Psihopedagogia copiilor cu CES

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

I. Identificarea cazului

DATE BIOGRAFICE SI SOCIALE SEMNIFICATIVE:

- Nume si prenume: P. R.

- Data si locul nasterii: 17.06.1994, judetul Botosani

- Varsta: 15 ani

- Sex: feminin

- Clasa: eleva in clasa a IX-a

- Date semnificative despre componenta familiei: R. este singura la parinti. Mama, P.C., 39 de ani, este casnica si fara venituri. Tatal, P. M., 41 de ani, a fost postas timp de 9 ani, iar acum este muncitor in constructii, in Spania.

- Climatul familial relatiile interfamiliale sunt armonioase, organizate, bazate pe dragoste si intelegere, sunt favorabile cresterii si dezvoltarii echilibrate a copilului, exista o atmosfera destinsa si o preocupare deosebita a parintilor pentru dezvoltarea copilului din toate punctele de vedere, motiv pentru care tatal munceste in Spania cu acopul de a-i asigura unicului sau copil conditii bune de trai. Parintii sunt interesati in mod deosebit de instruirea si educarea copilului. Descoperim si persoane influente din afara familiei: bunicii din partea mamei care locuiesc foarte aproape de familie si fata de care R. este foarte atasata.

- Atitudinea familiei fata de copil: parinti protectivi; copilul este atent ingrijit si ocrotit.

- Conditii socioeconomice si culturale in familie conditiile materiale si igienico-sanitare sunt normale; bugetul familiei este unul mediu, conditiile de locuit fiind foarte bune (casa cu noua camere si curte exterioara larga). Parintii au absolvit doisprezece clase. Mama se ocupa de educatia copilului, iar tata munceste in Spania, in domeniul constructiilor. Parintii sunt interesati in mod deosebit de instruirea si educarea copilului, prin urmare R. are la dispozitie mijloace de invatare cat si de recreere moderne (laptop cu acces la internet, televizor, etc.).

- Evenimente importante din biografia subiectului: a aparut o schimbare semnificativa a comportamentului copilului dupa plecarea tatalui la munca in strainatate. Acesta din urma este plecat in Spania, unde lucreaza in domeniul constructiilor. Inainte de plecarea sa, R. avea prieteni in randul colegilor de clasa si a vecinilor din sat. Dupa plecarea tatalui insa situatia s-a schimbat. R. a devenit o fire mai retrasa, nu se mai implica in activitati extrascolare si isi petrecea timpul liber mai mult cu mama in curtea casei sau avand grija de animale. De asemenea, R. a avut o prietena care urmarea doar avantajele oferite de relatia lor si anume: R. o ajuta la teme fiind printre cele mai bune eleve din clasa, o invata sa foloseasca internetul si sa beneficieze de avantajele acestuia s.a.m.d. R. a descoperit ca nu ii este o adevarata prietena si ca o vorbeste de rau fata de alti colegi. Plecarea tatalui si dezamagirea suferita in urma ruperii relatiei cu prietena sa a facut-o pe R. sa se interiorizeze si sa nu mai poata avea incredere decat in mama sa.

DATE MEDICALE SEMNIFICATIVE:

- Evolutia din timpul sarcinii, nasterea sarcina a evoluat normal; nasterea a fost la termen si fara complicatii.

- Bolile din timpul copilariei R. nu este in evidenta cu afectiuni clinice, starea sa de sanatate fiind in general foarte buna. R. este bine dezvoltata din punct de vedere fizic, greutatea si inaltimea fiind in limitele normale ale varstei.

- Stare actuala de sanatate: R. a suferit in urma cu doua luni un accident de circulatie in urma caruia si-a fracturat un picior, iar celalalt i-a fost amputat. Subiectul a petrecut mai mult de o luna in spital in vederea recuperarii. In prezent vine o data pe luna la control, la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii 'Sf Maria', Iasi unde a fost internata in urma accidentului. Avand in vedere ca piciorul fracturat nu s-a recuperat complet, inca nu se poate sprijini pe el, fapt ce o determina sa stea la pat. Am constatat o lipsa acuta a poftei de mancare a subiectului, instalata in urma accidentului. De asemenea, R. sufera de insomnie. In cazul in care reuseste sa adoarma, imediat dupa miezul noptii, ora la care a avut loc accidentul, pacienta se trezeste agitata. R. si-a pierdut entuziasmul si pofta de viata, considerand ca "nimic nu va mai fi la fel" ca inainte de accident.

3. DATE PSIHOLOGICE SEMNIFICATIVE:

- Temperament: R. are un temperament predominant flegmatic cu unele accente melancolice. Este o fire calma, controlata, retinuta, lenta, uneori nepasatoare, mai greu adaptabila, rezistenta la solicitari repetitive, interiorizata.

- Coeficient de inteligenta: R. prezinta un nivel mediu de inteligenta.

- Procese si fenomene psihice Subiectul prezinta o perceptie complexa (spirit de observatie), o memorie buna, avand o capacitate buna de stocare a informatiilor. Poate sa se concentreze si sa fie atenta pentru un timp mai indelungat. In ceea ce priveste limbajul, subiectul are un vocabular bogat, o exprimare frumoasa si corecta. Are o motivatie mai mult extrinseca decat intrinseca. Prin aprecieri si unele recompense se poate motiva pentru executarea unor sarcini care nu-i prea sunt pe plac (a mers la olimpiada de matematica pentru ca a rugat-o profesorul, desi ei nu-i place foarte mult aceasta disciplina).

Bibliografie:

1.Universitatea "A.I.Cuza" Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei;

2. Loredana Matran, Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii 'Sf Maria', Iasi.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Psihopedagogia copiilor cu CES.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2023
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
15 pagini
Imagini extrase:
15 imagini
Nr cuvinte:
6 137 cuvinte
Nr caractere:
34 930 caractere
Marime:
42.40KB (arhivat)
Publicat de:
Angello G.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Psihopedagogie
Predat:
la facultate
Materie:
Psihopedagogie
Profesorului:
lazar
Nota primită:
Nota 10
Sus!