Aspecte generale privind prejudecățile

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Prejudecata reprezinta o atitudine specifica fata de o persoana sau de un lucru, negaiva sau pozitiva, bazata pe o credinta impusa de mediu si care poate rezista informarii.

Prejudecata afecteaza toate domeniile: filozofic, religios, politic, rasial, alimentar etc. Originea lor este complexa. Prejudecatile alimentare, de exemplu, tin de raritatea unor alimente (Townsend, 1987): in Africa, autohtonii mananca lacuste, care europenilor le produc greata. Prejudecatile rasiale se explica, in parte, prin mobiluri economice, prin necesitatea de a- si descarca agresivitatea pe un tap ispasitor, prin complexe psihologice (dorinta de a creste in proprii ochi).

G. Murphy si R. Likert (1931) au aratat ca prejudecatile sunt in general grupate. Ostilitatea impotriva minoritatilor este un fapt ce tine de indivizi conformisti, in aparenta echilibrati dar care, in realitate, sunt anxiosi si lupta contra angoasei lor prin a fi conservatori. Primite sub influenta mediului (invatare, identificarea cu membri din anturaj), prejudecatile sunt mai tarziu rationalisate. Ele sunt nefaste intrucat constituie un obstacol in calea comunicarii si predispun oamenii la conflict.

O alta definitie a prejudecatilor este data de catre Fisher (1995) care afirma ca termenul de prejudecata ar putea fi definit ca o atitudine a individului care implica o dimensiune evaluativa, cel mai frecvent negativa, cu privire la tipuri de persoane sau la grupuri, in functie de propria sa apartenenta sociala. Este o dispozitie insusita, al carei scop este acela de a stabili o diferentiere sociala.

In continuare voi prezenta alte definitii ale prejudecatilor date de catre niste cunoscuti psihologi:

"... o dispozitie irationala, intoleranta fata de alte grupuri sociale. Adesea prejudecatile se inotesc de stereotipuri. Acestea constau in atribuirea unor calitati impartasite de o categoorie sociala fiecarui individ presupus a face parte din aceasta categorie" (Milner, 1975).

"... o limita a rationalitatii si eticii, o atitudine nedreapta a unui individ fata de membrul unui alt grup etnic" (Harding & al., 1969).

"... o atitudine negativa, rigida (o predispozitie de a raspunde unui stimul intr-un anume fel) fata de un grup de persoane" (Simpson & Yinger, 1985).

"... a gandi distorsionat despre ceilalti fara suficiente argumente sau motive" (Allport, 1954).

"... trasatura fundamentala a prejudecatii pare a fi caracterul sau emotional (ostilitate in relatiile interpersonale), rigid (nu se modifica atunci cand se demonstreaza si se argumenteaza ca aceste atitudini sunt false si neintemeiate)" (Banton, 1967).

"... ostilitate sau agresivitate fata de un grup social sau fata de membrul unui astfel de grup" (Buss, 1961).

".. cele doua componente de baza ale prejudecatii sunt ostilitatea fata de un grup de persoane

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Aspecte Generale privind Prejudecatile.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
4 905 cuvinte
Nr caractere:
26 298 caractere
Marime:
22.49KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Psihologie
Tag-uri:
persoane, atitudini, prejudecati
Predat:
la facultate
Materie:
Psihologie
Profesorului:
Simion Raluca
Sus!