David Emile Durkheim

Extras din proiect:

Ultimul nascut al unei familii traditionaliste de evrei implantata in estul Frantei din Evul Mediu, David Emile Durkheim s-a nascut la Epinal pe 15 aprilie 1858.

Primeste o educatie profund religioasa, dar in ciuda acestui fapt, el nu se arata interesat de teologie, alegand sa isi dea doua bacalaureate: unul in litere si celalalt in stiinte.

Cu toate acestea, educatia religioasa isi va pune amprenta deoarece Durkheim, dovedind un mare respect pentru lege, pune accent pe unitatea sociala, sustine egalitatea tuturor in fata legii etc.

Elev al Scolii normale superioare(la cea de-a treia incercare, in 1879), agregat in filosofie(pe locul unsprezece, in 1882), se consacra carierei universitare.

Cititor atent al baronului de Montesquieu si al contelui de Saint-Simon, urmeaza seminariile lui Numa-Denis, Fustel de Coulanges, ale lui Emile Boutroux si mai ales, ale lui Charles Renouvier, pe care il considera maestrul sau.

De asemenea, Durkheim s-a aratat interesat de filosofia lui Kant, unele teme kantiene revenid in lucrarea Formele elementare ale vietii religioase care constituie o incercare de sistematizare.

Alte influente decisive: cea a lui Auguste Comte si cea a lui Herbert Spencer.

Si-a sustinut doctoratul in filosofie cu teza "Despre diviziunea muncii sociale", insotita de o teza complementara redactata in latina asupra "Contributiei luiMontesquieu la construirea stiintei sociale".

Dupa un sejur in Germania, la diferite laboratoare de cercetare, mai ales la Leipzig, Berlin si Marbourg, Durkheim este remarcat de Louis Liard, director- in acea vreme- al Invatamantului superior in Ministerul instructiei publice, obtinand primul sau post la Bordeaux in 1887.

In luna octombrie a aceluiasi an se casatoreste cu Louise Dreyfus, fiica unui industrias parizian specializat in cazangerie.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • David Emile Durkheim.pptx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pptx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
19 pagini
Marime:
298.35KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Sociologie
Tag-uri:
personalitate, religie
Predat:
la facultate
Materie:
Sociologie
Sus!