Sfințenia și Sfințirea

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Sfintenia si sfintirea in 1 Tes 4, 1- 8.

,, In rest, fratilor, va rugam si va indemnam in Domnul Isus ca, asa cum ati invatat de la noi cum trebuie sa va comportati si sa fiti placuti lui Dumnezeu, asa sa va si comportati ca sa prisositi tot mai mult. Caci voi stiti ce invataturi v-am dat in numele Domnului Isus. De fapt, aceasta este vointa lui Dumnezeu: sfintirea voastra. Sa va feriti de desfranare. Fiecare sa stie sa-si stapaneasca propiul trup in sfintenie si cinste, nu in patima poftei ca paganii, care nu-l cunosc pe Dumnezeu. Nimeni sa nu-l asupreasca sau sa-l insele in aceasta privinta pe fratele sau, pentru ca Domnul razbuna toate acestea, dupa cum v-am spus si v-am aratat mai inainte. Caci Dumnezeu nu ne-a chemat la necuratie, ci la sfintenie. De aceea, cine dispretuieste acestea nu dispretuieste un om, ci pe Dumnezeu, care vi-l da pe Spiritul sau Sfant " (1 Tes 4, 1-8).

S fi sfant inseamna a ficurat, cucernic, desavarsit, perfect, infailibil. Deasemeni a fi sfant inseamna a fi separat de pacat, a fi consacrat pe deplin lui Dumnezeu Sfintenia desigur, poate fi, sau mai bine spus ar trebui sa fie cartea de vizita a Bisericii lui Hristos (Ps.93:5). Nichifor Crainic, cand vorbea despre sfintenie afirma faptul ca ,,sfintenia este cea care consuma spatiul dintre noi si Dumnezeu si care ne da posibilitatea invesnicirii". C.S. Lewis defineste sfintenia in felul urmator: ,,Sfintenia sta in obiectul de a-ti lega micile gesturi si actiuni de Dumnezeu"

Daca in cele de mai sus am vazut ce este sfintenia, in cele ce urmeaza voi prezenta cateva din spusele lui Nicolae Steinhardt despre ce nu este sfintenia, astfel ca prin negare vom intelege mult mai bine aceasta virtute: ,,Ce este sfintenia? Nu cred ca sta in a-ti face o chilioara stramta pe un varf de munte si a trai acolo in deplina singuratate; sau a te zabori intr-o chilie, o camera, o celula pe viata; ori a-ti lega piciorul cu un lant de un zid de piatra; ori a-ti trai viata toata pe un stalp, cocotat acolo sus. Acestea-s forme simple, relativ usoare, brute ale sfinteniei". Ci, in contrast ,,adevarata, mare a finteniei, de neinchipuit de grea este de a trai intr-o obste si a-ti iubi aproapele (asa cum e) ca pe tine insuti; sau macar a te purta cu el ca si cum l-ai iubi ca pe tine insuti, ori mai mult ca pe tine insuti "

Daca in cele de mai sus am dat raspuns la intrebarea ,,ce este sfintirea?", in cele ce urmeaza voi incerca sa raspund la intrebarea ,, de ce avem nevoie de sfintire?". In primul rand avem nevoie de sfintenie pentru ca aceasta este voia lui Dumnezeu pentru noi (1 Tesaloniceni 4: 3), in al doilea rand pentru ca este porunca lui Dumnezeu (Levetic 19: 2) si in al treilea rand pentru ca este conditie pentru a vedea pe Dumnezeu (Evrei 12: 14).

Aspectele sfinteniei sunt prezentate de Sfantul Apostol Paul in epistola sa catre Corinteni. In 1 corinteni la capitolul 1 versetul 2 Apostolul prezinta cele doua aspecte ale Sfinteniei: Sfintenia de drept (pozitionala)- ,,catre cei ce au fost sfintiti in Hristos Isus", Sfintenia de fapt- ,,chemati sa fie sfinti". Deci sfintenia de drept este pozitia noastra in fata lui Dumnezeu Aceasta sfintenie ni s-a acordat de catre Hristos in schimbul vinovatiei pentru pacatul nostru ( Romani 5: 1). Sfintenia de fapt, este efortul nostru de a pastra sfintenia primita, aceasta reprezinta integritatea noastra, reprezinta sfintenia ca si purificare morala (1 Tes. 4: 3, 2 Tim. 2: 19). Asadar, sfintenia este procesul nostru zilnic, este o lupta permanenta care implica dorinta si vointa noastra pentru sfintenie (2 Corinteni 7: 1).

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sfintenia si Sfintirea.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
4/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
3 242 cuvinte
Nr caractere:
17 612 caractere
Marime:
17.38KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Religie
Tag-uri:
religie, sfintire
Predat:
la facultate
Materie:
Religie
Profesorului:
DR. Calin Patulea
Sus!