Operatorul prieten

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Acest proiect poate fi realizat cu copii cu varste cuprinse intre 11 si 18 ani. Potrivit acestui proiect, copilul actioneaza ca sprijin pentru colegii lui de clasa. Proiectul a fost elaborat in special ca strategie de combatere a intimidarii.

Educatorul intre egali - operator sau prieten - ar trebui:

- Sa-i sprijine pe elevii noi;

- Sa-i implice pe elevii singuratici in activitati de socializare, in recreatii;

- Sa-i ajute pe colegii cu dificultati de invatare sa-si faca temele;

- Sa-i sprijine pe colegii care sunt atacati sau batjocoriti cel mai adesea de ceilalti.

Proiectul este organizat in 5 etape:

1) Interventie preliminara in clasa

Explicarea si promovarea proiectului, eventual elaborarea unui logo pentru a marca toate comunicatiile legate de proiect. Mai mult, trebuie sa ii informam pe parinti si pe copii cu privire la fenomenul intimidarii, prin lecturi sau chiar filme. Din punct de vedere institutional, trebuie sa fie implicat si directorul scolii, astfel incat proiectul sa fie legitimat prin decizii institutionale.

2) Selectarea ,,operatorului prieten"

Alegerea copiilor care vor juca rolul operatorilor prieteni trebuie sa fie facuta de profesori, eventual cu ajutorul copiilor, prin votare. Am folosit si un chestionar pentru identificarea potentialilor elevi cu insusiri de mediator. Ce trebuie sa fie foarte bine inteles este ca elevul ales nu trebuie neaparat sa fie ,,primul" din clasa. De fapt, in acest caz este necesar sa fie alesi cei care dau dovada de bunavointa, generozitate, discretie, calitati care nu formeaza neaparat baza succesului scolar.

3) Formarea operatorilor

Fara sa ne propunem obiective excesiv de ambitioase - ceea ce ar putea fi nerealist - trebuie sa oferim o zi de formare pentru operatori, condusa de psihologul scolii sau de profesorii care participa la proiect. Ar trebui sa insistam in special asupra competentelor de comunicare si de ascultare. Aceste activitati de formare trebuie indeplinite cu implicarea directa a copiilor.

Intalnirile de formare vor avea loc intre februarie si aprilie, astfel incat grupurile de mediatori sa poata fi formate si sa fie pregatite sa intre in actiune la inceputul anului scolar.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Operatorul prieten.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
2 797 cuvinte
Nr caractere:
13 663 caractere
Marime:
22.29KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Psihologie
Tag-uri:
Operatorul prieten, colegi
Predat:
la facultate
Materie:
Psihologie
Sus!