Chestionarul - o metodă de investigare

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

1. Formarea si perfectionarea personalului 2
1.1. Definirea formarii si perfectionarii 2
1.2. Identificarea nevoilor de pregatire 3
1.3. Stabilirea obiectivelor pregatirii profesionale 4
1.4. Proiectarea programului de pregatire profesionala 5
1.5. Metode de formare si perfectionare a personalului 6
2. Chestionarul - o metoda de identifcare a nevoilor de formare profesionala 10
2.1. Metodele utilizate in diagnosticarea nevoilor de formare 10
2.2. Metoda chestionarului 12
2.3. Esantionarea 14
2.4. Structura chestionarului 18
3. Chestionar de identificare a nevoilor de formare profesionala la S.C. EXPRESS 95 COMIMPEX S.R.L. 20
4. Bibliografie 25

Extras din proiect:

1.1. Definirea formarii si perfectionarii

In conditiile contemporane ale fundamentarii activitatii umane pe principiul educatiei continue, al transformarii informatiilor intr-o resursa de baza a firmei si - mai recent - a conturarii organizatiilor care invata si a firmelor bazate pe cunostinte, formarea si perfectionarea personalului devin prioritare pentru fiecare organizatie.

Definitia formarii

Prin formarea personalului, in calitate de activitate, al unei organizatii desemnam ansamblul proceselor prin care salariatii isi insusesc intr-un cadru organizat, pendinte de organizatia respectiva, cunostintele, aptitudinile, deprinderile si comportamentele trebuitoare exercitarii unor ocupatii necesare respectivei firme.

In stransa legatura cu activitatea de formare se desfasoara activitatea de perfectionare a pregatirii personalului.

Definitia perfectionarii

Prin perfectionarea pregatirii personalului desemnam ansamblul proceselor prin intermediul carora salariatii organizatiei isi imbogatesc, de regula pe baza frecventarii unor programe special organizate de companie, arsenalul de cunostinte, metode, aptitudini, deprinderi si comportamente in domenii in care au deja o calificare de baza, in vederea realizarii la un nivel superior a obiectivelor si sarcinilor ce le revin.

Formarea si perfectionarea salariatilor, cu tendinta de extindere la stakeholderii organizatiei, conditioneaza decisiv calitatea resurselor umane ale acesteia si implicit, performantele economice obtinute.

Concret, formarea personalului in cadrul organizatiei se realizeaza prin licee de specialitate si scoli profesionale pendinte de aceasta, prin calificare la locul de munca (ucenicie) si cursuri serale de calificare. Din enuntarea modalitatilor frecvent folosite rezulta ca activitatea de formare a personalului in organizatie se rezuma la personalul de executie, de regula muncitori. Celelalte cadre calificate necesare firmei - ingineri, economisti, tehnicieni etc. - precum si o parte din muncitori, se pregatesc prin sistemul de invatamant.

Perfectionarea pregatirii personalului firmelor se efectueaza, de regula, prin institutiile de invatamant superior, firmele private sau publice de pregatire a personalului, care realizeaza cursuri sau programe proprii, special organizate in cadrul lor.

In conditiile tranzitiei la economia de piata necesitatea perfectionarii personalului se amplifica substantial. In acest context, o atentie deosebita se impune perfectionarii managerilor si specialistilor, ale caror cunostinte, aptitudini si comportamente necesita o innoire radicala. Organizatiile care ignora sau subapreciaza aceasta cerinta sunt condamnate scaderii performantelor economice si chiar falimentului.

Programele de formare si perfectionare, indiferent de locul organizarii, in functie de esalonarea realizarii se impart in continue si discontinue.

Un tip de pregatire care cunoaste o rapida amplificare in ultimii ani il constituie programele organizate si desfasurate in cadrul organizatiei (,,on the spot") la care pot participa un numar mare de manageri si specialisti si care contribuie substantial la remodelarea culturii firmei.

1.2. Identificarea nevoilor de pregatire

Bibliografie:

1. Bogathy Zoltan, ,,Manual de psihologia muncii si organizationala", Ed. Polirom, Iasi, 2004

2. Chelcea Septimiu, "Metodologia cecetarii sociologice - metode cantitative si calitative", Ed. Economica, Bucuresti, 2001,

3. Chelcea Septimiu., I. Marginean, I. Cauc, "Cercetarea sociologica - metode si tehnici", Ed. Destin, Deva, 1998,

4. Nicolescu Ovidiu (coord.), op. cit.

5. Palos R. ,,Puncte de referinta in elaborarea programelor de formare a adultilor", Revista de psihologie aplicata, 3 (3), 2001

6. Popescu D. ,,Conducerea afacerilor", Ed. Scripta, Bucuresti, 1995

7. Rosca Constantin, Rosca Doina, Negulescu M., Neamtu Mioara, ,,Resurse umane-pregatirea continua, gestiunea carierei", Ed. Universitaria,

Craiova, 2005

8. www.swork.sas.unibuc.ro

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Chestionarul - O Metoda de Investigare.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
25 pagini
Imagini extrase:
25 imagini
Nr cuvinte:
6 041 cuvinte
Nr caractere:
35 469 caractere
Marime:
35.84KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Psihologie
Tag-uri:
persoane, organizatii, psihologie
Predat:
la facultate
Materie:
Psihologie
Sus!