demografica:

Evenimentul demografic - unitatea statistica simpla, cazul individual a carui producere modifica populatia din punct de vedere al efectivului si/sau al structurii acesteia:nasterea unui copil viu sau mort, decesul unei persoane, casatoria sau divortul. Evenimentul demografic constituie obiect de inregistrare in actele de stare civila sau este supus observarii curente.

Fenomenul demografic - schimbare ce se petrece la un moment dat intr-o populatie, reunind evenimente demografice similare. Nasterile si decesele agregate sunt redenumite natalitate si mortalitate si constituie fenomene demografice, fiindca se produc intr-un numar suficient de mare de cazuri, provocand schimbari in efectivul si structura populatiei. Casatoria si divortul prin agregare conduc la aparitia fenomenelor de nuptialitate si divortialitate.

Decesele sub un an, copiii nascuti-morti si diversele schimbari de domiciliu, resedinta sau chiar tara genereaza mortalitatea infantila, mortinatalitatea si migratia interna sau externa.

Procesul demografic - evolutia in timp a unui fenomen demografic. Se identifica practic cu variabilitatea spatiala sau temporala a fenomenelor demografice.

Gospodaria - un numar de persoane care impart un spatiu locativ sau o adresa comuna dar si cheltuielile sau "nevoile zilnice".

Domiciliul stabil este locul geografic unde o persoana locuieste in mod normal.

Un migrant international este o persoana care se muta intr-o tara, alta decat tara unde are domiciliul stabil, pentru cel putin un an. Din perspectiva tarii de plecare, o astfel de persoana va fi un emigrant, iar din aceea a tarii de sosire va fi un imigrant.

Statutul ocupational sau statutul la locul de munca: salariati, patroni, lucratori pe cont propriu, lucratori familiali remunerati, lucratori familiali neremunerati, membri ai cooperativelor de productie, someri, persoane care nu pot fi clasificate in functie de statut.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Demografie si Metode de Investigare Sociala
    • PROIECT PARTEA 2.doc
    • PROIECT TEORIE 1.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
2 fisiere
Pagini (total):
24 pagini
Imagini extrase:
24 imagini
Nr cuvinte:
6 216 cuvinte
Nr caractere:
39 199 caractere
Marime:
104.86KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Sociologie
Tag-uri:
productie, someri, cheltuieli
Predat:
la facultate
Materie:
Sociologie
Profesorului:
Gheorghe Savoiu
Sus!