Particularitățile afectivității la adolescenți

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

Introducere 3
Capitolul I. Rolul afectivitatii in viata omului 5
1.1. Dimensiuni teoretice ale afectivitatii 6
1.2. Tipurile afectivitatii 8
1.3. Particularitatile afectivitatii 11
1.4. Rolul afectivitatii in activitatile adolescentului 13
Capilolul II. Cercetarea expermentelor afectivitatii adolescentului 15
2.1. Ipoteza si prezentarea rezultatului 16
2.2. Analiza si prezentarea rezultatului 18
Incheiere 21
Bibliografie 23

Extras din proiect:

Actualitatea temei investigate. Dinamica transformarilor lumii contemporane impulsionata de dezvoltarea stiintei si tehnicii, modificarea conditiilor socio-economice, culturale si a orientarilor valorice din societate, solicita schimbari semnificative de personalitate si comportament. Punctul critic, in formarea personalitatii, il reprezinta perioada adolescentei caracterizata atit prin modificari psihofiziologice, cit si prin transformari substantiale la nivel motivational si valoric.

Sfera afectiva - generatorul vietii mentale, prin senzitivitatea sa, edifica exhaustiv relatiile si atitudinile inter/intraumane, produce un impact major asupra formarii personalitatii adolescentilor. Ea propulseaza transformarile de personalitate, reorienteaza si ierarhizeaza valorile, exprima confortul si disconfortul psihicului in diverse situatii existentiale.

Sfera afectiva, tot mai frecvent, devine subiect de cercetare, astfel suscitindu-se interesul psihologilor si pedagogilor in vederea educatiei unei personalitati armonioase. Contributii valoroase in acest domeniu au adus savantii S.I. Rubinstein, L.S. Vagotski, R. Lazarus, A.N. Leontiev, A.V. Zaporojet etc.

Numeroase investigatii ale afectivitatii umane merita, cu certitudine, o apreciere inalta. Acestea fiind spuse, exprimam convingerea ca multe aspecte ale acestei probleme nu sunt examinate suficient, de exemplu: particularitatile sferei afective ale adolescentului.

In acest context, problema stiintifica abordata in teza vine sa complecteze arsenalul instrumental al sferei afectiva a adolescentilor.

Scopul cercetarii consta in determinarea particularitatilor sferei afective la adolescenti si caracteristicile acestei perioade de virsta.

Studierea afectivitatii adolescentilor poate fi realizata intr-un mod mai eficient si coerent, combinind tehnicile de evaluare a dimensiunilor personalitatii cu cele de evaluare a starilor psihice si a defavorizarilor emotionale.

Capilolul I. Rolul afectivitatii in viata omului

Afectivitatea are un caracter vulcanic, debordant. Oamenii vin in contact cu o serie de situatii noi cind trebuie sa faca fata actiunii unor factori perturbatori, mijloacele intelectuale sunt necesare dar nu si suficiente in asemenea situatii se impune reactivarea, restructurarea energetica a organismului, tensionarea sau detensionarea individului.

Acest lucru este posibil de realizat prin intermediul proceselor psihice numite afective. Omul nu se raporteaza indiferent la realitate dimpotriva, obiectele, fenomenele, evenimentele, care actioneaza asupra lui au un ecou in constiinta sa, ii trezesc anumite trebuinte, ii satisfac sau nu interesele, aspiratiile, idealurile.

Satisfacerea cerintelor interne produc placerea, multumirea, bucuria, iar nesatisfacerea lor duce la neplacere, tristete, fulstrare. Spre deosebire de procesele cognitive in care omul opereaza cu instrumentele specializate in procesele afective omul reactioneaza cu intreaga fiinta.

Afectivitatea este concomitenta o vibratie, organica, psihica si comportamentala. Ea este tensiunea intregului organism cu efecte de atractie sau respingere, cautare sau evitare.

1.1. Dimensiuni teoretice ale afectivitatii

Adolescenta i-a preocupat pe multi ginditori de-a lungul timpului, prelejuindu-le scrierea unor pagini de valoare, adeseori incontestabile. Ea este etapa cea mai dinamica a dezvoltarii umane, care exceleaza prin multitudinea, diversitatea si complexitatea, modificarilor la care este supus organismul. Analiza psihologica are o vasta cuprindere a perioadei adolescentei si a caracteristecilor reprezentative ce se constituie in decursul ei.

,,Adolescenta poate fi definita simplu ca fiind perioada in care se petrece tranzitia de la copilarie la virsta adulta", scriu Florence L., Goodenough si Leona E. Tyler citate de J.E. Horrocks.

Pentru G. Stanley Hall, intemeietorul psihologiei adolescentei, adolescenta constituie o perioada preordonata de framintare si nazuinta. Z.W. Bernard spune: ,,Adolescenta poate fi definita ca fiind perioada in care se dezvolta independenta individului, aceasta extinzindu-se

Bibliografie:

1. Bagnero Victoriano, Afectivitatea integrata eliberatoare

A.R.S. Longa 1997.

2. Leonard Gravriliu, Logica sentimentelor. Bucuresti 1996.

3. Roca Mihaela, Creativitatea si inteligenta emotionala. Iasi 2004.

4. Ursula Schiopu, Dictionar de psihologie. Bucuresti 2001.

5. Sartre Jean Paul, Psihologia emotiilor

Bucuresti 1997.

6. Munteanu Anca, Psihologia copilului si adolescentului

Timisoara 1998.

7. Eibl-Eibesfeldt Irenaus, Agresivitatea umana

(Antologie),trad. V.Dem. Zamfilescu 1995.

8. Cosinier J., Introducere in psihologia emotiilor si a sentimentelor

Iasi 2002.

9. Maurice J. Elias, Steven E., trad. Sabina Dorneanu, Cum stimulam inteligenta emotionala a adolescentilor. Bucuresti 2003.

10. Ribot T., Logica sentimentelor Bucuresti 1988.

11. Goleman D., Inteligenta emotionala Bucuresti 2001

12. Cosmovici A., Psihologie generala. Iasi 1996

13. Ioan Gezar, Examen de psihologie: activitatea, motivatia, afectivitatea, vointa, deprinderea, atentia. Bucuresti 1996.

14. Iarla N., Controlul cerebral si emotional Bucuresti 1996.

15. Adina Chelcea, Psihoteste. Bucuresti 1994.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Particularitatile afectivitatii la adolescenti.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
25 pagini
Imagini extrase:
25 imagini
Nr cuvinte:
4 425 cuvinte
Nr caractere:
25 991 caractere
Marime:
64.46KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Psihologie
Tag-uri:
adolescenti, activitati, dezvoltare
Predat:
la facultate
Materie:
Psihologie
Profesorului:
Pleşca Maria
Sus!