Studiu privind elevii cu risc școlar ridicat

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

1.Scopul cercetarii

Investigarea comportamentelor de risc scolar- nivel, cauze, tendinte in mediul rural;

Prevenirea si combaterea comportamentelor de risc scolar care au ca finalitate abandonul scolar.

2.Grupul tinta

- Elevii cu risc de abandon scolar si/sau cu tulburari de comportament ai claselor V-XII;

- Profesorii diriginti de la clasele cu elevi ce prezinta risc de abandon scolar si/sau tulburari de comportament din invatamantul gimnazial si liceal.

3.Ipoteze

a)Daca elevul provine din familie cu parinti plecati in strainatate, atunci acesta poate adopta un comportament inadecvat.

b)Cu cat stilul didactic tinde sa fie defectuos, cu atat elevul va absenta mai frecvent.

4.Prezentarea si interpretarea a datelor

Prezenta cercetare este o lucrare care imbina fundamental teoretic cu cercetarea de teren, de tipul ancheta prin chestionar, fiind una dintre cele mai cunoscute si utile metode de cercetare a realitatii sociale, ea oferind multiple avantaje:

surprinderea in parametri statistici a opiniei subiectilor fata de tema de cercetare, eliminand in mare masura subiectivismul si neajunsurile metodei observatiei sau cele ale interviului.

Lotul de subiecti a fost constituit din 24 de elevi si 11 profesori-diriginti.

1.Analiza asupra chestionarului adresat elevilor

Chestionarul a avut drept scop evidentierea cauzelor comportamentelor de risc scolar care au ca finalitate abandonul scolar.

O treime din subiecti provin din familii monoparentale (tabelul 2), acest tip de familie fiind considerat cu risc, "haotic", fara siguranata materiala si afectiva.

Problemele psihologice pe care le poate avea copilul care provine din familie monoparentala sunt foarte diferite, in functie de starea celibatului, daca a fost impus sau dorit. Asadar, familiile cu un singur parinte par totusi mai putin structurate, iar unele studii cu privire la adolescenti mentioneaza comportamentul de risc, mai frecvent in cazul educatiei facute de catre un singur parinte.

Sanctiunile aplicate elevilor sunt considerate de catre jumatate din subiecti ca fiind juste, in timp ce cealalta jumatate sunt de parere ca au fost nedreptatiti privind sanctiunile aplicate.

In graficul de mai jos se poate observa ca 26% din raspunsurile subiectilor se refera la urmatoarele probleme familiale: lipsa acuta a banilor si violenta verbala si fizica:

FIGURA 1

Desi aceste probleme pot dezechilibra armonia unui camin si pot avea influente negative asupra evolutiei comprtamentului copilului, 84% din subiecti afirma ca parintii sunt interesati de situatia lor scolara:

FIGURA 2

Un alt aspect important il reprezinta media generala la purtare a elevilor pe anul scolar 2007-2008, astfel ponderea mediilor a fost schitata in figura urmatoare:

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Studiu privind elevii cu risc scolar ridicat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2008
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
21 pagini
Imagini extrase:
21 imagini
Nr cuvinte:
2 453 cuvinte
Nr caractere:
19 261 caractere
Marime:
143.43KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Proiect
Materie:
Psihologie
Tag-uri:
elevi, abandon scolar, statistici
Predat:
Liceul Teoretic Silviu Dragomir
Profil:
Umanist
Specializare:
Filologie
Profesorului:
Costescu Magdalena
Sus!