Ctitoriile lui Ștefan cel Mare

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Introducere

Voievodul Stefan al Moldovei (1454-1504) a fost numit de catre popor ,,mare si sfant", tocmai pentru ca in faptele sale de vitejie si de evlavie, poporul a recunoscut puterea sfanta a lui Dumnezeu Care S-a folosit de robul Sau Stefan pentru a face din el un ,,aparator neinfricat al credintei si patriei strabune si mare ctitor de locasuri sfinte"(Troparul Sfantului).

Multele biserici si manastiri, 44 sau 47, dupa traditie, pe care le-a ridicat, au facut din Stefan cel Mare si Sfant sa ramana peste veacuri deodata unit cu cerul si cu Moldova, un parinte si ocrotitor al neamului sau, un slujitor fidel al lui Hristos, pe care L-a iubit si L-a marturisit in fata intregii crestinatati prin jertfelnicia si evlavia faptelor sale.

In timpul domniei sale se consolideaza organizatia bisericeasca, se ridica noi biserici si manastiri, se refac cele existente, se acorda danii, scutiri, ajutoare Mitropoliei, episcopiilor si manastirilor, se strang legaturile cu alte Biserici Ortodoxe surori, carora domnitorul le acorda si ajutoare materiale. Manastirile si bisericile cu care a marcat locurile victoriilor sau infrangerilor reprezinta o adevarata culme a arhitecturii romanesti. Din influente ahitectonice diferite, dar asimilate in chip creator, s-a creat originalul si gratiosul stil moldovenesc, remarcabil prin mladierea formelor si prin varietatea lor,prin soliditatea si bunul gust al ornamentelor.Manastirile Voronet, Humor, Moldovita si Sucevita au o pictura exterioara unica in lume.

Ctitorii din judetul Iasi

- Biserica ,,Sf. M. Mc. Gheorghe", Harlau. A fost construita de Stefan cel Mare ca biserica a Curtii domnesti de la Harlau in anul 1492, in circa 6 luni, pastrand in ansamblul ei trasaturile stilului bizantin. Are plan dreptunghiular cu pronaos, naos si altar. Este zidita din piatra si caramida, pe temelie de piatra. Forma turlei este octogonala, strajuita de contraforti asezati in partile laterale ale ferestrelor. Partea inferioara a turlei este prevazuta cu mici ocnite, iar cupola are forma conica octogonala si sustine crucea. In aceasta biserica au fost unsi domni ai Moldovei Petru Rares si Alexandru Lapusneanu.

A fost pictata de Petru Rares in 1530. Pictura interioara se pastreaza partial si este deosebit de valoroasa dintre scene amintind ,,Crucificarea Mantuitorului" si ,,Primul Sinod Ecumenic de la Niceea". Din tabloul votiv se pastreaza doar chipul unei domnite, cu o coroana asezata peste o marmura, restul pierzandu-se odata cu demolarea zidului dintre naos si pronaos.

Biserica a fost restaurata intre anii 1896-1904, cand pictura exterioara a fost inlocuita cu actuala piatra cioplita, si in anul 1931. Sapaturile arheologice din 2001 au scos la iveala 16 morminte voievodale, precum si 2 temelii de biserica, aflate sub actuala biserica.

- Biserica ,,Pogorarea Sf. Duh", Dobrovat. A fost construita intre anii 1503-1504, fiind ultima ctitorie a voievodului, pe care nu a ajuns sa o vada finalizata. Lucrarile au fost continuate de catre Bogdan al III-lea, iar in 1529 a fost pictata de Petru Rares. Printr-un document din 25 martie 1651, emis la Iasi, domnitorul Vasile Lupu inchina manastirea Dobrovat Manastirii Zografu din Sf. Munte Athos.

In perioada 1930-1936 are loc restaurarea picturii bisericii, sub patronajul Comisiei Monumentelor Istorice, condusa de N. Iorga. Dupa secularizarea averilor manastiresti, a fost desfiintata, functionand pe rand ca depozit, inchisoare si ca scoala a satului. Fiind singura ctitorie stefaniana pastrata intreaga pe intinsul judetului Iasi, a fost restaurata si adusa la formele ei originale, in 1974.

Bibliografie:

Atlet al lui Hristos in Europa: Omagiu Sfantului Voievod Stefan cel Mare (1504-2004), in Mitropolia Moldovei si Bucovinei, Edit. Trinitas, 2004, Iasi;

Bodogae, Teodor, Ajutoare romanesti la manastirile din Sfantul Munte Athos, Seria Didactica, Nr. 11, Sibiu, 1940.

Ctitorii Stefaniene, Coordonator stiintific Constantin Emil Ursu, Editura Terra Design, Brosura finantata de Ministerul Culturii prin Directia de Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Suceva;

Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, Mare si Sfant: Binecredinciosul voievod Stefan cel Mare, in ,,Hristos in Moldova", vol. I, Edit. Trinitas, Iasi, 2001

Diacon Ioan Ivan, Preot Scarlat Porcescu, Monumente istorice bisericesti-Manastirea Neamt, Iasi, 1981

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Ctitoriile lui Stefan cel Mare.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
15 pagini
Imagini extrase:
15 imagini
Nr cuvinte:
5 637 cuvinte
Nr caractere:
27 512 caractere
Marime:
483.44KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Religie
Tag-uri:
stefan cel mare, moldova
Predat:
la facultate
Materie:
Religie
Sus!