Conflictele

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Rezumat

Istoria ta personala influenteaza abordarile conflictului. Perceptiile conflictului, fie vazut ca o activitate care trebuie evitata sau cautata, sau una negatica ori pozitiva, se dezvolta pe masura trecerii timpului. in acest proces, imaginile rafinate sau metaforele dezvolta imaginatia si limbajul care dau forma sensului episoadelor conflictulae. Perspectivele culturale, cele in contexte scazute sau in contexte ridicate, afecteaza de asemenea perspectivele conflictului. in sfarsit, sunt viziuni controversate privind rolul genului in conflict, care demonstreaza ca celelalte trasaturi ale relatiei pot fi mai importanete decat genul singur. Modelul perspectivelor conflictului reprezinta un instrument folosit pentru a clarifica distorsiunile care se dezvolta in toate conflictele.

Cuvinte cheie: delimitari conceptuale. componente de baza, tipologie, etape, perspective.

Conflictul este caracterizat drept opozitie deschisa, lupta intre indivizi, grupuri, clase sociale, partide, comunitati, state cu interese economice, politice, religioase, etnice, rasiale, divergente sau incompatibile, cu efecte distructive asupra interactiunii sociale. In esenta, conflictul este o neintelegere, ciocnire de interese, un dezacord.

Referindu-ne la persoane, conflictul insumeaza toate starile noastre afective: agresiunea, opozitia, dezacordul, antagonismul, neliniste, ostilitate. Este o stare de tensiune care apare cand doua sau mai multe probleme importante se suprapun. Interpretandu-l conform teoriilor orientale, conflictul reprezinta un dezechilibru. El prezinta cel mai bine trairile noastre in functie de motivatiile pe care le avem, sau trairile unui anumit grup. Se manifesta ca o stare de tensiune ce survine cand partile implicate interactioneaza pentru indeplinirea unor sarcini, luarea unor decizii sau realizarea unui obiectiv.

Bibliografie:

Cardon, Alain si Lenhardt, Vincent si Pierre, Nicolas, 2002, Analiza tranzactionala, Editura Codecs, Bucuresti;

Frunjina, Ion si Tesileanu, Angela, 2002, Comunicare, negociere si rezolvare de conflicte, Editura Mondan, Bucuresti;

Littlejohn, Stephen W., 1989 (1983), Theories of Human Communication, Wadsworth Publishing Company, Belmont, California;

Redmond, Mark, 1995, Interpersonal Communication. Readings in Theory and Research, Hartcourt Brace College Publishers, Fort Worth, Philadelphia;

Stoica-Constantin, Ana si Neculau, Adrian, 1998, Psihosociologia rezolvarii conflictului, Editura Polirom, Iasi;

Wilmot, William W. si Hocker, Joyce L., 1998, Interpersonal Conflict Fifth Edition, Boston, Massachusetts.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Conflictele.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
3 234 cuvinte
Nr caractere:
17 788 caractere
Marime:
23.21KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Psihologie
Tag-uri:
Conflictele, negociere
Predat:
la facultate
Materie:
Psihologie
Sus!