Perioada de vârstă 1-3 ani

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

I. DEZVOTAREA FIZICA 3
II. DEZVOLTAREA PSIHO-MOTORIE 5
1.Dezvoltarea perceptiilor si aparitia reprezentarilor. Particularitatile memoriei si ale atentiei 5
2.Dezvoltarea limbajului 7
3.Gandirea simbolica si preconceptuala 10
4.Dezvoltarea afectivitatii si a constiintei de sine si asupra lumii 11
5.Dezvoltarea motricitatii si caracteristicile jocului 14
III. DEZVOLTAREA INTELIGENTEI 17
IV. BIBLIOGRAFIE 18

Extras din proiect:

DEZVOTAREA FIZICA

Perioada anteprescolara prezinta multe caracteristici diferentiale, fiind o perioada de intensiva dezvoltare subiectiva in care au loc schimbari dramatice in aspectul si capacitatiile motorii ale copilului. Desi, spre deosebire de bebelusi, copiii intre 1 si 3 ani cresc mult mai lent, aceasta dezvoltare are un caracter constant. Exista chiar puncte de vedere conform carora pana la 3 ani omul achizitioneaza 60% din experienta fundamentala de viata.

O schimbare caracteristica acestei etape o reprezinta pierderea stratului de grasime: la 1 an 22% din masa corporala este constituita din grasime iar in cativa ani aceasta masa poate ajunge chiar si pana la 12,5% din greutate. Alte caracteristica deosebita o reprezinta schimbarea trasaturilor faciale prin alungirea craniului si inaintarea maxilarului pentru a permite eruptia dentara.

Intreaga etapa prescolara se poate diviza in 3 subetape:

Prima etapa, cuprinsa intre 12 si 18 luni, este caracterizata de consolidarea mersului si de o mai buna percepere a mediului inconjurator. La 15 luni copilul poate deveni foarte nestatornic si instabil, fiind atras si stimulat de reperele campului vizual. Inaltimea acestuia poate varia de la 76 la 87,5 cm, greutatea de la 8,9 la 13,4 kg iar perimetrul cranian de la 44,5 la 50 cm.

A doua etapa, intre 18 si 28 de luni, se caracterizeaza prin accentuarea dezvoltarii comunicarii verbale, folosirea de solutii noi in diferite situatii de viata, dar si printr-o deplasare mai putin nervoasa. La 24 de luni, inaltimea copilului poate atinge valori cuprinse intre 81 si 94 cm, greutatea intre 9,8 si 14,7 kg si perimetrul cranian intre 46,5 si 51,5 cm.

In faza a treia, spre sfarsitul etapei anteprescolare, dupa 2 ani jumatate, copilul redevine nervos, dezvolta o sensibilitate fata de cei din jur si se antreneaza in jocuri, uneori cu un partener. Copilul la 36 de luni poate ajunge la o inaltime cuprinsa intre 90 si 106 cm, la o greutate intre 11,5 si 17,2 kg iar perimetrul cranian variaza intre 47 si 52,5 cm.

Intre 1 si 3 ani ritmul cresterii este foarte intens dar prezinta o usoara incetinire spre limita superioara a etapei. Capul, toracele si membrele au ritmuri de crestere inegale, fapt ce contribuie la modificarea infatisarii generale a copilului. Pana la 3 ani, perimetrul toracic il intrece pe cel cranian cu aproximativ 2 cm. La 1 an capul reprezinta 1/3 din statura copilului, pentru ca la sfarsitul etapei prescolare sa ajunga la 1/4. In primii 3 ani de viata se completeaza treptat dentitia provizorie. In aceasta perioada continua si dezvoltarea sistemului nervos prin pigmentarea neuronilor, inmultirea ramificatiilor dendridice si a sinapselor si prin continuarea procesului de nuclearizare, astfel incat creierul unui copil de 3 ani este asemanator cu cel al unui adult, in ceea ce priveste reliefurile sale exprimate in circumvolutiuni si scizuri. Stimularile din partea mediului ajuta la aparitia conexiunilor neuronale si se considera ca, la 2 ani, copilul are cu 50% mai multe astfel de legaturi decat la 16 ani.

Bibliografie:

SCHIOPU, U., VERZA, E. (1981). Psihologia varstelor (ciclurile vietii). Bucuresti : Ed. Didactica si Pedagogica

PIAGET, J., INHELDER, B. (1976). Psihologia copilului. Bucuresti : Ed. Didactica si Pedagogica

CRETU,T. (2009).Psihologia varstelor. Iasi : Ed. Polirom

PIAGET,J.(1973).Nasterea inteligentei la copil.Bucuresti : Ed. Didactica si Pedagogica

SATTLER, M.J.(1982).Assessement of children's intelligence and special abilities. Boston : Allyn and Bacon

MORAND DE JOUFFREY,P.(1998).Dezvoltarea psihologica de la un an la trei ani. Psihologia copilului (pp31-37).Bucuresti:Ed.Teora.

SROUFE,A.L.,COOPER,R.G.,DeHART,B.G.(1992).Child development it's nature and course. New York : McGraw-Hill,INC.

SANTROCK,W.J.(1988).Child.Dubuque,Iowa : WM.C.Brown Publishers

MOURAND DE JOUFFREY,P.(2007). Psihologia copilului.Bucuresti : Ed. Trei

BERK,L.E.(1993). Infants,Children and Adolescentes .Boston : Allyn and Bacon

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Perioada de varsta 1-3 ani.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
17 pagini
Imagini extrase:
17 imagini
Nr cuvinte:
5 989 cuvinte
Nr caractere:
29 128 caractere
Marime:
35.12KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Psihologie
Tag-uri:
Perioada de varsta 1-3 ani, psihologie
Predat:
la facultate
Materie:
Psihologie
Sus!