Familii care au copii cu dizabilități

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

FAMILII CARE AU COPII CU DIZABILITATI

Termenul de dizabilitate este definit ca fiind o devianta de la normal, normalul fiind conditionat de cultura fiecarei societati. Deviantii au ca atribut comun un stigmat.

Goffman defineste termenul de stigmat "ca fiind un atribut care este profund discreditat,este un tip special de relatie / legatura intre atribut si stereotip / atitudine, individul stigmatizat presupune ca diferenta sa este cunoscuta de aproape toti sau este evidenta "pata" sa , sau presupune ca este cunoscut de cei prezenti, ca este imediat perceptibil de catre ei."

Constatarea unor dizabilitati la nasterea copilului ,dupa cum mentioneaza George H.S.Singer si Laurie E. Powers , poate afecta familia in mai multe directii: provoaca emotii puternice ambilor parinti, determina inceputul unor dezamagiri , chiar esecuri, poate aparea un potential conflict , reorganizeaza responsabilitatile.

In cazul copiilor cu retard mintal, perspectiva recuperarii este limitata iar parintii o percep ca fiind intunecata. Apar ingrijorari in legatura cu felul in care copilul cu dizabilitati va afecta viata personala a parintilor si familia. Intr-o astfel de situatie , este posibil sa renunti la visele si sperantele proprii, iar atat ei cat si copiii s-ar putea sa simta rusine si resemnare.

Apar autoacuzarile sau acuzarile reciproce, izolarea, resemnarea. Un copil cu probleme poate duce la rupturi maritale, divort sau cel putin poate duce la probleme emotionale in viata ambilor parinti.

Toate aceste aspecte pot fi amplificate si de felul in care este vazuta persoana care poarta atributul de stigmatizat, de persoana devianta , de persoana cu dizabilitati. In mare parte, uneori chiar in totalitate, problemele copilului stigmatizat ca urmare a unei dizabilitati pe care o are sunt preluate de familie , aceasta devenind astfel o "familie stigmatizata".

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Familii Care au Copii cu Dizabilitati.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
1 747 cuvinte
Nr caractere:
9 170 caractere
Marime:
17.98KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Psihopedagogie
Tag-uri:
dizabilitati, Copii
Predat:
la facultate
Materie:
Psihopedagogie
Sus!