Turism religios pe Valea Vaserului și Valea Vișeului

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Motto:

,,Locurile de pelerinaj atrag turistul si pelerinul, tanarul si batranul, omul sanatos si bolnavul, familiile si indivizii, evlaviosul si curiosul, cel care face milostenie si hotul de buzunare, cel ce cauta de suflet si negustorul. Natura insasi a pelerinajului face ca diferentele sociale obisnuite sa dispara, caci pelerinii in marea lor diversitate traiesc experienta unui loc comun, bazat pe experienta unificatoare a pelerinajului. Pelerinajul insusi reflecta nu numai realitatea fundamentala a Bisericii, popor al lui Dumnezeu efectuand pelerinajul vietii, ci inca mai mult realitatea umanitatii insasi, totalitatea oamenilor in drum spre tainicul de-dincolo de lume. Acest misterios de-dincolo al umanitatii se poate vedea si trai oarecum in pelerinaj"

Pelerinajul este o constanta a umanitatii, avand motivatii multiple si semnificatii spirituale profunde, cand este trait intens si inteles corect, deoarece pelerinii sunt oameni care doresc nu numai sa viziteze ci si sa venereze locurile sfinte biblice, mormintele martirilor, moastele sfintilor, icoane facatoare de minuni sau locuri unde traiesc mari duhovnici renumiti.

Multi pleaca pentru a vedea frumusetea locurilor, insa credinta puternica a preotilor care insotesc grupul, rugaciunile, pacea sufleteasca si credinta care domnesc in timpul pelerinajului ii face sa regaseasca in sufletul lor o scanteie a credintei.

Veniti cu interese lumesti, ei gasesc o cale duhovniceasca, iar experienta spirituala a pelerinajului, ii face pe cei cu credinta slaba sa o intareasca vazand credinta mai puternica a altora; cei cu rabdare mai putina se intaresc vazand rabdarea altora; cei care se roaga mai putin si mai superficial se imbogatesc si se innoiesc din rugaciunea fierbinte a altora, a tuturor.

Cand pelerinajul este ,,insotit de rugaciuni, de priveghere, de spovedanie, de impartasire euharistica, de convorbiri duhovnicesti cu alti pelerini, el este un izvor de bucurie si pace interioara, un prilej de imbogatire spirituala", spune preotul Oleg Vieru directorul Centrului de pelerinaj din Republica Moldova din cadrul Departamentului Relatii Externe al Mitropoliei Chisinaului si a intregii Moldove, prin binecuvantarea inalt Preasfintitului Mitropolit Vladimir.

Din aceasta cauza pelerinajul ramane un moment unic in viata credinciosului, poate si datorita organizarii diferite. Traditional, inainte de plecare, se efectueaza o intalnire pentru ca pelerinii sa cunoasca conditiile de plecare, iar plecarea este de la biserica si nu de la gara sau alt punct. De fiecare data se face o rugaciune la drum, pentru ca oamenii sa porneasca cu Dumnezeu in suflet.

Pe tot parcursul drumului sunt vizionate si ascultate casete duhovnicesti video si audio, iar seara se citeste un acatist la microfon, efectuandu-se cateheze privind viata sfintilor si lucrarea lui Dumnezeu in viata oamenilor.

Pelerinajul este insotit de rugaciuni, de priveghere, de spovedanie, de impartasire euharistica, de convorbiri duhovnicesti, iar pelerinii tin foarte mult sa se marturiseasca, sa participe la rugaciunile pentru bolnavi (Sfantul Maslu), sa sfinteasca apa si sa ia parte la procesiunile si ceremoniile liturgice organizate in Biserica sau in aer liber.

Turismul religios are o vechime de secole. Manifestat de cele mai multe ori sub forma pelerinajului, el implica din partea turistilor un anumit nivel de instruire si de cultura pentru a putea aprecia obiectivele din punct de vedere al arhitecturii, al valorii si semnificatiilor spirituale. Scopul acestui tip de turism, dincolo de nevoia de cunoastere si de placere estetica, este dorinta unei experiente divine. Acesta este motivul ce sta la baza pastrarii pelerinajelor determinate de traditiile religioase (pelerinajul la Mecca) sau cele legate de evenimente si manifestari specifice (moaste, icoane facatoare de minuni).

Bibliografie:

http://www.info-delta.ro/manastiri 42/

http://www.manastireabarsana.ro

http://www.romanianmonasteries.org/ro/maramures/

http://www.crestinortodox.ro/biserici-manastiri/

http://www.wikipedia.org/wiki/Moisei-Maramures

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Turism Religios pe Valea Vaserului si Valea Viseului.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
72 pagini
Imagini extrase:
72 imagini
Nr cuvinte:
9 884 cuvinte
Nr caractere:
55 202 caractere
Marime:
6.35MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Religie
Tag-uri:
turismul religios, arhitecturi
Predat:
la facultate
Materie:
Religie
Sus!