Dezvoltarea Timpurie a Limbajului

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

1. Conform dictionarului explicativ al limbii romane, limbajul este facultatea, capacitatea de exprimare si de comunicare a ideilor, sentimentelor si dorintelor, specific oamenilor prin mijlocirea limbii; vorbirea. Cu toate acestea, in ceea ce priveste copiii, limbajul devine un sistem arbitrar de simboluri, unde cuvintele substituiesc lucrurile (oameni, obiecte, evenimente), acestia invatand corespondenta dintre simbol si lucrul la care acesta se refera.

Limbajul apare prin producerea primelor vocalizari(6-8 saptamani), continuand pana in copilaria tarzie (6 ani) prin dezvoltarea si perfectionarea acestuia.

In lucrarea de fata, ma voi axa asupra perioadei 0-3 ani a dezvoltarii limbajului, a anumitor influente care faciliteaza achizitia sau imbogatirea acestuia. Astfel incat, in ceea ce priveste achizitia limbajului, abordarea interactiunii sociale este de parere ca fiintele umane au setari biologice in asimilarea limbajului, dar ca trebuie acordata o atentie sporita factorilor sociali. Un studiu in care s-a urmarit interactiunea dintre parinti si copii in timpul jocului (Tamis-LeMonda, 2012), s-a observant asemanari la numarul cuvintelor, diversitatea comunicarii, tipurile de cuvinte si MLU (Mean Length of Utterance) pe care parintii le folosesc cu copiii, insa s-a observant ca tipurile de cuvinte folosite de tatii copiilor prezic tipurile de cuvinte pe care le vor utiliza copiii. O explicatie ar putea fi timpul. In general tatii petrec mai putin timp cu copilul, iar anumite aspect din limbajul acestuia pot fi proeminente pentru copil. Un alt studiu in care s-a urmarit interactiunea mama-copil (Slaughter et. al 2009) s-a observant ca daca gesturile imperative apar mai devreme, mamele vor face referire la starile lor volitive (ex. vrea,are nevoie, incearca etc.). prin urmare, vorbirea mamelor despre dorintele si intentiile acestora are legatura cu dezvoltarea timpurie a competentelor de comunicare la infants. Tot in legatura cu comportamentul parintilor fata de copii s-a observant ca parintii care aveau copiii cu SLD (speech-language delay) aveau sentimente materne/paterne mai scazute, erau mai severi, mai detasati si o reactivitate scazuta. Aceste descoperiri se refera la copiii cu SLD timpuriu. Un alt factor care intervine in dezvoltarea timpurie a limbajului este cel al venitului parintilor, existand date care sustin ca, copiii cu IFSP (Individualized Family Service Plans) au varste mai inaintate pentru instalarea vocalizarilor, cuvintelor simple si formularea de "propozitii" (mai multe cuvinte), in general, au o crestere incetinita si au niveluri mai mici ale mediei in ceea ce priveste dezvoltarea de abilitati cheie: formularea de "propozitii" la 36 de luni.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Dezvoltarea Timpurie a Limbajului.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 245 cuvinte
Nr caractere:
6 536 caractere
Marime:
19.32KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Psihologie
Tag-uri:
dezvoltare, limbaj
Predat:
la facultate
Materie:
Psihologie
Sus!