Consiliere Școlară

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

SARCINA 1: Realizarea unei prezentari a consilierului scolar pentru profesori (inclusiv directorul scolii) si a unei prezentari pentru parinti.

SARCINA 2: Prezentarea unei activitati prin care elevii scolii sunt informati despre modul in care un consilier scolar ii poate ajuta.

DATA LIMITA PENTRU REALIZAREA SARCINILOR: 15 Octombrie 2007, data in care vor fi prezentate profesorului si colegilor ambele sarcini.

RESURSE

o MATERIALUL DE MAI JOS

o www.copsi.ro

o http://www.schoolcounselor.org/

PUNCTAJ: 10 puncte

Asociatia Americana a Consilierilor Scolari descrie consilierul scolar "un profesionist care acorda asistenta elevilor, profesorilor, parintilor si celorlalte persoane din administratia scolii. Cele trei procese de acordare de ajutor folosite de consilierul scolar sunt: consiliere, consultanta si coordonare."

Consilierea: Primul pas al consilierii este stabilirea unei relatii de incredere si a unei relatii de lucru confidentiala in activitatea fie cu grupurile de elevi, fie in activitatea individuala. Consilierul incearca apoi sa-i ajute pe elevi sa-si anlizeze si sa inteleaga propriile sentimente, ganduri, comportamente relationate de invatare si propria dezvoltare, ajutandu-i sa-si rezolve problemele, sa-si dezvolte deprinderile constructive de coping, de alua decizii. Hannaford (1991) sugera ca in cadrul consilierii scolare sunt acoperite trei arii: academica, cariera si preventie/ dezvoltare. Aria academica urmareste motivarea elevilor pentru scoala si formarea la acestia o atitudine pozitiva fata de activitatile scolare. Implica de asemenea orientarea scolara a elevilor, evaluarea acstora si apoi orientarea lor in vederea unei viitoare scolarizari, cea mai optima pentru fiecare copil. Aria privind cariera vizeaza indeosebi elevii de gimnaziu si apoi liceu, urmareste constientizarea acestora asupra importantei unui loc de munca, le formeaza deprinderi de luare a deciziilor, li se ofera elevilor informatii despre diversele cariere, ii va ajuta sa-si examineze propriile interese si aptitudini astfel incat sa urmeze cariera optima. Aria de preventie / dezvoltare urmareste sa-i invete pe elevi deprinderi de comunicare eficienta, strategii de coping, tehnici de rezolvare de probleme, deprinderi de relationare interpersonala.

Coordonarea este un proces de leadership in care consilierul ajuta organizarea si realizarea unor programe de consiliere in scoala si a diverselor servicii relationate; se are in vedere colaborarea scolii cu agentiile comunitare, conducerea unei echipe de studiu a elevilor; programe de educatie pentru copiii supradotati etc.

Consultanta implica procesul de colaborare cu parintii, profesorii si personalul administrativ din scoala. Activitatile de consultanta au ca si scop oderire de informatii privind invatarea sI dezvolaterea deprinderilor de interactiune eficienta, tinta fiint relatiile cu elevii.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Consiliere Scolara.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
4/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
14 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
3 285 cuvinte
Nr caractere:
19 242 caractere
Marime:
21.05KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Psihologie
Tag-uri:
prezentare, consilier, scoala
Predat:
la facultate
Materie:
Psihologie
Sus!