Fundamentele Psihologiei

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

CAP.I. SISTEMUL PSIHIC UMAN

Sistemul psihic uman (SPU) reprezinta un "ansamblu autoreglabil de stari si procese structurate pe baza principiilor semnalizarii, reflectarii si coechilibrate prin intermediul unor operatori specifici de comparare, clasificare, opunere, seriere spatio -temporala, generalizare." (Mihai Golu)

Psihologia traditionala imparte fenomenele psihice in procese, activitati si insusiri psihice.

Procesele psihice sunt modalitati ale conduitei, cu o desfasurare discursiva, plurifazica, specializate sub aspectul continutului informational, al formei ideal -subiective de realizare, ca si al structurilor si mecanismelor operationale.

Activitatile psihice reprezinta modalitati esentiale prin intermediul carora individul uman se raporteaza la realitatea inconjuratoare, fiind constituite dintr-un sir de actiuni, operatii, miscari orientate in directia realizarii unui scop.

Insusirile psihice sunt sintetizari si generalizari ale diverselor particularitati dominante apartinand proceselor sau activitatilor psihice, calitativ noi care redau structurile globale, stabile ale personalitatii.

Intre toate aceste fenomene psihice exista o stransa interactiune si interdependenta. Astfel, procesele psihice apar ca elemente componente in structura activitatii psihice si se regasesc transfigurate in insusirile psihice. Activitatea psihica reprezinta cadrul si sursa aparitiei, formarii si dezvoltarii atat a proceselor, cat si a insusirilor psihice. Acestea din urma, odata constituite, devin conditii interne ce contribuie la realizarea unor noi structuri superioare ale activitatii psihice. Interactiunea si interdependenta proceselor, activitatilor, insusirilor si conditiilor psihice evidentieaza, pe de o parte unitatea vietii psihice, iar pe de alta parte, eficienta ei, deoarece numai intr-o astfel de unitate psihicul isi poate realiza functiile lui adaptative.

CARACTERISTICILE SISTEMULUI PSIHIC UMAN:

1.Caracterul informational -energizant al SPU

Primul aspect apare din insasi natura informationala a psihicului, dar si din faptul ca omul, traind intr-un univers informational, fiind bombardat permanent de informatii si trebuind sa reactioneze la ele, este nevoit sa-si elaboreze mecanismele prin intermediul carora sa le poata stapani. Cel de-al doilea aspect, caracterul energizant, reiese din faptul ca avem de-a face cu un sistem viu, campurile bioenergetice reprezentand zone de generare a insasi modelelor informationale.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Fundamentele Psihologiei.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
115 pagini
Imagini extrase:
115 imagini
Nr cuvinte:
56 093 cuvinte
Nr caractere:
297 212 caractere
Marime:
182.36KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Psihologie
Tag-uri:
psihologie, umanitate
Predat:
la facultate
Materie:
Psihologie
Sus!