Caiet de Practică

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Asistenta Sociala desemneaza un ansamblu de institutii, programe, masuri, servicii specializate de protejare a persoanelor, gupurilor, comunitatilor cu probleme speciale, aflate temporar in dificultate, care, datorita unor motive de natura economica, socio-culturala, biologica sau psihologica, nu au posibiltatea de a rezolva prin mijloace si eforturi propii un mod normal si decent de viata.

Obiectivul asistentei sociale este de a-i sprijini pe cei aflati in dificultate sa obtina conditiile necesare unei vieti decente, ajutandu-i sa-si dezvolte propriile capacitati si componente pentru o mai pronuntata functionare sociala.. Plus, in serviciul unei cauze demne, asistentul social trebuie sa aiba in vedere permanenta interactiune dintre cei factori: individual si mediul lui de viata posedand cunostinte atat despre dezvoltarea lui umana, despre personalitatea lui, cat si despre contextul socio-cultural si moral in care traieste.

Beneficiarii asistentei sociale sunt urmatoarele categorii: familiile sarace, minorii delicventi, cuplurile dezorganizate, somerii, tinerii neintegrati, peroanele dependente de drog, alcool, persoanele cu deficiente de sanatate, persoanele in varsta saau cele care sunt institutionalizate, copii care traiesc in mediu familial social divers, copii abandonati, vagabonzi si cei institutionalizati, persoanele care au suferit in urma unor calamitati naturale, sociale, persecutiilor de orice tip, persoanele infectate cu HIV etc.

Asistenta sociala ofera celor aflati in nevoie posibilitati de cunoastere si de acces la servicii specializate de protectie sociala, ii orienteazacatre intelegerea si utilizarea cadrului legislativ de protectie sociala, mobilizeaza comunitatea, grupurile in dificultatatea de a influenta active politicile sociale. Ea furnizeaza celor in nevoie ajutor financiar, material, moral, psihoterapie, consiliere. In cadrul programelor de asitenta sociala se inscriu si activitatile de prevenire a unor situatii de viata dezechilibrate, stresante sub aspect economic, cultural, psihologic, moral, pentru indivizi sau grupuri care pot fi adesea mai putin costisitoare decat terapia propriu-zisa.

Prin ansamblul de metode, tehnici de interventie, strategii de actiune, programe si masuri specializate, asistenta sociala ofera un sprijin direct si eficient pentru acele persoane care din anumite motive nu pot dispune, asa cum prevede legea, de resurse economice si bunuri suficiente, de ingrijire medicala, de pensie sociala etc. sau acestea nu sunt in raport cu necesitatile lor vitale. Sprijinul financiar sau bunurile materiale destinate asistentei sociale provin fie de la bugetul de stat, fie din contributiile voluntare individuale si se repartizeaza destinatarilor, aflati in nevoie, in functie de necesitatile lor stringente.

SERVICIUL D.G.A.S.P.C.-sector 1

Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului din Sectorul 1 este o institutie publica de interes local, cu personalitate juridica, in subordinea Consiliului Local al sectorului 1 Bucuresti, ce are rolul de a identifica si de a solutiona problemele sociale ale comunitatii din domeniul protectiei copilului, familiei, persoanelor singure, persoanelor varstnice, persoanelor cu handicap, precum si a oricaror persoane aflate in nevoie.

Cheltuielile pentru activitatile desfasurate de D.G.A.S.P.C. Sector 1 in indeplinirea atributiilor ce ii revin se finanteaza de la bugetul local. D.G.A.S.P.C. Sector 1 poate folosi, pentru desfasurarea si largirea activitatii sale, mijloace materiale si banesti primite de la persoane juridice si fizice, din tara sau strainatate, sub forma de donatii si sponsorizari, cu respectarea dispozitiilor legale.

Principiile care stau la baza furnizarii serviciilor sociale de catre D.G.A.S.P.C. Sector 1 sunt urmatoarele:

a) respectarea drepturilor si a demnitatii omului;

b) asigurarea autodeterminarii si a intimitatii persoanelor beneficiare;

c) asigurarea dreptului de a alege;

d) abordarea individualizata si centrarea pe persoane;

e) participarea persoanelor beneficiare;

f) cooperarea si parteneriatul;

g) recunoasterea valorii fiecarei persoane;

h) abordarea comprehensiva, globala si integrata;

i) orientarea pe rezultate;

j) imbunatatirea continua a calitatii;

k) combaterea abuzului asupra persoanelor beneficiare, in cadrul institutiilor.

PRINCIPALELE SERVICII SI ACTIVITATI ALE D.G.A.S.P.C.

SECTOR 1

1. In domeniul protectiei persoanei adulte:

-completeaza evaluarea situatiei socio-economice a persoanei adulte aflate in nevoie, a nevoilor si resurselor acesteia;

-asigura furnizarea de informatii si servicii adecvate in vederea refacerii si dezvoltarii capacitatilor individuale si ale celor familiale necesare pentru depasirea, cu forte proprii, a situatiei de dificultate, dupa epuizarea masurilor prevazute in planul individualizat privind masurile de asistenta sociala;

-acorda persoanei adulte asistenta si sprijin pentru exercitarea dreptului sau la exprimarea libera a opiniei;

-depune diligente pentru clarificarea situatiei juridice a persoanei adulte aflate in nevoie, inclusiv pentru inregistrarea tardiva a nasterii acesteia;

-verifica si reevalueaza trimestrial si de cate ori este cazul modul de ingrijire a persoanei adulte in nevoie pentru care s-a instituit o masura de asistenta sociala intr-o institutie, in vederea mentinerii, modificarii sau revocarii masurii stabilite;

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Caiet de Practica.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
20 pagini
Imagini extrase:
20 imagini
Nr cuvinte:
7 488 cuvinte
Nr caractere:
40 672 caractere
Marime:
37.18KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Sociologie
Tag-uri:
asistenta sociala, servicii
Predat:
la facultate
Materie:
Sociologie
Profesorului:
Monica Alexandru
Sus!