Colegiul Biblic Est European

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

1. Cine este Duhul Sfant?
2. Atributele Duhului Sfant
3. Scopul botezului cu Duhul Sfant
4. Modelul penticostal
5. Obiectiile aduse de evanghelici asupra botezului cu Duhul Sfant

Extras din proiect:

Cuvantul in ebraica pentru duh este ruah si sensul original al termenului este vant, suflare si duh. Duhul lui Dumnezeu este suflarea lui Dumnezeu si aceasta suflare divina in om este ceea ce face ca el sa traiasca, este o suflare ce transcende fizicul. Cand ruah inseamna duh se poate referi la Duhul lui Dumnezeu, la duhul omului sau la un duh rau. Diferenta dintre vant si duh este data de paralela dintre actiunea Duhului lui Dumnezeu, invizibila, asupra oamenilor si actiunea invizibila a vantului asupra obiectelor. Ambii agenti sunt caracterizati prin invizibilitate si putere. Este foarte posibil ca sensul primar al termenului sa fi fost suflare.

1.1.Ruah ca miscare a aerului

Ideea de baza a lui ruah este aceea de aer in miscare, indiferent de intensitatea miscarii lui. Aici este vorba despre aerul care nu poate trece nici prin solzii crocodilului (Iov 41:16), cat si vijelia (Is. 25:4). Metaforic, ca miscare de aer, in sensul unui ,,pufait de nas", ruah poate descrie o stare emotionala: agresivitate (Is. 25:4), manie (Jud. 8:3), sau alte emotii psihice.

1.2.Ruah ca suflare a omului

In marea majoritate a pasajelor unde apare ruah, termenul este folosit cu un inteles antropologic, descriind principiul vietii in cele trei aspecte ale lui: fiziologic, psihologic, si spiritual. Asadar termenul poate fi tradus in aceste pasaje, dupa caz, prin suflare (sau respiratie), suflet sau duh (al omului).

1.2.1. Suflare sau respiratie. In Biblie gasim sensul termenului de suflare de viata (Iov 27:3; 33:4; 34:14). Suflarea tuturor oamenilor este in mana lui Dumnezeu (Is. 42:5); astfel dupa parerile teologilor in acest text, este de genul: ,,Suflarea Mea nu va ramanea pururi in om". Deoarece omul ii datoreaza sufletul lui Dumnezeu, El este numit ,,Dumnezeul duhurilor oricarui trup" (Num. 16:22; 27:16).

1.2.2. Suflet. Termenul de ruah, mai poate descrie starea de spirit a cuiva, cum ar fi: tristete (1Regi 21:5), potolire/ linistire (Prov. 17:27), mahnire (Ps. 77:3), zdrobire (Isa. 57:15), rabdare, ingamfare (Ecl. 7:8), gelozie (Num. 5:7), sau alte stari.

1.2.3. Duh. Partea spirituala a

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Colegiul Biblic Est European.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
1 721 cuvinte
Nr caractere:
8 138 caractere
Marime:
16.89KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Proiect
Materie:
Religie
Tag-uri:
dumnezeu, credinta, botez, duhul sfant
Predat:
la liceu
Profil:
Teologic
Specializare:
Teologie: teologic ortodox
Profesorului:
Oprea Ionut
Sus!