Consumul de țigări

Extras din proiect:

Tutunul sau ,,tabacul" (Nicotiana) este o planta din familia ,,Solanaceae" familie de care apartin si tomatele,cartoful, si matraguna. Tutunul ajunge in Europa dupa descoprirea Americii (1492). Francezul Jean Nicot a contribuit la introducerea tutunului in Franta ca planta medicinala. Mai tarziu s-a reusit izolarea nicotinei din frunzele de tutun. Initial, acest alcaloid a fost folosit ca insecticid, ulterior a fost trecut la categoria droguri.

Pana in secolul XVII, tutunul era considerat planta medicinala folosita in afectiunile oculare. Ca planta de cultura sunt folosite in prezent (2009) numai doua varietati dintre Nicotiana tabacum din ,,Virginia" este cea mai raspandita. Recoltarea tutunului se face in mod deosebit pentru producerea tigarilor.

Tutunul face parte din plantele al caror genom este bine cunoscut de acea este o planta utilizata frecvent in cercetarile genetice. O alta utilizare a plantei este ca planta ornamentala, cu variantele Nicotiana sylvestris, Nicotiana x sanderae, ,,Nicotiana forgetiana si Nicotiana alata. Prin incrucisari s-au obtinuti produsi cu flori cu un colorit variat si cu aroma placuta ca de exemplu ,,Regina noptii" (Nicotiana alata).

Tutunul de culoare inchisa obtinut prin uscarea frunzelor plantei Nicotiana rustica este un tutun mai apreciat decat tutunul de culoare deschisa. In prezent, industria farmaceutica cauta obtinerea din tutun a unor medicamente. Tot din tutun se obtin extracte pentru industria de parfumuri.

In prezent sunt tot mai criticate reclamele care propaga fumatul, se cauta informarea consumatorilor despre efectele negative ale nicotinei prin material documentar sau prin legi care le impun producatorilor ca pe pachetul de tigari sa existe inscriptia ,,tutunul este un produs cancerigen". In Europa sunt localuri sau locuri de munca unde, pentru protejarea nefumatorilor, este interzis fumatul

Efectele consumului de tutun asupra sanatatii sunt semnificative, depinzand de felul in care tutunul este consumat (fumat, aspirat, sau mestecat), precum si de cantitatile utilizate. Principalele efecte ale fumatului de tutun (principala modalitate de consum) sunt marirea riscului de cancer la plamani si de boli cardio-vasculare.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Consumul de Tigari.ppt
Alte informații:
Tipuri fișiere:
ppt
Diacritice:
Nu
Nota:
4/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
22 pagini
Marime:
1.31MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Sociologie
Tag-uri:
sociologie, comportament, viciu, droguri, tigari
Predat:
la facultate
Materie:
Sociologie
Sus!