Tradiții și obiceiuri de Paște

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Pastele este cea mai importanta sarbatoare a crestinatatii si s-a sarbatorit pentru prima data in jurul anului 1400 inainte de Hristos. Desi Pastele este cea mai importanta sarbatoare a crestinatatii si reprezinta Invierea mantuitorului Iisus Hristos, aceasta a fost mai intai o sarbatoare iudaica (cuvantul Paste isi are etimologia in cuvantul ebraic pesah, care inseamna trecere) si simboliza eliberarea evreilor din robia egipteana si trecerea prin Marea Rosie, pe pamantul fagaduintei.

Ouale de Paste

Ouale rosii simbolizeaza sangele varsat de Iisus pentru mantuirea omenirii. Legenda spune ca dupa rastignirea lui Iisus, Pilat a fost invitat la o petrecere. Atunci un soldat a intrat in incapere si a strigat ca Iisus a inviat. Pilat, neincrezator, a spus ca va crede acest lucru doar atunci cand oul pe care il tinea in mana se va inrosi. Si oul s-a inrosit pe loc, iar Pilat a scapt oul pe jos care a crapat. Tot de atunci a ramas si obiceiul ca de Paste sa se ciocneasca ouale.

O alta legenda spune ca in dimineata Duminicii dupa Inviere, o copila mergea cu un cos cu oua la Ierusalim pentru a le vinde. Copila s-a intalnit pe drum cu un evreu, care bucuros de vestea invierii lui Isus, in loc de buna ziua i-a spus copilei Hristos a inviat. De atunci a rams obiceiul ca de Paste oameni sa se salute in acest fel.

Ciocnitul oualor de Paste se face dupa reguli bine stiute. Persoana mai in varsta ciocneste primul oul tinut in mana de o persoana mai tanara, si rosteste "Hristos a Inviat", iar celalalt ii raspunde cu "Adevarat a Inviat". In unele zone ale tarii, exista traditia ca in dimineata de Paste, intreaga familie sa isi spele fata cu apa noua, in care se pune un ou rosu. Exista astfel credinta ca cel care se spala in aceasta apa va fi tot anul frumos si sanatos ca un ou rosu. Cojile oualor mancate de Paste sunt pastrate si puse apoi in brazda pentru ca pamantul sa fie roditor. Cine mananca in ziua de Paste prima oara oua, va fi usor peste an.

Mielul de Paste

Mielul de Paste este un alt simbol al acestei sarbtori crestine si reprezinta simbolul lui Iisus. Ca si Mantuitorul, mielul este o jertfa adusa crestinatatii. Mielul este si mancarea traditionala de Paste si este pregatit dupa mai multe retete, in functie de zona. Un alt preparat simbolic al sarbatorii de Paste este si drobul din carne de miel. Mielul pregatit pentru masa de Paste era fript cu toate maruntaiele la cuptor, fara a fi fiert si fara a i se zgrobi vreun os.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Traditii si obiceiuri de Paste.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 501 cuvinte
Nr caractere:
7 199 caractere
Marime:
17.69KB (arhivat)
Publicat de:
Fabia Vasilescu
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Religie
Tag-uri:
traditie, religie, paste, obicei
Predat:
la facultate
Materie:
Religie
Sus!